ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Θέμα ωρών η χαλάρωση για τις επιχειρήσεις

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Προ των πυλών βρίσκεται η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls στις επιχειρήσεις. Τις επόμενες ημέρες θα βγει η υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, της εκταμίευσης της δόσης και της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης, η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί τα επόμενα βήματα προς την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να έχει αποδεχθεί την σχετική εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις και δη σε ότι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών και την αύξηση του ορίου εμβασμάτων για τις εισαγωγές.

Έτσι, στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την νέα χαλάρωση των capital control.

Τέλος του έτους για τους ιδιώτες

Σε ότι αφορά τα αιτήματα που αφορούν την χαλάρωση των capital control για τους ιδιώτες, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με αύξηση του ορίου αναλήψεων στις 2.000 ευρώ ανά μήνα, αλλά και την προσθήκη δικαιούχων σε λογαριασμούς, όλα δείχνουν πως θα εξεταστούν προς το τέλος του έτους.

Από πλευράς τους οι τράπεζες έχουν ζητήσει:

1. Τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα,

2. Το άνοιγμα λογαριασμού και την προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη

3. Την αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και

4. Τον διπλασιασμό του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ.

Πρόθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των περιορισμών, αρκεί να εξασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική ευστάθεια.

Capital controls: Θέμα ωρών η χαλάρωση για τις επιχειρήσεις
To Top