Το δικό μου Σχολείο

13o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Στη Σουηδία για ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων τρεις εκπαιδευτικοί του

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ 1ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 1ης Συνάντησης Εκπαιδευτικών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Healthy learners in a sustainable society», του οποίου συντονιστής είναι το σχολείο Fridaskolan της πόλης Uddevalla Σουηδίας. Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετέχει ως εταίρος. Το Πρόγραμμα στοχεύει μέσα από ποικίλου είδους δραστηριότητες να εισάγει με βιωματικό τρόπο στους μαθητές και τις μαθήτριες ορισμένους από τους 17 στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη όπως αυτοί ορίστηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα, για πέντε ημέρες (από τη Δευτέρα 13/12 έως και την Παρασκευή 17/12/2021) φιλοξενήθηκαν στην πόλη Uddevalla της Σουηδίας και στο σχολείο Fridaskolan εκπαιδευτικοί από τα σχολεία:

  • Collegio Balmes της πόλης Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας,
  • Friedensburg Oberschule της πόλης Βερολίνο της Γερμανίας,
  • 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας από την Ελλάδα

Από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του σχολείου Ζόμπολας Αναστάσιος, η εκπαιδευτικός της Αγγλικής Γλώσσας Μουρδουκούτα Βασιλική και η εκπαιδευτικός της Πληροφορικής Στεφανοπούλου Όλγα.

Σκοπός της Συνάντησης ήταν η ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων σχετικά με την προσέγγιση του θέματος του Προγράμματος. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με τη σωστή διατροφή που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη της καλής υγείας και ευημερίας, ενός από τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους προσέγγισης του Προγράμματος μέσα από εκπαιδευτικές καινοτομίες με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εκτός των άλλων, ήρθαν με βιωματική επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας και έκαναν συγκρίσεις με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους.

Στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής συνάντησης ορίστηκαν και οι επόμενες ημερομηνίες συναντήσεων με την προοπτική σε αυτές να υπάρξει δυνατότητα για μετακίνηση και μαθητών/τριών. Η επόμενη Συνάντηση ορίστηκε για τα τέλη Μαρτίου στην Καλαμάτα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα που θα επιτρέπονται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι 17 στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη όπως διατυπώθηκαν από τον ΟΗΕ το 2015 με προοπτική επίτευξής τους το 2030.

13o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Στη Σουηδία για ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων τρεις εκπαιδευτικοί του
To Top