ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΥΑΚ: Λιόζουμα, πυρηνελαιουργικά και γαλακτοκομικά απόβλητα τα επιβαρυμένα λύματα των βυτίων στον Βιολογικό!

Στο σοβαρό θέμα των βυτιοφόρων με επιβαρυμένο φορτίο που καταφθάνουν τα τελευταία 24ωρα στον Βιολογικό Καθαρισμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, επισημαίνοντας ότι γενικά όταν διαπιστωθεί πως φέρουν επιβαρυμένο φορτίο τα βυτιοφόρα απομακρύνονται, δεν γίνονται δεκτά από τον Βιολογικό Καθαρισμό και ταυτόχρονα κοινοποιούνται τα στοιχεία του βυτιοφόρου στις Αρχές, προκειμένου να ελέγξουν που θα αποτεθούν τα λύματα.

"ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ" ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ"

Σε 2 περιπτώσεις βυτιοφόρων με επιβαρυμένο φορτίο τα λύματα τελικά αποτέθηκαν στον Βιολογικό Καθαρισμό, όμως όταν από τον δεύτερο έλεγχο που έγινε  διαπιστώθηκε  το  επιβαρυμένο περιεχόμενο, επιβλήθηκε πρόστιμο- 1.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες.

ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΛΙΟΖΟΥΜΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ"

Σε ερώτηση του MessiniaLIVE για το είδος των αποβλήτων που έρχονται στον Βιολογικό Καθαρισμό μέσω των βυτιοφόρων, και για ποιο λόγο είναι ορισμένα εξ αυτών επιβαρυμένα κατά 7 ή 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, δήλωσε ότι πρόκειται για λιόζουμα, γαλακτοκομικά απόβλητα, πυρήνας, πυρηνελαιουργικά, που χαλούν τη σύνθεση και δυσκολεύουν την επεξεργασία τους", όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ απηύθυνε έκκληση στους βυτιοφορείς εφόσον γνωρίζουν το περιεχόμενο των αποβλήτων να μην τα παραλαμβάνουν καθώς αυτά πρέπει να τα επεξεργάζονται και να τα διαχειρίζονται οι ίδιες οι βιομηχανικές μονάδες σύμφωνα με τις άδειες που έχουν καταθέσει στην Περιφέρεια και στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Άλλωστε, το ίδιο ακριβώς είχε επισημάνει ο Δημήτρης Βεργόπουλος και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (στις 29/1), όπου με αφορμή τη ρύπανση στο Μουτελάκη και σε άλλους παραπόταμους της περιοχής είχε αναφέρει πως "για τη ρύπανση δεν ευθύνεται η ΔΕΥΑΚ, ούτε ο Βιολογικός Καθαρισμός, αλλού είναι το πρόβλημα", είχε πει χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Όπως είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη αποστείλει αίτημα στην Περιφέρεια-ως αρμόδια για την αδειοδότηση των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής- και ζητά να τις σταλούν οι μελέτες που έχουν υποβάλλει οι ίδιες οι επιχειρήσεις και αφορούν τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων τους.

“Να δούμε τι προβλέπουν οι μελέτες αυτές από ελαιοτριβεία, τυροκομία κλπ, και να δούμε τελικά που πάνε αυτά τα απόβλητα για τα οποία σήμερα συζητάμε. Και να μην ρίχνουμε τις ευθύνες στον Βιολογικό ή στη ΔΕΥΑΚ. Δεν είναι εκεί τελικά το πρόβλημα”, είχε δηλώσει τότε ο Δημήτρης Βεργόπουλος.
Μέχρι σήμερα, όπως μας δήλωσε, δεν έχει παραλάβει τίποτα ακόμα από την Περιφέρεια.

Αλλά και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, είχε μιλήσει για ρύπανση "που δεν προέρχεται από βοθρολύματα, αλλά ενδεχομένως από τις βιομηχανικές μονάδες", ενώ είχε κάνει λόγο και "για εγκληματική ενέργεια που θα συνεχίζεται, αν δεν επιληφθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες".

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει λοιπόν και σύμφωνα με τα δείγματα που έχει η ΔΕΥΑΚ και τις δηλώσεις του προέδρου της ότι κάποιες βιομηχανικές μονάδες στέλνουν τα απόβλητά τους στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, γι'αυτό και το φορτίο που εντοπίστηκε είναι επιβαρυμένο 7 και 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας για το θέμα στις 7 Φεβρουαρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων για τα επιβαρυμένα βυτία :
"Επρόκειτο για δύο βυτία, με φορτία των οποίων τα βιοχημικά χαρακτηριστικά υπερέβαιναν κατά πολύ (περίπου κατά 7 και 10 φορές, αντίστοιχα, υπέρβαση της αποδεκτής τιμής COD) τα επιτρεπόμενα όρια λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος – ως γνωστόν – έχει αποστολή να επεξεργάζεται αστικά λύματα. Επισημαίνεται ότι για πολλοστή φορά το τελευταίο εικοσαήμερο εντοπίζονται επιβαρυμένα φορτία, κατά τους ελέγχους που ανελλιπώς εκτελούνται.
Τα Σώματα Ασφαλείας ειδοποιήθηκαν, όπως και στο παρελθόν, ώστε να εξετάσουν πού άδειασαν τα φορτία τους τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα, με σκοπό την αποτροπή της μόλυνσης των υδάτων".

Αβίαστα λοιπόν προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Αφού ο Βιολογικός Καθαρισμός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, επεξεργάζεται αστικά λύματα γιατί προσέρχονται σε αυτό βυτιοφόρα με περιεχόμενο βιομηχανικά λύματα;
Οι βιομηχανικές μονάδες δεν έχουν σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων τους, όπως προβλέπει η νομοθεσία;

Διαβάστε και αυτό:

Βεργόπουλος για λύματα: “Να μη ρίχνουμε τις ευθύνες σε Βιολογικό και ΔΕΥΑΚ γιατί αλλού είναι το πρόβλημα”

Δημοφιλέστερα

To Top