Τροφή για σκέψη

Διαστημική πύλη με έδρα την Καλαμάτα ζητάει ξανά ο Μανιάτης με επιστολή στον Τσίπρα

Τη διαστημική πύλη με έδρα την Καλαμάτα επαναφέρει ως αίτημα ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης.

Μόλις 7 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Επιμελητηριακών Εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την επόμενη τετραετία, και μόλις 30 ημέρες προτού ολοκληρώσει τη θητεία του, ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Μανιάτης φαίνεται πως δεν αφήνει εκκρεμότητες και έτσι επαναφέρει ένα “φλέγον” αίτημα που “καίει” τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας, την Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας!

Αυτή τη φορά η επιστολή του απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εκθειάζει και από τον οποίο ζητά να προχωρήσει στο πλαίσιο της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας με τον ορισμό της Καλαμάτας ως έδρας της Διαστημικής Πύλης, και την “χρήση τού Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας για Διαστημικές Εμπορικές Εφαρμογές…”

Να σημειωθεί ότι παρόμοια επιστολή με το ίδιο αίτημα είχε στείλει ο κ.Μανιάτης και τον Φεβρουάριο του 2017 με αποδέκτη τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά με αφορμή την εξαγγελία του τότε για ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών και την επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

Να σημειωθεί επίσης ότι πολλάκις ο ίδιος ο υπουργός είχε διευκρινίσει πως άλλο διαστημική πύλη– κάτι που άλλωστε τέθηκε ως ιδέα το 2012 και υποστηρίχτηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση- και άλλο Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία!

Αναλύοντας τότε ο Νίκος Παππάς τα οφέλη από τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας τόσο για την εθνική μας ασφάλεια(εποπτεία συνόρων, marine traffic) όσο και τη συνδρομή της στη γεωργία(παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών,καιρικών και εδαφολογικών συνθηκών), στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, απαντούσε στα ευφάνταστα σενάρια που έφερναν την Καλαμάτα ως το ελληνικό Κανάβεραλ, με βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και παρόμοια σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που απαιτούν και έναν πακτωλό χρημάτων για να γίνουν.

Σήμερα, ο Δημήτρης Μανιάτης επαναφέρει με επιστολή του και υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό το ίδιο αίτημα για τη Διαστημική Πύλη στην Καλαμάτα. Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

“Προς
Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοιν.:
1. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππά
2. Αναπλ. Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλο
3. Αξ. κ.κ. Βουλευτές Ν. Μεσσηνίας
4. ΜΜΕ

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως ολοκληρώνεται και ανοίγει ένα νέος κύκλος στον επιμελητηριακό θεσμό, θα θέλαμε να επισημάνουμε για να επικαιροποιήσουμε στην προσοχή σας ορισμένα από τα πολλά θέματα, που έχουν ζωτική σημασία για εμάς, διότι αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία στην Νότια Πελοπόννησο, αλλά και πέραν αυτής, για τα οποία επανειλημμένως έχουμε δημοσίως επισημάνει τις θέσεις μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε αυτά λεπτομερώς έχουμε ενημερώσει και επισημάνει για τις επί μέρους πτυχές τους τοπικούς πολιτικούς φορείς της κυβέρνησης με διαρκείς και διεξοδικές παρεμβάσεις μας στον δημόσιο βίο και ιδιαιτέρως εγγράφως στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρκετούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης σας, που κατά καιρούς είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε στους χώρους του ιστορικού Επιμελητηρίου μας, που έχει ιδρυθεί το 1853.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η χώρα μας ευρίσκεται σε ένα μεταβατικό οικονομικό στάδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης
Είμαστε σε μια εποχή που η τεχνολογία επιβάλει στην παγκόσμια αλληλεξαρτώμενη καθημερινότητα εντατικότατους ρυθμούς.
Χρειάζεται να μεταβούμε από το παλιό στο καινούργιο όπως επιτάσσουν οι συνθήκες σε εναρμόνιση με την εποχή μας.
Η συγκέντρωση όλης της ζωτικότητας της χώρας στα κατεξοχήν δύο μεγάλα αστικά κέντρα μεταπολεμικά συνέβη ιστορικά πια από ότι διαφαίνεται στο τέλος της βιομηχανικής εποχής παγκοσμίως.
Αυτή η συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας αποδυνάμωσε παράλληλα σημαντικά όλες τις επαρχίες, τις Περιφέρειες, τις τοπικές κοινότητες της χώρας μας, όπου για αιώνες υφαινότανε η οικονομική και κοινωνική της υπόσταση.
Σήμερα πια και τα πιο πολλά εργοστάσια τα οποία ήταν στο επίκεντρο αυτής της αστικοποίησης, πλέον έχουν μετακινηθεί από τα αστικά μας κέντρα προς άλλους πιο οικονομικούς παγκόσμιους προορισμούς.
Παράλληλα με αυτό και ο κρατικός κουρβανάς συνεχώς συρρικνώνεται, οπότε τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι υπό συνεχή πίεση.
Η μόνη εμφανής υγιής διέξοδος είναι με την νέα γενιά σαν κινητήριο μοχλό και διαμέσου αποκεντρωτικών εγχειρημάτων χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τους “παρθένους” χώρους που είναι πια σε απόσταση αναπνοής ειδικά από την Αθήνα.
Μέσα στο προκείμενο αυτό πλαίσιο είχαμε πέρυσι την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε εδώ στο Επιμελητήριο τον αξιολογότατο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής αξιότιμο κ. Νίκο Παππά. Μιλήσαμε διεξοδικά για διάφορα θέματα της αρμοδιότητας του και ειδικότερα ευκαιρίας του Νομοσχεδίου του Υπουργείου του που ευρίσκεται σε Νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, για τις πρωτοβουλίες που από το 2013 έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας για την υψηλή τεχνολογία και ειδικότερα για τις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές με ειδικότερα για την εγκατάσταση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού εδώ στην Καλαμάτα, με την προοπτική χρήσης του διεθνούς αεροδρομίου της για διαστημικές εμπορικές αλλά και για αμυντικές εφαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα.
Του παραδώσαμε λεπτομερέστατο φάκελο με εμπεριστατωμένη πληροφόρηση στα καίρια επί μέρους θέματα, συμπεριλαμβανομένων και της ίδρυσης Διαστημικής πύλης στο αεροδρόμιο στην πόλη μας, που λόγω της στρατηγικής του θέσης έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως στον κλάδο της αεροδιαστημικής.
Επ’ ευκαιρίας της ολοκλήρωσης του πρώτου Ελληνικού μικροδορυφόρυ λσατ από νέους εθελοντές, υπό το mentoring του διαπρεπή καθηγητή στις ΗΠΑ στον τομέα της Αεροδιαστημικής Δρ. Περικλή Παπαδόπουλου, που κατάγεται από την περιοχή μας, επίσης του επισημάναμε την σημασία της τεχνολογίας των μικροδορυφόρων.
Με την αρχική μας αυτή ενημέρωση να συμβάλει με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε τον κ Νίκο Παππά να προχωρά και να εντάσσει προγραμματικά την σημαντική αυτή εφαρμογή των μικροδορυφόρων μέσω των πανεπιστημίων και της Ελληνικής γηγενούς βιομηχανίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα απόρροια σωστής πληροφόρησης και γρήγορης συνεπακόλουθης δράσης του περιεχομένου της ενημέρωσης μας.
Αναμένουμε και σε αυτό θα θέλαμε την υποστήριξη σας, στα προαναφερθέντα πλαίσια μέσα στα οποία οφείλει να ενεργήσει η χώρα μας, ώστε να επακολουθήσει και το επόμενο σημαντικό βήμα που είναι η ψήφιση του Νομοσχεδίου, που βρίσκεται σε νομοπαρασκευαστικό στάδιο ώστε γρήγορα να έρθει στην Βουλή για να ψηφιστεί η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού οργανισμού με έδρα την Καλαμάτα, συμπεριλαμβάνοντας σαν ένα από τους σκοπούς του την ίδρυση πλησίον της πόλης της διαστημικής πύλης του αεροδρομίου Καλαμάτας, που ενέχει σημαντικό γεωγραφικό στρατηγικό πλεονέκτημα, με παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτό έχει είναι υψηλής τάσης αποκεντρωτικά κίνητρα θα προσδώσει σε όλη την Νότια Πελοπόννησο ένα άλλο χαρακτηριστικό στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας πέραν αυτό της γεωργίας, θα αυξήσει το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς περιβάλλον με άμεση πρόσβαση σε λιμένα και μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά από την Αθήνα.
Είμαστε σίγουροι ότι έχετε παρακολουθήσει και έχετε εκτιμήσει τις από καιρό και μέχρι τώρα αυτές πρωτοβουλίες μας στον τομέα της αεροδιαστημικής στην περιοχή μας και ευελπιστούμε να υποβοηθήσετε να επαυξηθούν έτι περαιτέρω προς όφελος όλης της χώρας μας.
Σας εύχομαι με την νεανικότητα της δύναμης, του πολιτικού σας σθένους και την σύνεση που σας διακρίνει να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στις σημαντικές υποχρεώσεις σας για να οδηγήσετε την χώρα με επιτυχία, μέσα από τους στενωπούς των καιρών από τις οποίες διέρχεται η ανθρωπότητα, και να την φέρεται με ασφάλεια και επιτυχία στην νέα εποχή που ανοίγετε διάπλατα μπροστά μας”.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να δηλώσουμε-χωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε την ίδια την ιδέα- πως το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους Μεσσήνιους Επαγγελματίες, με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, είναι η Διαστημική Πύλη στην Καλαμάτα…

Μαίρη Περδικέα

Διαστημική πύλη με έδρα την Καλαμάτα ζητάει ξανά ο Μανιάτης με επιστολή στον Τσίπρα
To Top