ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσόστομος: Να μετατραπεί το Στρατόπεδο Καλαμάτας σε Campus Φιλοξενίας Ατόμων με Αυτισμό

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

"Να πάψουν οι φορείς της πόλης να σκέπτονται πράγματα αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου[Στρατοπέδου] που εξυπηρετούν σκοπιμότητες μικροπολιτικής"

Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, μια πολυδιάστατη εκδήλωση με θέμα «Αυτισμός: Παιδιά του θεού μας». Η εκδήλωση ετέθη υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και περιελάμβανε εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων γύρω από το θέμα, μηνύματα γονέων και παιδιών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.Χρυσόστομος έκανε λόγο για την ανάγκη που έχει η πόλη της Καλαμάτας για κοινωνικές δομές και πρότεινε τη δημιουργία ενός campus Φιλοξενίας, ενός Ξενώνα Φιλοξενίας Ατόμων με Αυτισμό και των οικογενειών τους στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Καλαμάτας. Μάλιστα όπως δήλωσε, την πρόταση αυτή την έχει γνωστοποιήσει και στη βουλευτή Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, παρευρισκόταν στην εκδήλωση.

ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ" ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ "ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ"

Ο Σεβασμιώτατος ευελπιστεί σε ευήκοα ώτα, καθώς όπως είπε, οι δομές αυτές είναι αναγκαίες και πρέπει να λειτουργούν σε βάθος χρόνου, και ο ίδιος περιμένει πρόταση στήριξης στην ιδέα αυτή, καθώς απαιτούνται όχι μόνο χρήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα υποστηρίξει την λειτουργία ενός τέτοιου Ξενώνα Φιλοξενίας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, "ώστε να αισθανθούν οι άνθρωποι αυτοί ότι δεν είναι μόνοι", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του περιείχε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, καθώς με αφορμή την κατάργηση του Στρατοπέδου Καλαμάτας, ο ίδιος πρότεινε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του για Ξενώνα Φιλοξενίας που θα στηρίξει και θα ανακουφίσει τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσουν να γίνουν πράγματα σε αυτή την πόλη, που θα εξυπηρετούν τις οικογένειες αυτές και όχι μόνο συλλόγους που ικανοποιούν άλλες προτεραιότητες. Η αιχμηρή αυτή δήλωση του Σεβασμιώτατου έκανε αίσθηση και είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί.

"Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, για έναν οραματισμό που ξεπερνάει τον ρεαλισμό, αλλά κάποτε πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται πράγματα σε αυτή την πόλη, για να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες και τα συγκεκριμένα άτομα και όχι μόνο σύλλογοι που ικανοποιούν άλλες προτεραιότητες"

"Θέλω να πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι φορείς της πόλης μας και θα πάψουν να σκέφτονται πράγματα αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, που θα εξυπηρετούν σκοπιμότητες μικροπολιτικής και όχι την ανάγκη που έχουμε στην πόλη αυτή να δημιουργήσουμε τέτοιες κοινωνικές δομές για να στηριχθούν όλα αυτά τα άτομα και οι οικογένειές τους".

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στο θέμα, η Κοινωνική Λειτουργός του Ασύλου Ανιάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, η Παιδοψυχίατρος Χριστίνα Καρκατζούλη, η Εργοθεραπεύτρια του Κέντρου Ημέρας παιδιών & εφήβων με αυτισμό Ν. Μεσσηνίας Μαρία Κενσαλή και οι γονείς παιδιών με αυτισμό Μαρία Κασαμπαλάκου, Μαρία Λευτάκη και Γεώργιος Ζαννιδάκης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ενώ η ερμηνεύτρια Αθηνά Χιώτη έδωσε το δικό της μήνυμα μέσα από την υμνολογία της Εκκλησίας μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με το μήνυμα ενότητας και ελπίδας που προσέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, προτείνοντας σε όλους τους φορείς να συνεργαστούν γύρω από το θέμα αυτό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο η Μητρόπολη Μεσσηνίας προγραμματίζει νέους κύκλους συναντήσεων για το θέμα του Αυτισμού, με εξειδικευμένους επιστήμονες.

Δημοφιλέστερα

To Top