ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις οι εφοριακοί έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ

Ενδεικτικές περιπτώσεις εφοριακών που έχει υποπέσει σε παράπτωμα είτε γιατί έλυναν σταυρόλεξα στην υπηρεσία του είτε γιατί έβαζαν στην τσέπη χρήματα από φορολογούμενους περιγράφει σε «εκπαιδευτική» εγκύκλιο του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής με στόχο να διαχωρίσει στους υπαλλήλους την ποινική από την διοικητική δίωξη που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση ελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις στις οποίες:

– Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης επειδή εισέπραξε μερική καταβολή οφειλής από φορολογούμενο, χωρίς να την πιστώσει στο μητρώο του φορολογούμενου. Τα λεφτά τα παρακράτησε για τον εαυτό του.
-Υπήρξε εκβιασμός επιχειρηματία από ελεγκτή Δ.Ο.Υ. να του καταβάλει ποσό ύψους 50.000 ευρώ προκειμένου να μην του καταλογίσει φορολογικές παραβάσεις οι οποίες επέσυραν πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ. Στον υπάλληλο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

– Υπαλλήλου Δ.Ο.Υ. κοπανατζή. Ο συγκεκριμένος πήγαινε το πρωί στην υπηρεσία υπογράφοντας στο σχετικό βιβλίο παρουσίας, τόσο για την προσέλευση όσο και για την αποχώρησή του και στο ενδιάμεσο πηγαινοέρχεται στην υπηρεσία του χωρίς καμία άδεια από τον προϊστάμενό του.

– Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. έχοντας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και σε φορολογικά στοιχεία φορολογουμένων εκτός της αρμοδιότητάς του, χορηγούσε σε τρίτα πρόσωπα μέσω e-mails, πληροφορίες και στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων.
– Προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων μίας Δ.Ο.Υ. εξέδωσε παρανόμως, κάνοντας χρήση του κωδικού Taxis και τη σφραγίδα άλλης υπαλλήλου, δύο αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε.) σε δύο συγγενικά της πρόσωπα τα οποία είχαν συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 180.000 € ο πρώτος και 6.000 € ο δεύτερος, βεβαιωμένες σε άλλη Δ.Ο.Υ. και παρότι ήταν υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και δηλώσεις Φ.Π.Α.

– Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος δωροληψίας επειδή ζήτησε χρήματα με σκοπό να μην καταχωρίσει φορολογική παράβαση εταιρείας που είχε υποβληθεί σε έλεγχο για την μη έκδοση απόδειξης πώλησης αγαθών. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
– Υπάλληλοι ΔΟΥ κρίθηκαν ένοχοι ο ένας για απόπειρα εκβίασης κατ’ επάγγελμα και παθητική δωροδοκία και ο άλλος για απλή συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις, επειδή εκβίαζαν επιχειρηματία κατά τον έλεγχο της επιχείρησης να τους δώσει χρηματικό ποσό για να γλυτώσει πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, την ΑΑΔΕ απασχολεί και το περιστατικό με τον εφοριακό στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου, που εμφανίζεται σε φωτογραφία να λύνει… σταυρόλεξο, την ώρα που στο Μητρώο υπάρχει μεγάλη ουρά, καθώς ο Διοικητής ζήτησε να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια του δημοσιεύματος κι αν ισχύει, τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι υπάλληλοι θα υφίστανται τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται και, αν θεωρούν ότι αδικούνται, θα προσβάλουν τις αποφάσεις στα δικαστήρια.

Για την Αστική ευθύνη πάντως των υπαλλήλων, εν σχέσει με την αποκατάσταση τυχόν ζημίας που προξένησαν με πράξη ή παράλειψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η εγκύκλιος ορίζει ότι «κατ’ αρχήν οι υπάλληλοι δεν υπέχουν άμεση αστική ευθύνη απέναντι στους πολίτες για τυχόν ζημία που τους προξένησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις οι εφοριακοί έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες
To Top