ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nα ανοίξουν οι εκκλησίες ζητά με επιστολές του ο Ιερώνυμος από Μητσοτάκη και Κεραμέως

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΙΣΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

Να ανοίξουν οι Εκκλησίες ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από την Κυβέρνηση.

Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό  απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ, με την οποία ζητά το άνοιγμα των Εκκλησιών.

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου, ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου και κατόπιν διαβούλευσης με τους Συνοδικούς, έφυγε μεσοβδόμαδα (συγκεκριμένα την Πέμπτη) προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, «ούτε σε αυστηρούς τόνους είναι γραμμένη, ούτε «σκληρή» είναι ούτε τίποτε…» Όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι στο skai.gr, αυτό που ζητάνε ο Αρχιεπικοπος και Συνοδικοί είναι στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να ανοίξουν οι Ναοί στους πιστούς το ταχύτερο δυνατόν με την τήρηση όλων των προδιαγραφών και όλων των υποδείξεων και όλων των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Σε σχέση με την παρουσία των πιστών προτείνεται συγκεκριμένος αριθμός πιστών σε κάθε Ναό, με βάση τα τετραγωνικά του, συγκεκριμένες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ των πιστών κλπ.

Σύμφωνα πάντα με εκκλησιαστικούς κύκλους η πρώτη αντίδραση, ήταν ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα αναμένοντας τις εκτιμήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έστειλε επιστολή και στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητά το άνοιγμα των Εκκλησιών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Μακαριώτατος συνέταξε την επιστολή αυτή στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ενώ τηλεφώνησε προς τα μέλη της ΔΙΣ όπου και τους διάβασε το περιεχόμενο της. Σε αυτή ζητάνε, ενόψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να ανοίξουν οι Εκκλησίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου, πρόκειται για μια πολύ σκληρή επιστολή, στην οποία η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις. Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ Ιεραρχών προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση προς την Πολιτεία για το άνοιγμα των Εκκλησιών, καθώς οι περισσότεροι Ιεράρχες είχαν δεχθεί αντιδράσεις από πιστούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος στο γεγονός ότι κάποιοι από τους Ιεράρχες είχαν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανωμαλία στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Ένας ακόμη λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε αυτή την ενέργεια είναι για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων, καθώς όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση της ΔΙΣ της 1ης Απριλίου, η Αναστάσιμη παννυχίδα θα τελεστεί πανηγυρικά στους ναούς στην απόδοση της εορτής του Πάσχα τη νύχτα της 26ης προς 27ης Μαΐου. Θυμίζουμε πως σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό νωρίτερα μέσα στο μήνα ο κ. Ιερώνυμος είχε ταχθεί στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι πάντως φαίνεται να ήταν η χθεσινή παράνομη αποδοχή της Πολιτείας στη κινούμενη συναυλία που έγινε από την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την παρακολουθήσουν, ενώ λίγες ημέρες πριν, δεν είχε γίνει δεκτή η περιφορά του Επιταφίου.

πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/epistoli-ieronymou-kai-synodikon-pros-kerameos-gia-na-anoiksoun-oi-ekklisies/ και  newpost.gr

Nα ανοίξουν οι εκκλησίες ζητά με επιστολές του ο Ιερώνυμος από Μητσοτάκη και Κεραμέως
To Top