ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο σε 32 νησιά

Σε εφαρμογή τίθεται από 01/07/2018 το μεταφορικό ισοδύναμο, αρχικά σε 32 νησιά του Αιγαίου που θα απωλέσουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και το οποίο θα διαμορφωθεί στο 24%, και από 1η Ιανουαρίου 2019 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Η Νίσυρος είναι μεταξύ των 32 νησιών που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.

Το μέτρο θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για τους νησιώτες και για τα εμπορεύματα που πηγαίνουν από και προς τα νησιά, με στόχο οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές, όπως και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας, με επιδότηση του κόστους.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η φιλοσοφία του μέτρου που θα εφαρμοσθεί μόνο για τους νησιώτες και για τα εμπορεύματα που πηγαίνουν από και προς τα νησιά, είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές, όπως και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας, με επιδότηση του κόστους.
Εάν για παράδειγμα κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να πάει προς το μέρος του που είναι η ίδια απόσταση 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελεί την διαφορά. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις μεταφορές εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η οικονομική ενίσχυση θα αποτελεί ουσιαστικά ένα βοήθημα για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μην χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο.
Τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί αρχικά είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως , Λέρος, Μαράθι.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου έχει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ενώ το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Ελεγκτικός μηχανισμός» θα είναι το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης που θα ελέγχει τις τιμές μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων σε προϊόντα που μεταφέρονται προς τα νησιά κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης.
Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί μέρος της «Νησιώτικης Πολιτικής» που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο, την 13η Δεκεμβρίου 2016.

Μάλιστα όπως έχει δηλώσει και ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, -νησί που έχει “υιοθετηθεί” από το 2000 από τον Δήμο Καλαμάτας- πρόκειται για “Ένα μέτρο για το οποίο πάλεψε πολύ ο αείμνηστος δήμαρχος της Τήλου, Τάσος Αλειφέρης, αλλά δεν πρόλαβε να το δει να εφαρμόζεται παρά τις εξαγγελίες όλων των τότε κυβερνώντων. Για τη Νίσυρο, για παράδειγμα, με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, το κόστος του εισιτηρίου από τον Πειραιά θα είναι το ίδιο με το κόστος του εισιτηρίου με λεωφορείο από την Αθήνα στον Βόλο…».

Από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο σε 32 νησιά
To Top