ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα κρίσιμες διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα πρώτα στοιχεία από την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι θετικά τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνοντας τον τύπο.

Στην επίσημη ενημέρωση των κυβερνητικών αξιωματούχων για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις βεβαιώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα πιστοποιείται με email από την δημόσια υπηρεσία στον πολίτη.

Οι εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση έδωσε από το βράδυ της Κυριακής δύο φόρμες, την Τύπου Α για εργαζόμενους και την Τύπου Β για άλλες κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις κατά την διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση μετακίνησης εργαζόμενου που δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, επιτρέπεται να τον μεταφέρει στον τόπο εργασίας συγγενής α’ βαθμού. Τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες εργασίας.

Αναφερόμενος σε επιμέρους επαγγέλματα, για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησης όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: Για τους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζεται και αντί των ωρών εργασίας, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.

Στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών, απαιτείται βεβαίωση εργοδότη, αλλά και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.

Αντίστοιχα και για τους οδηγούς mini bus ζητείται βεβαίωση εργοδότη και σχετικό δελτίο κίνησης.
Σημειώνεται πως μόνο το 50% των καθισμάτων των λεωφορείων μπορούν να γεμίζουν στο όχημα.

Επιπλέον, στα ταξί, πέραν του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης. Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο στο ταξί, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης για μετακίνηση στον γιατρό ή το νοσοκομείο.

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς, σημείωσε επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς.

Πότε μπορούν να μπουν περισσότεροι των 2 ατόμων στο ΙΧ κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Επιπλέον, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως εξαίρεση στον περιορισμό των δύο ατόμων ανά ΙΧ θα αποτελούν τα ανήλικα τέκνα. Έτσι, ένας γονέας μπορεί να μετακινηθεί με 2 ανήλικα τέκνα.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/apagoreysi-kykloforias-exaireseis-hardalias

Δέκα κρίσιμες διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας
To Top