ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια και μετακινήσεις-Πότε Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης, των μετακινήσεων, των σχολείων και το τέλος του lockdown, που κρατάει πέντε μήνες, έχει ξεκινήσει.

Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι το «πικ» της πανδημίας πέρασε και με τη βοήθεια των self test μπορούμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα και στο τέλος του lockdown.

Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι αρνητικοί για να ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα και:

-Εμπορικά κέντρα
-Κέντρα Αισθητικής
-Φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές Λυκείου)

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ (24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το Σάββατο του Λαζάρου (24 Απριλίου) σχεδιάζεται ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, ώστε να τελειώσει πια το click in shop και το click away.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ; ΙΣΩΣ…

Το Πάσχα στο χωριό είναι πιθανό, αν υπάρχουν ικανές ποσότητες self test, που τώρα πάντως δεν υπάρχουν. Μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, οπότε δεν είναι απίθανο, αλλά θα το ξέρουμε την επόμενη Τετάρτη.

Το Πάσχα αναμένεται ότι θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και μετά το Πάσχα σχεδόν όλα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΪΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης τη Δευτέρα 10/5 θα ανοίξουν συγκεκριμένα

Δημοτικά – Γυμνάσια

Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

14 ΜΑΪΟΥ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ LOCKDOWN ME ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ

Τελευταίος θα ανοίξει στις 14/5 ο τουρισμός, που θα φέρει την απόλυτη χαλάρωση των μέτρων.

Τι λέει ο Σταμπουλίδης

Την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα – πάντα με βάση και την θέση των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής – θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, πως ακόμα και πριν την Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, διατύπωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γ.Γ Εμπορίου και Προστασίας

Ο ίδιος σημείωσε πως σημαντικό πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο στην επαναλειτουργία των δομών αποδεικνύεται το self test το οποίο όπως επεσήμανε θα εφαρμοστεί άμεσα στο λιανεμπόριο και τους εργαζόμενους σε αυτό, κατά τα πρότυπα των σχολείων, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα, οπότε και αυτό θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του καθενός.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση πέραν των malls είναι το άνοιγμα των καφετεριών και των εστιατορίων.

Το άνοιγμα της εστίασης όπως προαναφέραμε θα είναι προσεκτικό και με αυστηρούς κανόνες. Όπλο για το ασφαλές άνοιγμα θα είναι τα self test τα οποία θα επεκταθούν και για τους εργαζόμενους σε καφέ και εστιατόρια. Οι εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο έρχονται σε επαφή συνεχώς με εκατοντάδες πελάτες συνεπώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος διασποράς του ιού από εργαζομένους που στην πλειονότητά τους θα είναι ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα, τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και τα τραπέζια θα έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Τέλος, όπως λειτούργησε η εστίαση μετά από το lockdown του προηγούμενου Μαρτίου του 2020, θα ανοίξει με ανώτατο όριο καθήμενων ανά τραπέζι.

Τι θα γίνει το Πάσχα: Με αρνητικό self-test θα μπορεί να περάσει κάποιος τα διόδια

Στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self test. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες δέκα ημέρες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο. Αυτό θα είναι και το «διαβατήριο» για να περάσει κάποιος τα διόδια και να κάνει, μετά δύο χρόνια, το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό».

Στο θέμα πήρε θέση και η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρει ο Μιχ. Γιαννακός: «Μέ βάσει τις προβλέψεις των ειδικών τώρα θα είχαμε κάτω των 500 κρουσμάτων κορονοιου και θα κάναμε Πάσχα στο χωριό.

Έπεσαν έξω για άλλη μια φορά.

Σε μεγάλο ποσοστό κόσμου επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό έχοντας στη κατοχή τους έστω ένα μικρό κτήμα το οποίο περιποιούνται επί μήνες κάθε Σαββατοκύριακο και φυσικά σε όλους τους ενδιάμεσους νομούς ή για λόγους υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων γονέων.

Το Πάσχα εφέτος είναι διαφορετικό από πέρυσι. Πέρυσι ο κόσμος τήρησε τα μέτρα δεν έψησε, δεν γιόρτασε το Πάσχα.

Φέτος λόγω κόπωσης δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Το βλέπουμε τώρα με ολόκληρες οικογένειες να νοσηλεύονται και να ξεκληρήζονται από κορονοιο.

Ως εκ τούτω είναι καλύτερα στην ύπαιθρο παρά μέσα στη πόλη.

Με την διενέργεια και την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Μην ξεχνάμε ότι οι ηληκιωμένοι που ζουν στα χωριά έχουν ήδη εμβολιασθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Το τεστ θα πρέπει να γίνεται δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ με συνταγογράφηση.

Είναι ευκαιρία να γίνουν μαζικά μοριακά τεστ για να διαπιστωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Έαν εφαρμοστούν τα ισχύοντα μέτρα των μετακινήσεων το Πάσχα τα κρούσματα θα πολλαπλασιασθούν. Εμείς οι υγειονομικοί θα την πληρώσουμε και πάλι» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

πηγή:ieidiseis.gr

Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια και μετακινήσεις-Πότε Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια
To Top