ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χαρίτσης: Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές από τον καύσωνα-Ερώτηση στη Βουλή

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω του καύσωνα των προηγούμενων ημερών.

Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης σε μια προβληματική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της φετινής κατακόρυφης πτώσης των τιμών ελαιολάδου, έρχονται  να προστεθούν οι εκτεταμένες ζημιές στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιώνων, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για καταστροφή  άνω του 40% της παραγωγής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφού επισημαίνει και την καθυστέρηση που παρατηρείται εφέτος στην έναρξη του προγράμματος Δακοκτονίας και την μη αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ερωτά τον ΥΠΑΑΤ:

  1. Σε ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών;

 

  1. Σκοπεύετε να αυξήσετε το ποσό της φετινής χρηματοδότησης του προγράμματος Δακοκτονίας και τον αριθμό των Γεωπόνων Δακοκτονίας;

 

  1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως μέσω των de minimis, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί οι ενισχύσεις να ανέλθουν συνολικά στα 161 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 1408/2013 (316/2019

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών Μεσσηνίας για τις εκτεταμένες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, εξαιτίας του καύσωνα»

 

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν στην ανθοφορία και στην καρπόδεση των ελαιώνων του νομού Μεσσηνίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για καταστροφή άνω του 40% της παραγωγής, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 40ο C (στα Αρφαρά Μεσσηνίας καταγράφηκε θερμοκρασία 41,1ο C) από τις 15 έως και τις 19 Μαΐου. Σημειωτέoν ότι κατά τον μήνα Μάιο οι ελαιώνες βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο και καθοριστικό για την καρποφορία στάδιο της πλήρους άνθησης και καρπόδεσης. Ο συνδυασμός της ανομβρίας που σημειώθηκε φέτος και των υψηλών θερμοκρασιών, συνετέλεσε ώστε  να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία της καρπόδεσης, που οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση της ελαιοπαραγωγής. Ήδη τα πρώτα κλιμάκια γεωπόνων που επισκέφθηκαν περιοχές ελαιοπαραγωγής του νομού έχουν διαπιστώσει σοβαρότατη ζημία, η οποία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη στο σύνολό της και αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή η φετινή κατακόρυφη πτώση των τιμών ελαιολάδου, με το κόστος συγκομιδής να υπερβαίνει τα έσοδα των ελαιοπαραγωγών, αποτελεί καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς.

Επειδή η φετινή ολιγωρία έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας, που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα στην παραγωγή και καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών και αγροτών.

Επειδή παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ για πρόσληψη μόνιμων γεωπόνων στον ΕΛΓΑ, για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ακόμη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Σε ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών;

 

  1. Σκοπεύετε να αυξήσετε το ποσό της φετινής χρηματοδότησης του προγράμματος Δακοκτονίας και τον αριθμό των Γεωπόνων Δακοκτονίας;

 

  1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως μέσω των de minimis, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί οι ενισχύσεις να ανέλθουν συνολικά στα 161 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 1408/2013 (316/2019).

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χαρίτσης: Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές από τον καύσωνα-Ερώτηση στη Βουλή
To Top