Κορονοιος

Αναρρωτική άδεια: Πώς πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ σε κάποιον που νοσεί με κορονοϊό

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται οι εργαζόμενοι που νοσούν με κορονοϊό έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «το rapid ή το μοριακό τεστ δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, χρειάζεται οπωσδήποτε και ιατρική γνωμάτευση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό συμβαίνει και με τις άλλες ασθένειες και αφορά και στην ασθένεια του COVID».
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, «ο γιατρός μπορεί να κρίνει εάν κάποιος έχει βαριά συμπτώματα ότι πρέπει να καθίσει παραπάνω από 5 ημέρες».
Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που πληρώνει το επίδομα ασθενείας και διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», ενώ εξήγησε ότι:
«Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες», συμπληρώνοντας ότι, δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».
Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».
«Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος», διευκρίνισε καταλήγοντας.

Από enikos.gr

Αναρρωτική άδεια: Πώς πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ σε κάποιον που νοσεί με κορονοϊό
To Top