Παιδί

Άρχισε η 22η Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων

Με πλούσια θεματολογία, βιωματικά εργαστήρια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες άρχισε σήμερα η 22η Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων.

Σύγχρονα θέματα που αφορούν τους νέους, με κεντρικό άξονα το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στα κοινά, είναι το αντικείμενο συζήτησης των Ομάδων της φετινής ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Παράλληλα, ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους «έφηβους βουλευτές» να έρθουν σε επαφή με πολυποίκιλες μορφές της τέχνης και του πολιτισμού και να μοιραστούν με συνομηλίκους τους -αλλά και με ενεργούς πολίτες που εκπροσωπούν κοινωνικές συλλογικότητες- εμπειρίες δημιουργίας, συνεργασίας, θάρρους, συμμετοχής.

Μετά τη χθεσινή υποδοχή τους, την ενημέρωση και τη μεταξύ τους γνωριμία, σήμερα οι «έφηβοι βουλευτές», ανά Ομάδες, συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και συζητούν -ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους- θέματα που τους απασχολούν, τους αγγίζουν, αφορούν τη ζωή τους, διαπερνούν την κοινωνία όπου ζουν και την οποία καλούνται και ονειρεύονται να αλλάξουν.

Με τη βοήθεια των μελών της Επιτροπής του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων, καθώς και «ειδικών» σε διάφορα πεδία, δηλαδή ανθρώπων που έχουν μια ευρύτερη γνωστική εποπτεία ή και πρακτική ενασχόληση με το συζητούμενο στην κάθε Ομάδα θέμα, αναπτύσσεται ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών, και αναζητούνται τρόποι και εναλλακτικοί δρόμοι παρέμβασης και συμμετοχής των νέων.

Οι θεματικές ενότητες που έχουν διαμορφωθεί είναι:

· Έφηβοι ενεργοί πολίτες και δημοκρατικό σχολείο: Συμμετέχει ο Δημήτρης Κυριακού, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

· Έφηβοι ενεργοί πολίτες και ανθρώπινα δικαιώματα: Συμμετέχει ο Χρήστος Ηλιάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

· Έφηβοι ενεργοί πολίτες και πολιτισμός: Συμμετέχει ο Στάθης Γκότσης, υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

· Έφηβοι ενεργοί πολίτες και κοινωνική αλληλεγγύη: Συμμετέχει ο Γιώργος Βήχας, υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

· Έφηβοι ενεργοί πολίτες και ψηφιακή εποχή: Συμμετέχει ο Άρης Λούβρης, εκπαιδευτικός, μέλος του Συμβουλευτικού Οργάνου Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου.

· Έφηβοι ενεργοί πολίτες και περιβάλλον: Συμμετέχει η Μαρία Δασκολιά, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Με βάση τη θεματολογία των Ομάδων έχουν σχεδιαστεί τα βιωματικά εργαστήρια, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενώ οι «έφηβοι βουλευτές» συμμετέχουν και σε εργαστήρια άλλων φορέων, συναφή προς τις θεματικές αυτές ενότητες.

Έτσι έχουμε:

· Θεατρικά εργαστήρια με τη θεατρική ομάδα Grasshopper Youth.

· Προβολή ταινίας για τα δικαιώματα των παιδιών και παιδαγωγικό εργαστήρι με το Νεανικό Πλάνο.

· Περίπατο σε σημεία της πόλης με λογοτεχνική και ιστορική σημασία, με την εκπαιδευτικό Πόπη Μαθιουδάκη.

· Εργαστήρια καλλιτεχνικής έκφρασης με την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα. Οι μαθητές ετοιμάζουν ένα καλλιτεχνικό προσωπικό ημερολόγιο ταξιδιού, με υλικά που σχετίζονται με τον τόπο τους και με το ταξίδι τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην πορεία για τη Βουλή των Εφήβων.

· Βιωματικό εργαστήριο εξοικείωσης με την αναπηρία, από τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους. Οι μαθητές συζητούν με τους Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, απόφοιτο της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που απέκτησε κινητική αναπηρία μετά από τροχαίο ατύχημα, και Θάλεια Κιούση, απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, συνοδό χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και ανθρώπων με πρόβλημα όρασης.

· Βιωματικά εργαστήρια κινούμενης εικόνας και τεχνικών κινηματογράφου με το Νεανικό Πλάνο.

· Εργαστήρι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με την Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του WWF.

Οι «έφηβοι βουλευτές» θα συνεργαστούν και θα συνδημιουργήσουν με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, θα επισκεφθούν την Ακρόπολη, ενώ το βράδυ θα παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2, μια διασκευή του διάσημου έργου του William Shakespeare από την Ομάδα Θεάτρου ΙΔΕΑ.

Tο Πρόγραμμα της φετινής Συνόδου της Βουλής των Εφήβων:

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρία για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή, έδαφος για συνεργασία.

Από τη ΙΘ΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» ξεκίνησε μια προσπάθεια ανανέωσης του προγράμματος, με την εισαγωγή αλλαγών στη διαδικασία επιλογής των «εφήβων βουλευτών», με την αξιοποίηση σε μεγάλο βαθμό των νέων τεχνολογιών, με την συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα που αφορούν στη νεολαία, όπως ο Συνήγορος του Παιδιού.

Άρχισε η 22η Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων
To Top