ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης-Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν, αργά το βράδυ της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου ο πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Κατσιλιέρης.

Ο Πέτρος Κατσιλιέρης γεννήθηκε το 1947 στη Μικρομάνη της Καλαμάτας και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1982 ξεκίνησε την πολιτική του πορεία από την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας (με την παράταξη του τότε δημάρχου Σταύρου Μπένου), διετέλεσε αντιδήμαρχος ενώ άσκησε και καθήκοντα δημάρχου.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας στις εκλογές του 1989 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Πέτρος Κατσιλιέρης έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή και η είδηση του θανάτου του σκορπά θλίψη σε όλη τη Μεσσηνία, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε, ως μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο επιδραστικές πολιτικές μορφές της, για τρεις και πλέον δεκαετίες.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

- Μέλος του Δ.Σ. των Δημοκρατικών Μεσσήνιων Φοιτητών από το 1966 έως την 21η Απριλίου 1967.

- Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας (Σεπτέμβρης του 1974).

- Πρώτος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας το 1982, το 1986 και το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου (1983-84) και αντιδήμαρχος (1985-89).

- Υποψήφιος Βουλευτής στη λίστα του ΠΑΣΟΚ το 1985.

- Βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές Ιουνίου και Νοεμβρίου 1989 καθώς και στις εκλογές 1993, 1996, 2000 και 2004.

- Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» (Οκτώβρης του 1995).

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

- Υπήρξε μέλος στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (2004-2007) και στο Συντονιστικό της όργανο.

- Διετέλεσε μέλος των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Μορφωτικών Υποθέσεων, Αποτίμησης Τεχνολογίας, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών.

- Υπήρξε Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ(1995 – 1998).

- Εισηγήθηκε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τα νομοσχέδια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του φυσικού αερίου, της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

Φώφη Γεννηματά: "Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παράταξη και τη δημοκρατία"

«Αποχαιρετούμε σήμερα με οδύνη τον Πέτρο Κατσιλιέρη, τον σύντροφο, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο, τον φίλο. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παράταξη και τη δημοκρατία, με πίστη, με ήθος, με ανιδιοτέλεια, με συνέπεια. Από νεαρός φοιτητής με τη συμμετοχή του στο σύλλογο δημοκρατικών φοιτητών, ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, μέσα από την αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος της Καλαμάτας. Μέσα και από τη Βουλή ως βουλευτής του νομού, που τον τίμησε με εμπιστοσύνη και αγάπη επί πολλές τετραετίες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: "ΥΠΗΡΞΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ"

Για την εκδημία του συμπατριώτη μας Πέτρου Κατσιλιέρη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν, ο επί σειρά ετών Βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης. Καταγόμενος από την Μικρομάνη, ο μαθηματικός Πέτρος Κατσιλιέρης, υπηρέτησε μέσα από θέσεις ευθύνης τη Μεσσηνία και την αγαπημένη του Καλαμάτα. Εξελέγη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το 1982, ενώ διατέλεσε ως Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Δημάρχου. Για πρώτη φορά εξελέγη Βουλευτής το 1989.

Έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον εκπαιδευτικό τομέα, υπήρξε άνθρωπος βαθιά Δημοκράτης. Πορεύτηκε με ευγένεια, ήθος και ανιδιοτέλεια, αποτελώντας για τους νεότερους παράδειγμα πολιτικού. Υπήρξε δε μπροστάρης σε διεκδικήσεις που στόχο είχαν την ανάπτυξη της περιοχή μας και τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους του.
Αιωνία η μνήμη του».

ΠΑΖΙΟΣ: "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

Με αφορμή την θλιβερή είδηση της απώλειας του Πέτρου Κατσιλιέρη, ο π. Γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πάζιος δήλωσε:

"Αποχαιρετούμε ένα διαχρονικό αγωνιστή της Δημοκρατίας που με το ήθος, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, την ανιδιοτέλεια και την εργατικότητα συμπύκνωνε όλες αυτές τις αρετές που μαζί με την επιστημοσύνη αλλά και την αξιοσύνη ενός υποδειγματικού οικογενειάρχη συνθέτουν το προφίλ του πολιτικού Άνδρα πρότυπο.
Η παρακαταθήκη του πλούσια και συνάμα ανεξίτηλη, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Θα αποτελεί πάντα το φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους.
Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του."

ΠΕΤΡΑΚΟΣ: "ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΠΕΤΡΟ"

Τη θλίψη και την οδύνη του για το θάνατο του Πέτρου Κατσιλιέρη εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος, πρώην βουλευτής και μαθηματικός, Θανάσης Πετράκος, για τον φίλο και συνάδελφό του

"Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του φίλου και συνάδελφου Πέτρου Κατσιλιέρη. Ο Πέτρος και στην τάξη με τους μαθητές του και στην αυτοδιοίκηση και στη βουλή, άφησε θετικό αποτύπωμα με το ήθος, την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητά του. Πιστός στις αρχές και τις ιδέες του προσέφερε σημαντικό έργο με ανιδιοτέλεια και στην πόλη της Καλαμάτας και στη Μεσσηνία και σε όλον τον ελληνικό λαό.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και στους συντρόφους του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της καλαματιανής γης που θα τον σκεπάσει.
Καλό σου ταξίδι φίλε και συνάδελφε Πέτρο".

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ-ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"

Το συλλυπητήριο μήνυμά του απέστειλε και ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος:

"Με θλίψη πληροφορηθήκαμε, ότι ο Πέτρος Κατσιλιέρης, πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, έφυγε πρόωρα από την ζωή.
Στο πέρασμά του, από τα κοινά και την πολιτική, ήταν ηθικός, σεμνός, αξιοπρεπής, αθόρυβος και εργατικός.
Έδωσε στην πολιτική και στη Μεσσηνία και φεύγει φτωχότερος.
Τον τίμησαν οι Μεσσήνιοι και τίμησε την ψήφο τους, με την συμπεριφορά του και τον πολιτικό του πολιτισμό.
Θα τον θυμόμαστε για πάντα.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Αιωνία του η μνήμη".

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: "ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

Ο Πέτρος Κατσιλιέρης με τους αγώνες του στο φοιτητικό κίνημα, την θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική παρουσία του ως βουλευτής Μεσσηνίας απετέλεσε παράδειγμα δημιουργικότητας και πολιτικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, με την πολυετή παρουσία του στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις νεότερες γενιές Καλαματιανών.
Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του", επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης.

ΜΑΝΤΑΣ: "Η απώλεια του Πέτρου Κατσιλιέρη αφήνει μεγάλο κενό για τον τόπο"

"Με θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα την πρόωρη απώλεια του Πέτρου Κατσιλιέρη, επί σειρά ετών βουλευτή Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ. Ως πολιτικός ο Πέτρος Κατσιλιέρης ήταν γνωστός για την ακεραιότητά του, την υψηλή ποιότητα του χαρακτήρα του και τον πολιτικό του πολιτισμό και τίμησε όλες τις δημόσιες θέσεις τις οποίες κλήθηκε να υπηρετήσει.

Ο χαμός του αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό και στο πρόσωπό του η Μεσσηνία χάνει έναν διαχρονικό υποστηρικτή που πάντα έβαζε τον τόπο του ψηλά στις προτεραιότητές του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του".

ΚΙΝΑΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: "ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ"

"Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, έναν αγωνιστή της παράταξής μας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Πέτρο Κατσιλιέρη.
Τον χαρακτήριζε το πολιτικό ήθος, η πολιτική αξιοπρέπεια και η ανιδιοτέλεια συνάμα με τις αρετές του δασκάλου.

"Θα μείνει ως υπόδειγμα πολιτικού άνδρα στην ιστορία του τόπο μας.
Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παράταξη και τη Δημοκρατία, με πίστη, ανιδιοτέλεια και συνέπεια"

Από νεαρός φοιτητής με τη συμμετοχή του στο Σύλλογο Δημοκρατικών Φοιτητών, ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, μέσα από την Αυτοδιοίκηση ως Αντιδήμαρχος της Καλαμάτας, μέχρι την εκλογή του ως βουλευτής Μεσσηνίας από τις εκλογές του 1989 έως του 2004.
Η Ν.Ε του Κινήματος Μεσσηνίας εκφράζει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια. Η πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει ο Πέτρος θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Καλό ταξίδι σύντροφε Πέτρο!"

Κατσούλης: "ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ"

"Η απώλεια του πρ. Βουλευτή Πέτρου Κατσιλιέρη γέμισε θλίψη ολόκληρη την Μεσσηνία. Ακέραιος, εργατικός, αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Η παρουσία του έχει σφραγίσει τόσο τον Δήμο Καλαμάτας, την Μεσσηνία όσο και τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ανήκε στην γενιά των μεγάλων που ήρθαν για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και βαριά παρακαταθήκη. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του", καταλήγει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Γιώργος Κατσούλης, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, του ΚΙΝΑΛ".

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: "Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΘΕΙ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση της απώλειας του Πέτρου Κατσιλιέρη, ο οποίος μέσω της ενασχόλησης του με τα κοινά του τόπου εκπροσώπησε το Νομό μας με την ιδιότητα του Βουλευτή Μεσσηνίας, αλλά και συνέβαλε τα μέγιστα στη πόλη της Καλαμάτας όντας Αντιδήμαρχος για αρκετά χρόνια.

Υπηρέτησε με αφοσίωση, αγωνιστικότητα και ήθος τη Μεσσηνία. Δραστήριος στη τοπική κοινωνία, αγαπητός και προσιτός σε όλους, υπήρξε σημαντικός συνοδοιπόρος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα κρίσιμα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής μας.

Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά του δεν πρόκειται να λησμονηθεί.

Τιμώντας τη μνήμη του η Διοικητική Επιτροπή, που συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση,
Αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Αντί στεφάνου να προσφερθεί δωρεά ύψους 100 ευρώ στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τύπο".

Απεβίωσε ο πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης-Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά
To Top