Οίνος & Αποστάγματα

Αποστόλου: Εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στη μονάδα της οινοποιίας «Cavino» στο Αίγιο

Εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επισκέφτηκε τη μονάδα της οινοποιίας «Cavino» στο Αίγιο.

Φωτογραφιες απο την σημερινη επισκεψη του Υπουργου

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Αχαΐας Σ. Αναγνωστοπούλου και Α. Ριζούλη, καθώς και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε χθες την μονάδα οινοποιίας και αποσταγματοποιίας «Cavino» στο Αίγιο η οποία εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ποιοτικών οίνων και αποσταγμάτων, παρουσιάζοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας και της οινοποιίας και διευκρίνισε πως εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, ένα προϊόν που αποτελεί, όπως είπε, την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το υπουργείο στηρίζει έμπρακτα τον αμπελοοινικό τομέα τόσο με το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και με τα ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα και τα ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο.

Ταφόπλακα για τα ελληνικά οινοποιεία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ελληνικά οινοποιεία εξαιτίας της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Παρά την οριακά αυξημένη παραγωγή το 2016, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κάνει λόγο για δραματική πτώση των πωλήσεων των οινοποιείων που διακινούν νόμιμα τα προϊόντα τους, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.

Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, σημειώνει ότι «από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί τα δημόσια έσοδα θα είναι πενιχρά εξαιτίας της έξαρσης της παραοικονομίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 450.000 τόνοι σταφύλια διακινούνται παράνομα. Αυτό σημαίνει ότι τζίρος της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να φορολογηθεί».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, εξαιτίας της μείωσης του «νόμιμου» κύκλου εργασιών της αγοράς κρασιού, η οποία υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ, είναι επικίνδυνη η συσσώρευση αποθεμάτων οίνου στις δεξαμενές, με προφανή αποτελέσματα την αδυναμία παραλαβής της νέας συγκομιδής, από τις 10 Αυγούστου. Παράλληλα, αναφέρεται και στην πλήρη αδυναμία, κυρίως των συνεταιριστικών οινοποιείων, να αποπληρώσουν τους αμπελουργούς για την προηγούμενη συγκομιδή εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεών τους, αλλά και της αφαίμαξης της ρευστότητάς τους, από τον ίδιο τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Επισημαίνεται ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι ήταν ατυχής η επιλογή επιβολής ΕΦΚ στο κρασί δηλώνοντας ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι -μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης- θα επανεξεταστεί με σκοπό να καταργηθεί. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή, το 2016 αυξήθηκε κατά 3,18% στα 2,58 εκατ. εκατόλιτρα (HL), ήτοι 258 εκατ. λίτρα. Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, παρά τη μηδαμινή αύξηση, η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα σταθεροποιείται πλέον στο χαμηλό επίπεδο των 2,5 εκατ. εκατόλιτρων ως αποτέλεσμα τόσο της μείωσης των αμπελουργικών εκτάσεων και της αλλαγής στη μέθοδο υπολογισμού όσο και της έντασης της παραοικονομίας. Σημειώνεται ότι μία δεκαετία πριν και συγκεκριμένα το 2006 η ελληνική παραγωγή κρασιού άγγιζε τα 3,9 εκατ. εκατόλιτρα με την πρώτη μεγάλη πτώση να καταγράφεται λίγο μετά την εμφάνιση της κρίσης το 2009 (στα 3,36 εκατ. εκατόλιτρα).
Ανάλογη ήταν και η μεταβολή ανά κατηγορία παραχθέντων οίνων. Αναλυτικά, τα κρασιά με την ένδειξη ΠΟΠ κατέγραψαν άνοδο κατά 3,99%, με ένδειξη ΠΓΕ αύξηση κατά 2,79%, οι ποικιλιακοί οίνοι παρουσίασαν βελτίωση κατά 6,49% και τα κρασιά χωρίς Γεωγραφική Ενδειξη αυξήθηκαν μόλις κατά 0,47%.

Σημειώνεται ότι οι οίνοι ΠΟΠ αποτελούν το 9,45% του συνόλου της οινοπαραγωγής, οι ΠΓΕ το 18,67%, ενώ τα κρασιά χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ καταλαμβάνουν το 67,31%.

Ανάκαμψη για τις εξαγωγές το 2016
Σημαντική ανάκαμψη, ωστόσο, παρουσίασαν οι εξαγωγές το 2016, καθώς, σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η ΚΕΟΣΟΕ επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αυξήθηκαν κατά 7,48% σε όγκο, με τις χώρες της Ε.Ε. να καταγράφουν άνοδο κατά 9,32% και τις τρίτες χώρες κατά 2,99%.

Εναντι του μέσου όρου πενταετίας, το 2016 παρουσιάζει συνολική αύξηση κατά 1,14% σε όγκο, ενώ κατά προορισμό αύξηση παρατηρείται κατά 0,43% προς χώρες της Ε.Ε. και αύξηση κατά 5,92% προς τρίτες χώρες.

Ως προς την αξία, οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού καταγράφουν διψήφια αύξηση της τάξεως του 10,53% στα 73,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά προορισμό παρατηρείται βελτίωση της αξίας εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. κατά 12,55% (52,5 εκατ. ευρώ) και κατά 5,82% (21,1 εκατ. ευρώ) προς τρίτες χώρες. Το 2016 εμφανίζεται επίσης συνολικά αυξημένο σε αξία σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας κατά +16,19%, ενώ το ποσοστό κατά προορισμό ανέρχεται στο +13,69% προς χώρες της Ε.Ε. και στο +22,92% προς τρίτες χώρες, ποσοστά που καταδεικνύουν ότι κατά ένα μέρος εξάγονται διαχρονικά περισσότερο «ακριβοί» οίνοι.

Η πρώτη εξαγωγική αγορά παραμένει η γερμανική, ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κύπρος, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο Καναδάς.

Με πληροφοριες απο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Αποστόλου: Εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Δημοφιλέστερα

To Top