ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διαμαρτυρία των μελισσοκόμων με αυτοκινητοπομπή στους δρόμους της Καλαμάτας

Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι ζητούν έκτακτη ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος παραγωγής-Να κατοχυρωθεί ειδικό σήμα για τους Έλληνες παραγωγούς μελιού-STOP στις ελληνοποιήσεις μελιού

Στην πανελλαδική μηχανοκίνητη κινητοποίηση της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου συμμετείχαν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας.

Συγκεντρώθηκαν στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας στις 11:00 το πρωί και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία-αυτοκινητοπομπή στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, όπου και διαμαρτυρόμενοι κατέληξαν στην οδό Κρήτης και στα γραφεία της ΠΕ Μεσσηνίας, όπου και συναντήθηκαν με τους  αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά και Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων, Στάθη Αναστασόπουλο,  στους οποίους υπέβαλλαν τα αιτήματά τους.

pameimage00004

pameimage00007

pameimage00009

pameimage00014

pameimage00018

pameimage00020

Κατά τη συνάντηση οι μελισσοκόμοι μετέφεραν τα αιτήματα του κλάδου τους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, το σταμάτημα των ελληνοποιήσεων μελιού και η κατοχύρωση ελληνικού σήματος στους Ελληνες παραγωγούς.

Tα αιτήματα

1. Ιχνηλασιμότητα εισαγόμενου μελιού
(Να εφαρμόσει επιστημονικές μεθόδους ιχνηλασιμότητας και διαχωρισμού του ελληνικού από τα εισαγόμενα. Πολλές οι ετικέτες με παραπλανητικές για τον καταναλωτή πληροφορίες, περισσότεροι έλεγχοι από ΕΦΕΤ, ύπαρξη καραμελοχρώματος ή αντιβιοτικών που δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα σε μέλια στα ράφια)
2. Επιδοτήσεις (όχι στη μείωση των υφιστάμενων κονδυλίων, 5ετες Πρόγραμμα Μελισσοκομίας, Επιδότηση για Αγροτικό πετρέλαιο, Επιδότηση αύξησης κόστους παραγωγής)
3. Ελληνικό σήμα στο μέλι (δικαιούχοι οι παραγωγοί και οι έμποροι μόνο ελληνικού μελιού, όχι έμποροι ελληνικού και εισαγόμενων μελιών)
4. Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο (πολλές οι στρεβλώσεις, στην Ε.Ε. δεν υπάρχει ο όρος παραφυάδα, ανοχή σε περιπτώσεις νοθείας για εμπόρους ενώ για τους μελισσοκόμους το μητρώο έχει εξοντωτικές ποινές για μικροπαραβάσεις)
5. Θεσμοθέτηση νέων αμιγών ελληνικών μελιών (Νομοθέτηση και ανάδειξη χαρακτηριστικών διαφόρων κατηγοριών ελληνικού μελιού)
6. Είσοδος στα δάση (ο μελισσοκόμος τοποθετεί την περιουσία του στα δάση και από εκεί βγάζει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του! Δε γίνεται να θεωρείται υπαίτιος έναρξης φωτιάς. θα έπρεπε να θεωρείται φύλακας. Να οριστούν προϋποθέσεις για ελεύθερη πρόσβαση και εργασία στα δάση)
7. Σωστή εφαρμογή των κανονισμών της Ε.Ε. για την μελισσοκομία (ο ν.852/2004 έρχεται σε αντιπαράθεση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την μελισσοκομία)
8. Τοποθέτηση μελισσιών (κατάργηση του απαρχαιωμένου νόμου από το 1934)
9. Προστασία μελισσών από φυτοφάρμακα. (Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει απαγορευτεί το roundup. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο στην χώρα μας. Εκπαίδευση Γεωργών για την χρησιμότητα των μελισσών βάσει νόμου.)
10. Κανονισμός μελισσοκομίας. Πολλά τα λεφτά! Που πάνε και πως ανταποδιδουν;

Επίσης δευτερεύοντα αλλά σε ένα οργανωμένο κράτος θα έπρεπε να υπάρχουν τα παρακάτω ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και η πώληση του ελληνικού μελιού:

1. Επιδοτήσεις για τυποποίηση μελιού
2. Δημιουργία και στήριξη ομάδων παραγωγών
3. Διαφήμιση και προώθηση του μελιού
4. Διευκόλυνση εξαγωγής μελιού
5. Συμμετοχή σε εκθέσεις/διαγωνισμούς.
6. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Δημοφιλέστερα

To Top