Yποδομές

Αναβάθμιση του Οδικού Δικτύου του Ταϋγέτου: Τέλη καλοκαιριού ξεκινούν τα έργα

ΝΙΚΑΣ: “ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ”

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η αποδοχή χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση και βελτίωση κυρίου οδικού δικτύου Τ.Κ. Ταϋγέτου Δήμου Καλαμάτας»

Πρόκειται για χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για αναβάθμιση του Οδικού Δικτύου του Ταϋγέτου, μετά και την εξασφάλιση από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Η μελέτη είναι έτοιμη από τον Δήμο Καλαμάτας και το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για αίτημα του Δήμου Καλαμάτας από το 2007.

ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΥ

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως ασφαλτοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διευθέτηση ομβρίων, πλέγματα για τη συγκράτηση βράχων (ειδικά από Καρβέλι προς Λαδά), οριοθέτηση του δρόμου με λευκή γραμμή, και διεύρυνση του δρόμου όπου είναι δυνατόν πχ εθνική οδός στη Νέδουσα, σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στους δρόμους:

Α) Γιαννιτσάνικα – Ελαιοχώρι – Περιβολάκια – Εθνική Οδός
Β) Εθνική Οδός – Καρβέλι – Λαδά – Εθνική Οδός
Γ) Εθνική Οδός – Νέδουσα – Μαχαλάς – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία κ.λπ.

Μάλιστα, για την υλοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Ταϋγέτου και Δημοτικών Συμβούλων με καταγωγή από την περιοχή, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της χρηματοδότησης ύψους 3 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

ΝΙΚΑΣ: “ΤΕΛΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ”

“Αναγκαία προϋπόθεση για να μπούμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν η σύνταξη Μελέτης από την Υπηρεσία για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ταυγέτου”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, συμπληρώνοντας πως “2 χρόνια συζητάμε για το συγκεκριμένο θέμα και τώρα ήρθε το αποτέλεσμα”. Ως προς τη ροή της χρηματοδότησης δήλωσε ότι για το 2018 θα εκταμιευτεί 1 εκατομμύριο ευρώ, και ευελπιστεί το 2019 τα άλλα δύο, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι όλα τα χρήματα θα πέσουν στο Δημοτικό Οδικό Δίκτυο, “ούτε σε αναπλάσεις ούτε σε παρεμβάσεις σε διπλανούς δρόμους”, είπε χαρακτηριστικά. Θα γίνει μία δημοπρασία ως σύνολο για τα 3.000.000 ευρώ και προσδιόρισε χρονικά τα τέλη καλοκαιριού για να ξεκινήσουν τα έργα.

ΜΑΚΑΡΗΣ: “ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ”

Ως αναγκαίο έργο που όμως έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Μανώλης Μάκαρης, τη χρηματοδότηση με 3.000.000 του οδικού δικτύου του Ταϋγέτου. Δήλωσε ότι η παράταξή του είναι υπέρ κάθε θετικού μέτρου που γίνεται για τον Ταϋγετο. “Θεωρούμε αναπτυξιακό μέτρο να προβάλλουμε τα χωριά του Ταϋγέτου…Χαιρόμαστε που εισακούεται ο Δήμος Καλαμάτας”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ επεσήμανε ότι η παράταξή του έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τον Ταϋγετο με πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της κατάστασης του οδικού δικτύου.
Ισχυρίστηκε πως πρέπει να γίνει ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για όλη την περιοχή του Ταϋγέτου που θα περιλαμβάνει (τουριστικό, αγροτική παραγωγή, πολιτιστικές δράσεις, διαχείριση αδέσποτων ζώων που καταστρέφουν τις καλλλιέργειες, πρόσβαση με το υπεραστικό ΚΤΕΛ στα χωριά του Ταϋγέτου, τηλεοπτικό σήμα και Ίντερνετ).

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χωριά του Πηλίου, που βρίσκονται δίπλα στον Βόλο και γνωρίζουν τουριστική ανάπτυξη, καθώς οι εκεί τοπικές Αρχές φρόντισαν για την αξιοποίησή τους.
Ο Μανώλης Μάκαρης επεσήμανε μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες για την περιοχή, όπως η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών του Ταϋγέτου, εδώ και 30 χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η μείωση του πληθυσμού. “Μένει σε εμάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει και τα υπόλοιπα. Ο αγώνας είναι μακρύς…” υπογράμμισε.

Μ.Π.

To Top