ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσόστομος: Είμαι υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής και της ανάδειξής τους

ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ, Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκαν οι δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι και φορείς της Καλαμάτας, που υποστηρίζουν την αποκάλυψη των αρχαίων που βρίσκονται κάτω από την πλατεία Υπαπαντής και την ανάδειξή τους, με αφορμή την επικείμενη ανάπλαση της πλατείας.

Από την αποκάλυψη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής

H εκκλησία της Υπαπαντής και η πλατεία της αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι παλαιές οικίες (αριστερά) µε τις κεραµοσκεπές κατεδαφίστηκαν στη δεκαετία του 1950 για τη διεύρυνση της πλατείας του µητροπολιτικού ναού.

“Από την πρώτη φορά που ήρθα (2007) ήμουν υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων της πόλης στην Υπαπαντή”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. “Eίναι στοιχείο της Ιστορίας της πόλης και πρέπει να το σεβαστούμε και είναι στοιχείο της πολιτιστικής πορείας της πόλης”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

ΝΙΚΑΣ: “ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ-ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ-Η ΕΠΟΜΕΝΗ Ή ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ…”

Στις ελληνικές καλένδες τα αρχαία της Υπαπαντής

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εκφράζει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, υποστηρίζοντας ότι όλη η χώρα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και ίσως κάποια στιγμή η επόμενη ή μεθεπόμενη γενιά να φέρει στο φως και τα αρχαία της Υπαπαντής….Υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού, και πως τώρα προέχει η ανάπλαση της πλατείας.

Εξήγησε ότι η μελέτη ανάπλασης έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,7 εκατομμύρια ευρώ, ήδη από πέρυσι, όμως σε αυτή δεν εντάσσεται η αποκάλυψη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.” Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Το έργο πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί. Αλίμονο, αν μπει σε έναν προγραμματισμό του Υπουργείου! Κάποτε θα μπει σε έναν προγραμματισμό. Και θα γίνει αυτό, στην επόμενη γενιά, στη μεθεπόμενη….θα γίνει. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρχαία, όπως υπάρχουν αρχαία σε ολόκληρη την Ελλάδα…Τον προγραμματισμό των ανασκαφών τον κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα τον κάνει κάποτε και για την πλατεία Υπαπαντής”.

Την ανάδειξη, λοιπόν, των αρχαίων, την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες με την επισήμανση ότι “ τα αρχαία μας ξέρουμε ακριβώς που βρίσκονται. Θα κοιμούνται εκεί και θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος για να αναδειχτούν…”

Δηλαδή, ο περιφερειάρχης υποστηρίζει πως πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στην ανάπλαση δαπανώντας 1.700.000 ευρώ και μετά από χρόνια να έρθει η επόμενη γενιά και να ξεθάψει τα αρχαία, σπάζοντας την ανάπλαση και φέροντας στο φως…άγνωστο πότε, τις αρχαιότητες. “Ράβε ξήλωνε δηλαδή, δουλειά να μη σου λείπει”, δαπανώντας τελικά μακροπρόθεσμα πολλαπλάσια ποσά για την πλατεία.

Μαίρη Περδικέα

Διαβάστε και αυτό:

Πλατεία Υπαπαντής: Έτσι θα γίνει η ανάπλασή της

To Top