Τροφή για σκέψη

Όργωμα και αλλοίωση της παραλίας Καλαμάτας καταγγέλλουν πολίτες

“ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ LET’S DO IT” ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ

Aναγνώστης του MessiniaLIVE μας έστειλε σήμερα την ακόλουθη καταγγελία, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από την παρέμβαση που έγινε σήμερα στην παραλία Καλαμάτας.

“Σήμερα το μεσημέρι (στις φωτό φαίνεται η ώρα 13:50), γίνονταν εργασίες διαμόρφωσης της παραλίας Καλαμάτας και οι εργάτες που δούλευαν εκεί μου είπαν πως την κάνουν τα μαγαζιά με άδεια που έχουν πάρει από τον δήμο!!!
Ποια άδεια έχει δώσει ο Δήμος να καλύπτονται τα χαλίκια από χώμα-άμμο και να αλλάζει ριζικά τόσο η ποιότητα του φυσικού τοπίου όσο και ο ίδιος ο αιγιαλός... μπορεί να εξακριβωθεί αν τέτοια άδεια υφίσταται και αν οι εργασίες αυτές είναι νόμιμες?”

Πάνω στα βότσαλα της παραλίας έχει στρωθεί άμμος

Σε επικοινωνία μας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση με τα μηχανήματα των εργολάβων γίνεται κατόπιν άδειας του Δήμου Καλαμάτας και εντάσσεται στο πλαίσιο του καθαρισμού των ακτών Let’s do it.  Μάλιστα μας παρέπεμψε και σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: “Την προσεχή Κυριακή 29 Απριλίου 2018, προγραμματίζεται πλήθος εθελοντικών δραστηριοτήτων από φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης “Let’s do it”. Ο Δήμος Καλαμάτας, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει και βοηθά όσους θέλουν να συμμετάσχουν, παρέχοντάς τους και υλική υποστήριξη (γάντια, σακούλες κ.λπ.).
Στις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες μπορεί να ενταχθεί και ο καθαρισμός των ακτών από τους καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης, με χρονικό ορίζοντα δράσης τους από Παρασκευή 27-04-2018 έως και Κυριακή 29-04-2018″.

Από σήμερα λοιπόν ξεκίνησαν τα μηχανήματα που έχουν μισθώσει οι καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης για καθαρισμό παραλίας.
Και αναρωτιέται κανείς πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τον “καθαρισμό”;

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι η διεθνής πρωτοβουλία Let’s Do It περιλαμβάνει καθαρισμό ακτών και άλλων χώρων, στις οποίες συμμετέχουν πολίτες εθελοντικά, μαζεύοντας διάφορα σκουπίδια, τυχόν φερτά υλικά, και ό,τι άλλο έχει ξεβράσει η θάλασσα από την κακοκαιρία του χειμώνα. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει όλες τις ηλικίες να συμμετάσχουν και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Καθαρισμός των ακτών γίνεται πάντα με ήπιους τρόπους και σε καμιά περίπτωση με τη συνδρομή μηχανημάτων χωματουργικών εργασιών, εκτός από την περίπτωση πλημμυρών που μετέφεραν φερτά υλικά στην παραλία και πρέπει αυτά να απομακρυνθούν, εν όψει και της θερινής περιόδου.

Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει εκσκαφές από βαρέως τύπου μηχανήματα, αναδιαμόρφωση της άμμου, ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που μεταβάλλει τον αιγιαλό και τη φυσική απόληξη της ακτής, πόσω δε μάλλον τη ρίψη άμμου πάνω στα βότσαλα της παραλίας.

Καθαρισμός ακτών νοείται η συλλογή σκουπιδιών και φερτών υλικών, και όχι η ισοπέδωση της παραλίας, και η μετατροπή της σε γήπεδο. Η παραλία και ο αιγιαλός είναι κοινό τοις πάσι αγαθό και δεν νοείται ο κάθε καταστηματάρχης να τη διαφεντεύει κατά το δοκούν. Στα παραλιακά καταστήματα παραχωρείται συγκεκριμένος χώρος κάθε χρόνο προς εκμετάλλευση κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και πολύ αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Σε καμία περίπτωση η παραλία δεν αποτελεί προέκταση του μαγαζιού κανενός.

Η πρωτοβουλία Let’s do it δεν περιλαμβάνει σκαπτικά μηχανήματα, ούτε όργωμα της παραλίας. Έχει ως στόχο πάνω απ’ όλα το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη διαφύλαξη της καθαρότητας και της ομορφιάς του. Γίνεται πανελλαδικά την Κυριακή ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική κινητοποίηση πολιτών.

Οι εικόνες της οργωμένης παραλίας δεν παραπέμπουν σε καθαρισμό ακτών αλλά σε εργασίες που γίνονται πριν την ασφαλτόστρωση…

Η φύση πολύ σοφά έχει διαμορφώσει την παραλία της Καλαμάτας, μήκους 3 χλμ, με συγκεκριμένο ανάγλυφο και συγκεκριμένα υλικά, το να επιχειρούμε να την φέρουμε στα μέτρα μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση.
Εδώ να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, επαγγελματίας στο Ακρογιάλι που παρενέβη, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.

Κι εδώ αρχίζει και η μεγάλη κουβέντα με τα “κενά νόμου”, τα παραθυράκια και όλα τα Ελληνικά φαινόμενα και τις παθογένειες…

Μαίρη Περδικέα

To Top