ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καμπανάκι” Φάμελλου για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο

Σύσκεψη με τους δημάρχους της Μεσσηνίας είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην Καλαμάτα, στο ιστορικό Δημαρχείο της Αριστομένους.


Επί τάπητος τέθηκε το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και οι δασικοί χάρτες. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν όλοι οι δήμαρχοι, εκτός του Γιώργου Τσώνη της Μεσσήνης-που απουσιάζει στην Αθήνα για προσωπική του υπόθεση-, τον οποίο όμως εκπροσωπούσε ο αναπληρωτής Δημάρχου, αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο MessiniaLIVE για τους δασικούς χάρτες δήλωσε πως δόθηκε απο τους δήμους σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να έχει το Υπουργείο εγκαίρως τα όρια και τις οικιστικές πυκνώσεις και να μην αμφισβητηθεί καμία ιδιοκτησία.

“Καμπανάκι” Φάμελλου για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο

“Η Πελοπόννησος είναι πάρα πολύ καθυστερημένη” στη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος με τις χωματερές και σύντομα η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιλέξει μοντέλο διαχείρισης. Το ΦΕΚ του περιφερειακού σχεδιασμού και η περιβαλλοντική μελέτη έχουν δημοσιευτεί.

Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φάμελλος, “μέχρι τις 6 με 7 Ιουλίου επιβάλλεται ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) να έχει επιλέξει μοντέλο διαχείρισης, γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και κινδυνεύει η Πελοπόννησος να χάσει τους πόρους, να μην έχει να χρηματοδοτήσει τα έργα της απο την Ε.Ε. και να χρειαστεί να καλύψουν το κόστος οι δημότες!”

Επισήμανε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μην πληρώσουν οι πολίτες “το μάρμαρο”. Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια κοινή βάση με τους δημάρχους ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφενός να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος για τους δημότες, και αφετέρου να είναι μια διαχείριση στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον κ.Φάμελλο. Και η τοπική αυτοδιοίκηση και ο κάθε Δήμος θα χρηματοδοτηθεί για ένα πολύ ισχυρό Τοπικό Σχέδιο Ανακύκλωσης .
Όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για κάτι τέτοιο, ώστε οι Δήμοι να φτιάξουν νέες μελέτες ή να επικαιροποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες, ενώ εκτίμησή του είναι πως οι Δήμοι της Μεσσηνίας θα τα πάνε πολύ καλά στο κομμάτι της Ανακύκλωσης.

Για τα δάνεια ΜΜΕ-Πολιτικών Κομμάτων: “Στην Εισαγελία του Αρείου Πάγου ο φάκελλος”

Για σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας απο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και απο πολιτικά κόμματα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός ερωτηθείς απο το MessiniaLIVE για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων, της οποίας ήταν πρόεδρος.

Ο φάκελος έχει ήδη σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κι έχει χρεωθεί. Εμείς δεν θα παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη. Το μόνο που θα ζητήσουμε είναι να κάνει γρήγορα την δουλειά της αμερόληπτα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

“ΤΟ ΕΣΡ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΙΕΣ”

Για την αυξημένη πολιτική και δημοκρατική ευθύνη του ΕΣΡ μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Το ΕΣΡ είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Προβλέπεται απο το Σύνταγμα.Δεν επιτρέπεται να καθυστερεί. Είναι συνταγματική υποχρέωση η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, γιατί είναι δημόσιος χώρος. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ το ΕΣΡ. Είναι έλλειμμα ότι δεν έχουμε τόσο καιρό τηλεοπτικές άδειες”. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του, αν ο έλεγχος που γίνεται αυτή τη στιγμή στα κανάλια είναι επαρκής.
Και τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, “η πολιτεία και η κοινωνία θέλουν να ολοκληρωθεί το πλαίσιο αυτό” συμπλήρωσε με νόημα.

Αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος με τους δημάρχους της Μεσσηνίας στο ιστορικό δημαρχείο, ακολούθησε ανοιχτή εκδήλωση στο ξενοδοχείο REX, όπου συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς του και στο τέλος δέχτηκε ερωτήσεις απο πολίτες και έγινε διάλογος.

 

 

 

 

 

To Top