ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανοιξιάτικη πατάτα Μεσσηνίας: Σε ιστορικό χαμηλό τα φυτεμένα στρέμματα αλλά με καλή τιμή

Μόλις 2.500 στρέμματα φυτεύτηκαν φέτος-Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί αφήνουν την καλλιέργεια πατάτας λόγω χαμηλής τιμής, αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και ελληνοποιήσεων 

Ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η συγκομιδή της εαρινής εσοδείας πατατών στην Καλαμάτα με την τιμή να κυμαίνεται γύρω στα 60 λεπτά και την ποιότητα να είναι και φέτος σε υψηλό επίπεδο.

patatesimage00005

patatesimage00006

patatesimage00007

patatesimage00008

patatesimage00009

O Δημήτρης Δουρούμης κι ο Γιώργος Γκούμας μίλησαν για την φετινή παραγωγή Μεσσηνιακής πατάτας στο Messinialive.gr

patatesimage00010

Ήδη η αγορά ζητάει μεγάλες ποσότητες της Μεσσηνιακής πατάτας, που δυστυχώς δεν μπορεί να καλυφθεί, γιατί η κακοκαιρία των περασμένων μηνών πήγε πίσω την ανάπτυξή της, η φετινή παραγωγή φέτος θα είναι ακόμα μικρότερη από τις άλλες χρονιές ενώ στις τάξεις των παραγωγών υπάρχει αισιοδοξία για μια καλή χρονιά κυρίως λόγω τιμής, που δεν θα φέρει υπερκέρδη αλλά θα είναι σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

patatesimage00001

Φόρτωσε ποιοτική εαρινή πατάτα Μεσσηνίας κι έφυγε για  την αγορά της Πολωνίας η νταλίκα.

patatesimage00002

patatesimage00003

patatesimage00004

Στο Messinialive για το θέμα μίλησε ο τυποποιητής – εξαγωγέας Πρόεδρος της AGREXPO Γιώργος Γκούμας που ήδη απέστειλε φορτία στην Πολωνία ενώ ενδιαφέρον υπάρχει κι από άλλες χώρες, και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα της έλλειψης σοβαρών ελέγχων στις ελληνοποιήσεις Αιγυπτικής πατάτας, που γίνονται και βλάπτουν τον ανταγωνισμό και την ποιότητα του προϊόντος σε βάρος του παραγωγού και των καταναλωτών.

patatesimage00011

 

Φέτος συγκεκριμένα στη Μεσσηνία συνολικά καλλιεργήθηκαν μόνο 630 τόνοι πατατόσπορου όταν στο παρελθόν μιλούσαμε για 2 και 2.200 τόνους. Αυτό δείχνει πολλά για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή μας…
Από την πλευρά του ο παραγωγός Δημήτρης Δουρούμης είπε πως τα πρώτα δείγματα της φετινής σοδειάς είναι καλά και οι παραγωγοί θα μείνουν ευχαριστημένοι και θα πάρουν κουράγιο για να συνεχίσουν. Αναφέρθηκε στην τυποποίηση Αιγυπτιακής πατάτας στο ίδιο συσκευαστήριο και το χαρακτήρισε απαράδεκτο κι ανεπίτρεπτο ενώ συστήνει στους συναδέλφους του παραγωγούς να μην πανικοβάλλονται να έχουν υπομονή και να μην βιάζονται να βγάλουν πρόωρα το προϊόν τους.

To Top