ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ολη η ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση με τον απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της κοπής της πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο Rex.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

“Για εμάς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν τελείωσε ποτέ. Είναι μια μάχη που θα συνεχίζεται διαρκώς μέχρι και το καλοκαίρι του 2018, όταν και θα βγούμε από τα μνημόνια προς πείσμα όλων εκείνων που μας καλούσαν να υπογράψουμε χωρίς χρονοτριβή όλα όσα μας έδιναν”.

“Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια λέξη που έχει υποστεί πολύ κακή χρήση τα προηγούμενα χρόνια από τους προκατόχους μας. Είναι δικό μας ζήτημα να ανακτήσουμε την ιδιοκτησία αυτής της λέξης με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που εμείς υλοποιούμε τώρα.”

Σε σημαντικές παρεμβάσεις, που έκανε η Κυβέρνηηση, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης:

“Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική κρίση που μας κληροδότησαν οι προηγούμενοι, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία της χώρας, τη βρεφονηπιακή φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 108.000 παιδιά καταφέραμε φέτος να πάνε στους παιδικούς σταθμούς χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στους γονείς τους. Καταφέραμε να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη οι ανασφάλιστοι”.

“Τα Νοσοκομεία δίνουν τιτάνια μάχη για χρηματοδότηση και αύξηση του προσωπικού τους, αλλά και αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις”.
Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στη δομική μεταρρύθμιση ,όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τις ΤΟ.Μ.Υ.( Τοπικές Μονάδες Υγείας).
Ανέλυσε μια σειρά παρεμβάσεων όπως:
-Εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος
Νόμος για την Ιθαγένεια
Σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια
Ψήφιση της απλής αναλογικής, την οποία χαρακτήρισε ως ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς που έγινε νόμος του κράτους)
Ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν 7 δις (!) για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, με μικρή αποτελεσματικότητα.

“Ζητούμενο είναι ένα Δημόσιο πιο ευγενικό και πιο λειτουργικό στον πολίτη, και στο πλαίσιο αυτό έγινε και ο νόμος για την κινητικότητα, που τώρα εφαρμόζεται”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στις παθογένειες δεκαετιών που τώρα αντιμετωπίζονται με σημαντικές παρεμβάσεις όπως:
Το Εθνικό Κτηματολόγιο
Οι Δασικοί Χάρτες, ενώ δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τις χρήσεις γης.

“Μεγάλο το πολιτικό κόστος γιατί έρχεσαι σε σύγκρουση με συμφέροντα που κανένας δεν είχε τη διάθεση πριν να χτυπήσει”, είπε χαρακτηριστικά για τους δασικούς χάρτες.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρεοκόπησε το 2009 και το 2010. Δεν ήταν μόνο η οικονομική κρίση και η χρεωκοπία στα δημόσια οικονομικά, αλλά κάτι πιο δομικό. Τα δάνεια χωρίς αντίκρυσμα, οι επενδύσεις πολύ χαμηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία. Πλέον γίνεται σταδιακή προσπάθεια για αλλαγή αυτού του μοντέλου. Είχαμε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία αύξηση της μεταποιητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας. Αξιοποιούμε όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές. Τα χρήματα να πιάνουν τόπο στην πραγματική αγορά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις παράλληλες προσπάθειες που γίνονται αυτή η ανάπτυξη να συνδυαστεί και με τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από το νομοθετικό πλέγμα της εργατικής νομοθεσίας και τους αυξημένους ελέγχους από το ΣΕΠΕ.

“Είμαστε περήφανοι γιατί η δική μας κυβέρνηση απέναντι σε όλη αυτή τη νεοφιλελεύθερη ρητορεία κατάφερε να ψηφίσει νομοσχέδια που απλοποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και ενισχύουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς”.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

“Tα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα απειλούν τη συνοχή της Ε.Ε. καθώς αποτελούν επικίνδυνο έδαφος πάνω στο οποίο ανθούν και πάλι φωνές ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες, ρατσιστικές”.

Θέλουμε να έχουμε ενεργό αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Να διεκδικήσουμε σε συμμαχία με άλλες χώρες την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας”.

“Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΟΣ”

“Η χώρα έχει ανακτήσει τα τελευταία 3 χρόνια το διεθνές της κύρος και από κράτος παρίας, και από μαύρο πρόβατο και παράδειγμα προς αποφυγή, με σοβαρή δουλειά και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε το Διεθνές κύρος της χώρας μας”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αποκάλεσε ιστορικό παράδειγμα την εμπειρία διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, που αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη στο σύνολό της.
“Ξεφεύγει από τα όρια της χώρας μας, συζητείται και αξιολογείται μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς και πολύ ευρύτερα. Για πρώτη φορά μια δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατάφερε να ξεφύγει από το περιθώριο της διαμαρτυρίας και να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Εκτιμάται, αξιολογείται, μελετάται από πάρα πολλούς σε όλη την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν είναι απομονωμένος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αντιθέτως συνομιλεί προνομιακά με δυνάμεις στην Ευρώπη.

“Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα της πρόσδεσης στο νεοφιλελεύθερο άρμα και προσπαθεί να κάνει το άνοιγμα προς αριστερά. Εξέλιξη που εμείς συμμετέχουμε ενεργά”

ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ: ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

“Η ΝΔ είναι σαφές πλέον ότι έχει κάνει στροφή προς τα ακροδεξιά, αποξενώνοντας πολλούς φιλελεύθερους και συντηρητικούς πολίτες. Η στάση της ηγεσίας της στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ είναι ενδεικτική. Είναι τραγική και επικίνδυνη όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά για τη χώρα!

Σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα, σιγοντάρει ακραίες φωνές και δυναμιτίζει το εθνικό, γεωπολιτικό και οικονομικό συμφέρον της χώρας σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο δρόμος από το “Μένουμε Ευρώπη”, πριν 2,5 χρόνια, στο σημερινό κρεσέντο εθνολαϊκισμού αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ σύντομος.

“ΚΑΘΑΡΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ”

“Η στροφή αυτή δεν θα βγει σε καλό στον κ.Μητσοτάκη, όπως δεν βγήκε στον κ.Σαμαρά το 2012-2014, προσπαθώντας να υιοθετήσει κατά ένα μεγάλο μέρος τη ρητορεία της Χρυσής Αυγής, γιατί φοβόταν την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στη δεξιά πολυκατοικία.
Αυτή η πολιτική είναι απειλητική για την κοινωνία και οφείλουμε όλοι να ορθώσουμε ένα πλατύ μέτωπο απεναντι στη μισαλλόδοξη ακροδεξιά, που επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Η ΝΔ το μόνο πρόγραμμα που έχει είναι η συνέχιση των μνημονίων.

ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: “ΠΑΛΙΝΩΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΜΕ ΒΑΡΙΔΙΑ”

“Οι δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο παλινωδούν και παραμένουν αναξιόπιστες με βαρίδια που αναπαράγουν στη συγκρότηση του νέου φορέα που επιχειρείται, αρνούμενες να ακολουθήσουν τις τάσεις που αναπτύσσονται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Οι παλιές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος παραμένουν έκθετες και απαξιωμένες στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών”.

ΓΙΑ ΚΚΕ: “ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

“Το ΚΚΕ έχει στείρα αρνητική στάση που αποκτά χαρακτηριστικά επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα και απομακρύνεται από τα κοινωνικά στρώματα, που αντιλαμβάνονται ότι έχουν ανάγκη μια Αριστερή Κυβέρνηση να την πιέσουν σε ακόμα μια προοδευτική κατεύθυνση για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, όπως την έχουν ανάγκη σήμερα, όχι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες στη Δευτέρα Παρουσία του Σοσιαλισμού”.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ: “ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΑΘΗ, ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βασική προοδευτική Αριστερή Δύναμη. Θέλουμε να έχουμε μια ανοιχτή, ειλικρινή σχέση με τον ελληνικό λαό. Προφανώς αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, κάναμε λάθη, έχουμε αδυναμίες να υλοποιήσουμε πλευρές της πολιτικής μας, προβλήματα συντονισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που μετράει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με σταθερή πυξίδα και είναι στο χέρι μας να ξανακερδίσουμε για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη της λαϊκής πλειοψηφίας.”

Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε μεγάλη μνημονιακή περιπέτεια το χρονικό διάστημα των τελευταίων 8 χρόνων, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση αυτής της ιστορικής περιόδου συνιστά μια τομή που την πιστώνεται πρωτίστως ο ελληνικός λαός αλλά και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να φέρει σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Βασικό ζητούμενο για το επόμενο διάστημα είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για το δίλημμα της μεταμνημονιακής εποχής, τι γίνεται μετά το καλοκαίρι του 2018 και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, και όρισε ως το βασικό διακύβευμα το εξής: “Θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε τις προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, για τις τομές στη δημόσια διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση ή θα επιτρέψουμε στην παλινόρθωση παλιών πολιτικών και του πολιτικού προσωπικού που τις υπηρέτησε και έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο όλα αυτά τα χρόνια και μας οδήγησε σε αυτή την κρίση που τόσο πλήγωσε την ελληνική κοινωνία;”

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε για ένα κομμάτι του κόσμου που στηριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει πικραθεί και έχει κρατήσει μια στάση αποστασιοποίησης. Όπως είπε “Δεν απευθυνόμαστε με λογικές εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Μεγάλη μερίδα περνάει ακόμα δύσκολα. Με ενδιαφέρον όμως και προσμονή παρακολουθεί την προσπάθεια που κάνουμε. Το βλέπουμε στα Περιφερειακά Συνέδρια που προσέρχονται να συζητήσουν με εμάς. Είναι στο χέρι μας να επαναπροσεγγίσουμε αυτόν τον κόσμο και να τον ξανακερδίσουμε για την επόμενη ημέρα.
Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για το νέο αριστερό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα που εκπονεί για το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση, με έμφαση στην ανάπτυξη, την εργασία και την κοινωνική πολιτική.

To Top