ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβεβαιώσεις για το νερό που πίνουν περιμένουν οι κάτοικοι των 5 χωριών του Δήμου Καλαμάτας

ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΜΗ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ 5 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε ΑΡΙΟΣ-AΓΝΩΣΤΗ ΑΚΟΜΑ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Οι κάτοικοι σε Ασπροπουλιά, Άριοχώρι, Πλατύ, Άμμος, Αλώνια, πίνουν πλέον κανονικά νερό από τη βρύση. Οι κάτοικοι που είπαν τους καλοκαρινούς μήνες “το νερό νεράκι”, λόγω της οσμής που άλλοτε ήταν πιο έντονη και άλλοτε λιγότερο, δηλώνουν ότι το πρόβλημα δείχνει να εξομαλύνεται. Η οσμή μετά τις συστηματικές χλωριώσεις, τις εκτονώσεις του δικτύου και τον καθαρισμό των δεξαμενών, έχει πλέον εξαλειφθεί. Σε επικοινωνία που είχαμε με προέδρους των χωριών αλλά και με κατοίκους, μάς δήλωσαν ότι πίνουν κανονικά από τη βρύση, ωστόσο δεν έχουν ακόμα καμία επίσημη διαβεβαίωση από το Δήμο Καλαμάτας για την καταλληλότητα του νερού. Βεβαίως, έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο οποίο εστάλησαν τα δείγματα νερού, και από τα οποία δεν προέκυψε κάποιο ανησυχητικό στοιχείο, καθώς δεν είχαν μικροβιακό φορτίο. Το νερό δεν έχει τη χαρακτηριστική οσμή που είχε τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος που ανέκυψε, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Η ΔΕΥΑΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει σε 50 τυφλά σημεία του δικτύου την τοποθέτηση σωληνώσεων, για τον έλεγχο του δικτύου.

Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν και οι πιο διστακτικοί, που ακόμα πίνουν εμφιαλωμένο νερό, καθώς όπως μας είπαν περιμένουν μια επίσημη διαβεβαίωση από το Δήμο Καλαμάτας ότι όλα είναι εντάξει.

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της Ασπροπουλιάς, Γιώργο Κατσιμαγκλή, μας δήλωσε ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν κάποια επίσημη επιβεβαίωση από τον Δήμο, ώστε να ξέρουν τι να κάνουν. Οι κάτοικοι του χωριού θεωρούν επίσης οτι είναι σωστή η κίνηση του νέου Δημάρχου να μην χρεωθούν για 4 μήνες το νερό, ωστόσο θέλουν να έχουν τη διαβεβαίωση ότι πλέον το νερό είναι πόσιμο, και δεν υφίσταται ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ο πρόεδρος του Αριοχωρίου, Παναγιώτης Σκούρας, μάς δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει εξομαλυνθεί σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες που η δυσοσμία του νερού ήταν έντονη. Εφόσον όμως ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί ακριβώς ποια ήταν η αιτία του προβλήματος, ο ίδιος αναρωτιέται μήπως τελικά το πρόβλημα είναι στο δίκτυο μεταφοράς του νερού, καθώς, όπως μας είπε, το νερό στη δεξαμενή είναι πεντακάθαρο, χωρίς οποιαδήποτε οσμή. Κατά τη μεταφορά του νερού στο δίκτυο εντοπιζόταν το πρόβλημα.

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 60 ΚΥΒΙΚΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΑ 5 ΧΩΡΙΑ

Το πρόβλημα, στο οικονομικό του σκέλος, αντιμετωπίστηκε από τη νυν δημοτική Αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου, που κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Δημάρχου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, αποφασίστηκε η μείωση των λογαριασμών του νερού- για τους 4 μήνες που το νερό μύριζε και ο κόσμος δεν έπινε από τις βρύσες. Συγκεκριμένα, το νερό που καταναλώθηκε έως και 60 κυβικά, δεν θα χρεωθεί στους καταναλωτές της περιοχής. Το μέτρο υποδέχτηκαν θετικά οι κάτοικοι των χωριών, ωστόσο, εκείνο που όπως λένε προέχει, είναι να ξέρουν ότι το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση, διαβεβαίωση που δεν έχουν ακόμα από επίσημα χείλη.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Να υπενθυμίσουμε ότι την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, ένα από τα πρώτα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η οσμή νερού στα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Άριος.

Ένα πρόβλημα που ερχόταν “προίκα” από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Νίκα, και αφορούσε το σοβαρό πρόβλημα στο νερό των χωριών αυτών. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν, δείγματα νερού είχαν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, αναλύσεις επί αναλύσεων, και επισκέψεις [5 Αυγούστου] και του ίδιου του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στην Ασπροπουλιά, όπου είχε παραδεχτεί ότι “το νερό έχει οσμή βαλτόνερου” και είχε κάνει και εξαγγελίες για παλέτες με εμφιαλωμένο νερό  στους κατοίκους της περιοχής , έως ότου λυθεί το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είχε απασχολήσει και το  προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας [9 Αυγούστου], με τον πρώην Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί…Έγιναν συστηματικές χλωριώσεις στο νερό, καθαρισμός στις δεξαμενές, και εκτονώσεις του δικτύου από τη ΔΕΥΑΚ. Ωστόσο παραμένει ακόμα μεγάλο ερωτηματικό τι τελικά ήταν εκείνο που προκάλεσε την οσμή στο νερό. Η αιτία πρέπει να εντοπιστεί, γιατί το πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί.

Μαίρη Περδικέα

Διαβάστε και αυτό:

Δήμος Καλαμάτας: Προτείνει μείωση των λογαριασμών νερού για 4 μήνες στα χωριά του Άρι λόγω της οσμής

Διαβεβαιώσεις για το νερό που πίνουν περιμένουν οι κάτοικοι των 5 χωριών του Δήμου Καλαμάτας
To Top