Τροφή για σκέψη

Αθίγγανοι Αγίας Τριάδας: “Είμαστε στο έλεος!”

Με αφορμή τους εμβολιασμούς μικρών παιδιών αθιγγάνων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους καταυλισμούς της Αγίας Τριάδας και του Ασπροχώματος ήρθαν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα προβλήματα και οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των Αθιγγάνων σε αυτές τις περιοχές.

Εικόνες ντροπιαστικές για μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή και για ένα Δήμο που πριν λίγο καιρό διεκδικούσε υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μόλις λίγο έξω από το Κέντρο της Καλαμάτας οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών είναι τριτοκοσμικές και παραπέμπουν σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Δυστυχώς ένα χρόνιο πρόβλημα που παραμένει εδώ και δεκαετίες άλυτο. Νέοι άνθρωποι με τις οικογένειές τους, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι ζουν μέσα σε αυτοσχέδια παραπήγματα-παράγκες λίγων τετραγωνικών, σε χωματόδρομους, χωρίς τις βασικές υποδομές. Συγκεντρωμένοι σε ένα γκέτο, στο περιθώριο, ως απόκληροι, αόρατοι από τους αρμόδιους φορείς.

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν τις όποιες προσπάθειες γίνονται ώστε να τους βοηθήσουν να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και κυρίως να είναι υγιείς, όρους που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ευχαρίστησαν τους φορείς που συμμετείχαν σήμερα στον εμβολιασμό και τις παιδιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους και ζήτησαν από τον δήμαρχο να έχουν νερό και ρεύμα.

Η δική τους φωνή δυστυχώς δεν ακούγεται, τα προβλήματά τους αποσιωπούνται. Υπάρχουν μόνο όταν αφορά την παραβατικότητά τους, τότε εμφανίζονται.
Οι ίδιοι μιλώντας στο MessiniaLIVE απευθύνουν κραυγή απόγνωσης μιας και δεν έχουν νερό, ρεύμα, τουαλέτες, τις βασικές δηλαδή υποδομές για να μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει, χωρίς να κινδυνεύει να αρρωστήσει.

Μας μίλησαν για τον ρατσισμό που βιώνουν, τις δουλειές που δεν έχουν, αφού κανένας δεν τους παίρνει στη δούλεψή του, ενώ κάποιοι απο αυτούς είναι πλανόδιοι πωλητές.
Παρά τον πακτωλό χρημάτων και προγραμμάτων που αφορούν τη στέγασή τους και την κοινωνική τους ένταξη, τίποτα όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν έφτασε στους ίδιους. Πριν μερικές ημέρες είχε επισκεφτεί τους χώρους διαμονής τους η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου, για να σχηματίσει εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη χρηματοδοτικά προγράμματα στέγασής τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως μας είπαν, χωρίς ρεύμα δεν μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά τους που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο, και χωρίς νερό δεν μπορούν να πλυθούν…

Στον καταυλισμό υπάρχουν άτομα διαβητικά και με προβλήματα υγείας, που δεν έχουν που να διατηρήσουν τα φάρμακά τους, τα οποία χρειάζονται ψυγείο. Συνολικά ζουν 60 οικογένειες με 100 μικρά παιδιά, πολλά από αυτά πάνε σχολείο και ίσως να έχουν μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή και μέλλον από τους γονείς τους, που στην πλειονότητά τους είναι νέοι και άνεργοι.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top