ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ- Severna Makedonija η ονομασία

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απεύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Το διάγγελμα Τσίπρα

«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, “συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι “η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό”, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, “επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία”.

«Την ίδια στιγμή, έχει τη μεγαλύτερη ιστορική συμφωνία ότι στη συμφωνία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος “Μακεδόνας” της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο “Μακεδόνας”, όπως τον χρησιμοποιούν και αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής χώρας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως «μακεδονικής», με την προσθήκη όμως ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, «γεγονός που τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Η υπηκοότητα

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα της γειτονικής χώρας δεν θα είναι «Μακεδόνας», όπως μέχρι σήμερα, αλλά «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μεγάλη σημασία έχει ότι συμφωνήσαμε στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματός τους να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αλυτρωτική», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα και την ανάγκη προστασίας της, αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων και αφαιρούνται οποιεσδήποτε, έστω και έμμεσες, αλυτρωτικές αναφορές στο προοίμιο του συντάγματός τους», συνέχισε.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι δύο πρωθυπουργού κατέληξαν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή, την κύρωση και την ισχύ της συμφωνίας.

«Αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα στηρίξει την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στον οργανισμό. Και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα κατοχυρώνει το erga omnes», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας. «Εφόσον δεν ευδοκιμήσει η συνταγματική αναθεώρηση, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση του ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση στο κοινοβούλιο, θέτοντάς την σε ισχύ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης», συμπλήρωσε.

Την Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε λίγο μετά τις 17:30 με τον σκοπιανό ομόλογό του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εν συνεχεία ενημέρωσε τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς και αυτή την ώρα προχωρά σε διάγγελμα. Το ίδιο κάνει ταυτόχρονα από τα Σκόπια και ο Πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ.

Δείτε τον διάλογο Τσίπρα-Παυλόπουλου στις κάμερες

Από
http://www.iefimerida.gr/news/423225/diaggelma-tsipra-gia-ti-symfonia-me-tin-pgdm

To Top