ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο η ανακήρυξη του Απόστολου Γεωργιάδη ως επίτιμου Δημότη Καλαμάτας

Αύριο, Δευτέρα 28 Μαΐου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακηρύξεως του Επιτίμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού, Αποστόλου Γεωργιάδη, σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας. Η τελετή θα διεξαχθεί στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στην Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη, με ώρα ενάρξεως 11.30 π.μ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε ήδη στις 13 Απριλίου την εισήγηση του Δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, σχετικά με την ανακήρυξη του Απόστολου Γεωργιάδη, Καθηγητή Νομικής και Ακαδημαϊκού, ως Επιτίμου Δημότη Καλαμάτας.

Η τελετή ανακήρυξης του Καλαματιανού καθηγητή και ακαδημαϊκού θα γίνει σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Η τελετή θα γίνει παρουσία ανώτατων δικαστικών της χώρας και εκπροσώπων του νομικού κόσμου, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα 100 ατόμων, στη 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Elite.

Το βιογραφικό του Απόστολου Γεωργιάδη έχει ως εξής:

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1935. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου Αθηνών (1952) με «άριστα». Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια Γοτίγγης, Κιέλου και Μονάχου. Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην οποία δίδαξε μέχρι και το 1972, τον ανακήρυξε το 1962 διδάκτορα, το 1967 υφηγητή και το 1970 καθηγητή Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας, Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Συγκριτικής των Δικαίων. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εξελέγη το 1970 υφηγητής, το 1973 έκτακτος και το 1976 τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου. Δίδαξε σ’ αυτήν μέχρι το 2002, οπότε αποχώρησε ως ομότιμος καθηγητής. Το 2005 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή. Διετέλεσε διευθυντής του Α΄ Τομέα Αστικού Δικαίου (1985-1988) και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής (1985-1989). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης. Συμμετείχε σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Γερμανίας (Μόναχο, Βερολίνο, Κίελο, Αμβούργο, Μπόχουμ). Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ίδρυσε την «Ένωση Αστικολόγων» και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος αυτής (1995-1999). Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας (1979-1981), Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1993), πρόεδρος και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και μέλος ελληνικών και αλλοδαπών επιστημονικών οργανώσεων και εταιρειών, μεταξύ των οποίων της «Γερμανικής Ένωσης Καθηγητών Αστικού Δικαίου». Από το 2001 είναι διευθυντής του νομικού περιοδικού «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου». Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα και προσέφερε τις νομικές υπηρεσίες του ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε τράπεζες (Εθνική Τράπεζα), οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκλησία της Ελλάδος), στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και σε μεγάλες εταιρείες. Διακρίσεις: Έκδοση τιμητικών τόμων από μαθητές και συναδέλφους του υπό τους τίτλους: «Γενέθλιον Απόστολου Σ. Γεωργιάδη», 2 τόμοι, Αθήνα 2006 και “Festschrift für Apostolos Georgiades zum 70. Geburtstag”, Athen-München-Bern 2007.
Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και γερμανικά περιοδικά καθώς και σε τιμητικούς τόμους Ελλήνων και ξένων συναδέλφων του. Γραμματέας επί των Πρακτικών 2004-2008.
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2000. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (2011).

Αύριο η ανακήρυξη του Απόστολου Γεωργιάδη ως επίτιμου Δημότη Καλαμάτας
To Top