ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΥΑΚ: 4.000 υδρόμετρα πρέπει να αφαιρεθούν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

15 ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ- ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ 750

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχετικά με τα υδρόμετρα που έχουν αφαιρεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με αυτά, έχουν μέχρι στιγμής αφαιρεθεί 750 ρολόγια νερού-με συχνότητα 15 την ημέρα- ενώ στο σύνολο πρέπει να αφαιρεθούν 4.000 υδρόμετρα, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών νερού, για τους οποίους δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ

Η αφαίρεση των υδρομέτρων είναι ένα έσχατο μέτρο από τη ΔΕΥΑΚ, το οποίο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από αρχές Φεβρουαρίου η ΔΕΥΑΚ επανειλημμένως προειδοποιούσε για αφαίρεση υδρομέτρων για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, που σημαίνει απλήρωτοι λογαριασμοί για πάνω από 5 χρόνια! Ταυτόχρονα καλούσε τους οφειλέτες να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, και τότε, αυθημερόν το υδρόμετρο επανατοποθετείται.

550 ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ 750 ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΠΛΗΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Όπως εξήγησε, από τα 750 υδρόμετρα που αφαιρέθηκαν λόγω των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών, τα 550 επανατοποθετήθηκαν. Συγκεκριμένα, τα 200 υδρόμετρα με το που αφαιρέθηκαν, έσπευσαν οι οφειλέτες και ρύθμισαν το χρέος τους. Τα υπόλοιπα 350 υδρόμετρα, κατά τη διαδικασία της αφαίρεσής τους, διευθετήθηκε το θέμα και οι οφειλέτες έσπευσαν και εξόφλησαν ολοσχερώς τους ανεξόφλητους λογαριασμούς τους. Τέλος, 200 υδρόμετρα που αφαιρέθηκαν παραμένουν στα “αζήτητα”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, εξηγώντας ότι ήταν από σπίτια εγκαταλελειμμένα, ή σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν χρόνια -στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη- και έτσι αυτά δεν έχουν διευθετηθεί.

500.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Στο στόχαστρο της ΔΕΥΑΚ είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι οφειλέτες που ενώ έχουν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι λογαριασμοί του νερού τους και να προχωρά η ΔΕΥΑΚ στην αφαίρεση του υδρόμετρού τους. Κίνηση που όπως αποδείχτηκε ανάγκασε αρκετούς εξ αυτών να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ετών! Μάλιστα, όπως είπε ο Δημήτρης Βεργόπουλος, με το που αφαιρέθηκαν τα υδρόμετρα, κάποιοι πλήρωσαν εφάπαξ το χρέος τους στη ΔΕΥΑΚ, εξοφλώντας πλήρως τον υπέρογκο λογαριασμό τους.
Έτσι συνολικά στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ έχουν μπει 500.000 ευρώ από την εξόφληση των απλήρωτων λογαριασμών.

Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά από τη ΔΕΥΑΚ, καθώς από τα 45.000 υδρόμετρα, τα 42.000 πληρώνονται κανονικά από τους πολίτες. Υπάρχουν όμως και 4.000 οφειλέτες με απλήρωτους λογαριασμούς πολλών ετών που οφείλουν συνολικά στη ΔΕΥΑΚ 7.000.000 ευρώ. Από αυτά, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί τα 500.000 ευρώ…

15 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δεν λείπουν όμως και τα φαινόμενα νεροκλοπής, καθώς σε δειγματοληπτικό έλεγχο της ΔΕΥΑΚ, εντοπίστηκαν 15 παράνομες συνδέσεις και αυτομάτως διακόπηκαν. Ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ προειδοποίησε με νομικά μέτρα σε περίπτωση υποτροπής τους.

Τέλος, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία της παλιάς λυματολάσπης.

Μαίρη Περδικέα

To Top