ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστικό ΚΤΕΛ: “Κανένας δεν μας ρώτησε… Οι αλλαγές θα επιμηκύνουν τα δρομολόγια”

Τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις τους σχετικά με τις δρομολογούμενες κυκλοφοριακές αλλαγές στη Ναυαρίνου εκφράζει με ανακοίνωσή της διοίκηση-μέτοχοι και εργαζόμενοι του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

Δηλώνουν ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν και πληροφορήθηκαν τις αλλαγές από τον τοπικό Τύπο. Κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, αφήνοντας αιχμές στο ότι οι ίδιοι “αγνοούνται σκοπίμως ή μη”, ενώ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και τον προβληματισμό τους από την ενδεχόμενη νέα κυκλοφοριακή παρέμβαση, καθώς όπως επισημαίνουν θα καθυστερούν πολύ τα δρομολόγια για ΤΕΙ και Νοσοκομείο. Χαρακτηρίζουν ως “πρόχειρες και βεβιασμένες” τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις που εκτιμούν ότι θα γίνουν σε βάρος του επιβατικού κοινού, ενώ διερωτώνται “ποιους ακριβώς εξυπηρετούν οι αλλαγές αυτές”.

Τέλος, καλούν τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας να μην προχωρήσει στις κυκλοφοριακές αυτές παρεμβάσεις πριν την “απαραίτητη και αυτονόητη διαβούλευση” και πριν “συνταχθεί η επιστημονική κυκλοφοριακή μελέτη”.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους η Διοίκηση, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, αναφέρουν:
“Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, της 10-10-2017, τις παρεμβάσεις – κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις οποίες φέρεται να έχει δρομολογήσει ο Δήμος Καλαμάτας στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου, από το τμήμα της οδού Φαρών έως το τμήμα της οδού Ακρίτα, αφού, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε επίσημη σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Καλαμάτας ή τους εκπροσώπους του.

Έτσι πληροφορούμαστε περί ειλημμένων αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής για την επέκταση πεζοδρομίων στην παραλιακή οδό, για την μονοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου και της κυκλοφορίας στο ανωτέρω τμήμα της, για την αλλαγή στην δρομολόγηση των αστικών λεωφορείων, ΧΩΡΙΣ να έχουμε κληθεί ποτέ σε οποιονδήποτε διάλογο από τους ιθύνοντες, ΧΩΡΙΣ να γνωρίζουμε την τυχόν επιστημονική βάση και τον σκοπό των σχεδιασμών αυτών για την κεντρική παραλιακή οδό της πόλης μας και ΧΩΡΙΣ βέβαια να έχει ποτέ ζητηθεί η άποψη του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας για τους ανωτέρω σχεδιασμούς, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός μας αποτελεί τον κύριο δημόσιο φορέα των αστικών μεταφορών στην πόλη μας.

Το λιγότερο βέβαια που θα περιμέναμε από το Δήμο Καλαμάτας και τους εκπροσώπους του, θα ήταν μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τις προθέσεις τους, όπως οφείλουν.

Έτσι, εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε σήμερα να επισημάνουμε προς το επιβατικό κοινό και προς κάθε αρμόδιο ενδιαφερόμενο ότι οι δρομολογούμενες κυκλοφορικές παρεμβάσεις στο ανωτέρω τμήμα της οδού Ναυαρίνου, είναι βέβαιο ότι, αν πραγματωθούν, θα επιμηκύνουν κατά πολύ χρονικά την εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων πρωτίστως προς το ΤΕΙ και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, που αποτελούν βασικά σημεία ενδιαφέροντος του επιβατικού κοινού της πόλης μας.

Το αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, όσο κι αν «αγνοείται» σκοπίμως ή μη από τους ιθύνοντες, είναι δεδομένα σε θέση, λόγω ακριβώς της θεσμικής του υπόστασης και της πείρας που διαθέτει στον τομέα των αστικών μεταφορών, να προβεί σε εποικοδομητικό διάλογο και να υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις για οποιαδήποτε κυκλοφοριακή αλλαγή στην παραλιακή οδό ή στην πόλη μας, όπως αυτή που πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, η οποία και είναι βέβαιο ότι, εφόσον υλοποιηθεί, όπως πρόχειρα και βεβιασμένα επιχειρείται, θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην αστική συγκοινωνία σε βάρος του επιβατικού κοινού.

Καλούμε σήμερα τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία μονομερούς κυκλοφοριακής αλλαγής της οδού Ναυαρίνου, προτού συνταχθεί η απαραίτητη επιστημονική κυκλοφορική μελέτη και προτού γίνει η απαραίτητη και αυτονόητη διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους κι εμπλεκόμενους φορείς.

Εν τέλει, οφείλουμε να επισημάνουμε το αυτονόητο προς κάθε αρμόδιο ή εμπλεκόμενο: “Οι αστικές μεταφορές, η ασφάλεια και η ποιότητα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της πόλης μας, αφορούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας, ιδίως μάλιστα όταν αφορούν σε έναν τόσο ζωτικής και κρίσιμης σημασίας για την πόλη μας οδικό άξονα, όπως είναι αυτός της παραλιακής οδού Ναυαρίνου”, πραγματικότητα που εύλογα γεννά αντιστοίχως και την κοινή σε όλους μας απορία: “Οι δρομολογούμενες από τον Δήμο Καλαμάτας – μονομερώς και δίχως κανένα διάλογο – παρεμβάσεις στην οδό Ναυαρίνου, τελικά ποιόν ή ποιούς ακριβώς εξυπηρετούν;, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αστικό ΚΤΕΛ: “Κανένας δεν μας ρώτησε… Οι αλλαγές θα επιμηκύνουν τα δρομολόγια”
To Top