ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειλάς: “Ο πολιτισμός της πλειοψηφίας του ενός”

"Τα έργα γίνονται για τον άνθρωπο και όχι για την υποδοχή πολιτικών προσώπων", επισημαίνει ο Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη, Παναγιώτης Χειλάς,  με αφορμή την παράδοση στο κοινό της νέας εισόδου του Κάστρου της Καλαμάτας, που ναι μεν διαθέτει πρόσβαση στα ΑμεΑ αλλά αυτή προς το παρόν περιορίζεται μέχρι την είσοδο του Κάστρου.

Ο ανελκυστήρας για ΑμεΑ που προέβλεπε η μελέτη του έργου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους κυρίως χώρους του Κάστρου της Καλαμάτας οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, παραπέμπεται μαζί με τον περιμετρικό φωτισμό των τειχών του Κάστρου για το 2021.

Ο Παναγιώτης Χειλάς στηλιτεύει τη νοοτροπία να παραδίδονται τα έργα άρον άρον για την "υποδοχή πολιτικών προσώπων", και υπεραμύνεται των έργων όταν αυτά εξυπηρετούν τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Τι αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Παναγιώτης Χειλάς

"Διάβασα πρόσφατα το εξής. Πριν από χρόνια, η διάσημη ανθρωπολόγος Margaret Mead ρωτήθηκε από έναν φοιτητή της τί θεωρούσε ως ιστορική πρώτη ένδειξη πολιτισμού του ανθρώπινου είδους. Ο φοιτητής περίμενε να ακούσει κάτι όπως, τη δημιουργία άγκιστρων για ψάρεμα, την ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής ή τη λάξευση λίθων. Αλλά όχι. Η Dr. Mead απάντησε ότι το πρώτο δείγμα πολιτισμού σε μια παλαιολιθική κουλτούρα ήταν ένα σπασμένο μηριαίο οστό το οποίο είχε επουλωθεί. Η επιφανής ανθρωπολόγος εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο, αν σπάσεις το μηριαίο οστό, απλώς πεθαίνεις. Δεν μπορείς να τρέξεις από τον κίνδυνο, να μπεις στο ποτάμι να πιείς νερό ή να κυνηγήσεις για φαγητό. Είσαι απλώς λεία για αρπακτικά κτήνη. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επουλωθεί ένα οστό ποδιού. Η ένδειξη επούλωσης μηριαίου οστού, είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει με εκείνον που είχε το κάταγμα, του το έδεσε, τον κουβάλησε στην ασφάλεια, και τον φρόντισε κατά την απαιτούμενη περίοδο της αποκατάστασης.

Βοηθώντας κάποιον άλλον να βγει μέσα από την δυσχέρεια, αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού. Η Dr. Mead έκλεισε την απάντηση της με τη φράση «Είμαστε στα καλύτερα μας όταν υπηρετούμε τον άλλο. Να είστε πολιτισμένοι».

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ χορού παρουσιάστηκε η ανάπλαση της εισόδου του Κάστρου της Καλαμάτας, ωστόσο ο ανελκυστήρας ΑμεΑ που προέβλεπε η μελέτη για πρόσβαση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα εντός του Κάστρου αναβλήθηκε για το 2021. Τι θα πούμε για τον πολιτισμό μας στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που θέλησαν να γίνουν κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου μαςαλλά δεν μπόρεσαν; Σας φτιάξαμε την είσοδο, αλλά από εκεί και μετά να σας πάρουν οι συγγενείς και οι φίλοι σας αγκαλιά μέχρι το αμφιθέατρο...Ντροπή! Τα έργα κύριοι και κυρίες της δημοτικής αρχής, και ειδικότερα τα έργα πολιτισμικής κληρονομιάς, γίνονται για τον άνθρωπο, και όχι για την υποδοχή πολιτικών προσώπων του «πολιτισμού» της λήθης».

Ύστερα από σύντομες συζητήσεις που έγιναν με ανθρώπους σκεπτόμενους δόθηκαν απαντήσεις του τύπου: «τι ποσοστό είναι τα ΑμεΑ;», «τι να κάνουμε, να μη γίνει η παράσταση;», «…..». Μέχρι να καταλάβουν όλοι ότι πολιτισμένος λέγεσαι όταν υπηρετείς την πλειοψηφία του ενόςο πολιτισμός θα δηλώνει απών.

 Υ. Γ. Η διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος κάνει εξαιρετική δουλειά και μπράβο της, γιατί υπηρετεί τον θεσμό με διεθνή προσανατολισμό και σύγχρονη οπτική, ωστόσο υπάρχουν θεσμικές δομικές πολιτιστικές αδυναμίες για την έννοια του πολιτισμού στην πόλη μας σε θέματα ουσίας.

Χειλάς Θ. Παναγιώτης

Χειλάς: “Ο πολιτισμός της πλειοψηφίας του ενός”
To Top