Υγεία

“Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στη θεά Τύχη και στον φόβο των Ελλήνων για το αποδυναμωμένο τους ΕΣΥ”

TI ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ<

Ως Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας όλον αυτόν τον καιρό παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πρωτόγνωρης υγειονομικής-αλλά και κοινωνικής και οικονομικής- κρίσης, που όλοι βιώνουμε.Τώρα που τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται στον ορίζοντα, θεωρούμε ότι πρέπει να γνωστοποιήσουμε τη θέση μας για την πραγματικότητα και τις επιπτώσεις αυτής της “πανδημίας”.

Από την αρχή η στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας είχε δύο άξονες: α) Την επιπέδωση της καμπύλης εξάπλωσης και β) την σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε ν’ αντέξει την επιδημία.

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξαμε απλώς τυχεροί.Η χώρα μας, με χαμηλό βαθμό παγκοσμιοποίησης, ελάχιστες βιομηχανίες με πολλούς εργαζόμενους, ελάχιστη διεθνή κίνηση στα αεροδρόμια και λιμάνια το χειμώνα, χωρίς σοβαρή διεθνή σιδηροδρομική διασύνδεση, έλαβε τα περιοριστικά μέτρα την ίδια περίοδο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Όμως εδώ είχαμε την τύχη, εκείνη ακριβώς την περίοδο, ο ιός να μην έχει διασπαρεί και, επομένως, τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αποτέλεσμα.Άλλες χώρες δεν ήταν τυχερές, όπως πχ το Βέλγιο, η Γαλλία κλπ, γιατί πήραν τα ίδια περιοριστικά μέτρα, την ίδια περίοδο αλλά ο ιός είχε ήδη διασπαρεί, με καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν λοιπόν μιλάμε για επιτυχημένα μέτρα, με παγκόσμια αναγνώριση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι στιβαρές κυβερνητικές αποφάσεις αλλά απλώς και μόνο ευγνωμοσύνη στη θεά Τύχη και στον φόβο των Ελλήνων για το αποδυναμωμένο τους ΕΣΥ.

Αλλά αν πέτυχε ο πρώτος άξονας, αυτό δεν θα έχει νόημα αν δεν πραγματωθεί και ο δεύτερος: η ενδυνάμωση του ΕΣΥ. Ως Κοινωνικό Ιατρείο, που επί οκτώ χρόνια ένας από τους στόχους που παλεύουμε είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, έχοντας τόσο εσωτερική πληροφόρηση όσο και πληροφόρηση από τις ανακοινώσεις των επαγγελματικών ενώσεων των γιατρών και των υγειονομικών, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σ’ αυτό το πεδίο οπισθοδρομούμε:

  • Από τους 5.000 (παλιό οργανόγραμμα) ελλείποντες γιατρούς έχουν προσληφθεί 381. Κι αυτοί είτε ως επικουρικοί είτε ως ανανεώσεις συμβάσεων ήδη υπηρετούντων επικουρικών.
  • Συμβάσεις επικουρικών λήγουν κι αυτοί απολύονται.
  • Οι χιλιάδες νοσηλευτών που ανακοινώνονται είναι λίγοι και αυτοί είτε με τετράμηνες είτε με μονοετείς συμβάσεις.
  • Για να καλυφθούν τα κενά των νοσοκομείων, μετακινείται ιατρικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, αποδυναμώνοντας την, τόσο σημαντική αυτήν την περίοδο, ΠΦΥ.
  • Ο ιδιωτικός τομέας, αντί να επιταχτεί και να ενταχθεί στον κεντρικό συντονισμό, χρηματοδοτείται με αυξημένα νοσήλεια και κληροδοτείται με την υπόλοιπη περίθαλψη, αφού το αποδυναμωμένο ΕΣΥ στοχοπροσηλώνεται στην αντιμετώπιση της covid-19.
  • Αντί να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνονται προσωρινά ιδιώτες γιατροί με υψηλές αποζημιώσεις ή πληρώνονται 10€ ανά κλήση για να δίνουν ιατρικές συμβουλές.
  • Τα ιδιωτικά εργαστήρια αντί να ενταχθούν κι αυτά στον κεντρικό συντονισμό, αφήνονται να κερδοσκοπούν κατά βούληση.
  • Για τις τόσο πολυδιαφημισμένες δωρεές Μ.Ε.Θ. από ιδιώτες, δεν ανακοινώνεται καμιά πρόσληψη ώστε να στελεχωθούν.
  • Τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας παρέχονται, ακόμα κι τώρα, με το σταγονόμετρο στους υγειονομικούς, πόσο μάλλον στον γενικό πληθυσμό.
  • Παρολαυτά, για τις επικοινωνιακές ανάγκες της μάχης κατά της πανδημίας και ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν, επιδοτούνται τα ΜΜΕ με 20.000.000€ και απαλλάσσονται οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την φετινή καταβολή της δόσης, για την κατοχή δημόσιων συχνοτήτων.
Γι αυτό ενώνουμε τη φωνή μας μ’ αυτή των υγειονομικών και των πολιτών της χώρας:
  • Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ τώρα
  • Αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ
  • Παροχή επαρκών ΜΑΠ σ’ όλους τους υγειονομικούς.
  • Επαρκής εξοπλισμός του ΕΣΥ
Γιατί αλλιώς η σημερινή “μεγάλη επιτυχία” θα φαντάζει αύριο απλώς ως νοσταλγική ανάμνηση.

“Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στη θεά Τύχη και στον φόβο των Ελλήνων για το αποδυναμωμένο τους ΕΣΥ”

Δημοφιλέστερα

To Top