ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ακέφαλος” ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για άλλη μια φορά

Στο προσκήνιο έρχεται για άλλη μια φορά το θέμα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου μετά και την παραίτηση του προέδρου του και δημάρχου Ευρώτα, Γιάννη Γρυπιώτη. Ο δήμαρχος Ευρώτα είχε εκλεγεί πρόεδρος στις 20 Δεκεμβρίου και μέσα σε 8 μήνες παραιτήθηκε και αυτός.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας Γιάννης Γρυπιώτης

Είχε προηγηθεί η παραίτηση στις 3 Αυγούστου του 2016 του δημάρχου Ξυλοκάστρου, Ηλία Ανδρικόπουλου “για λόγους ευθύνης και αξιοπρέπειας”, καθώς μέχρι τότε δεν είχε υποβληθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας που χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη για τη συνοχή του ΦΟΔΣΑ, “δεν είναι καλή είδηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλέον ο Φορέας καλείται να αναδείξει νέο πρόεδρο. Συγκεκριμένα:
Τη Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18.00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τα εξής θέματα:

1. Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
2. Αποδοχή παραίτησης Προέδρου και αρχαιρεσίες εκλογών σύμφωνα με την παρ. 10αρ. 246 Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.).

Πριν μερικές ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, είχε επισημάνει τα προβλήματα στην λειτουργία του Φορέα, ενώ με ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για “γνωστές αδυναμίες του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στην έκφραση θέσεων και τη διαπραγμάτευση, αλλά και, γενικά, στην ανταπόκριση στον κύριο σκοπό του, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων”.
Μάλιστα είχε αναφερθεί και στη διαμάχη μεταξύ Δήμων της Κορινθίας που είχε ανακύψει απο την εναπόθεση απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας δηλώνει υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του ΦΟΔΣΑ και της λειτουργίας του ως Ανώνυμης Εταιρείας με μετόχους τους Δήμους-ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουν- “και όχι ως συνδικαλιστικό όργανο”.

ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΑ 236.575 ΕΥΡΩ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ

Ο Φορέας, ο οποίος εδώ και μήνες δεν έχει συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα υπογράψει ή όχι την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και πέρασε στη ρύθμιση των χρεών του στην Εφορία, όπου χρωστάει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 236.575,61 ευρώ.

Σε συνεδρίασή του στην Καλαμάτα, στις 8 Ιουνίου 2017, ο Φορέας ενέκρινε τη ρύθμιση ποσού 187.133 ευρώ, εκ των οποίων τα 163.083,84 ευρώ αφορούν στο αρχικό ποσό και τα 24.049 ευρώ σε προσαυξήσεις, τόκους, τέλη κ.ά.

Το Σώμα ψήφισε την πίστωση 70.000 ευρώ από τον ΚΑ 00.8131 του προϋπολογισμού ΦΟΔΣΑ 2017 για την αντιμετώπιση της ανωτέρω δαπάνης.

Στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου μετέχουν εκπρόσωποι και από τους 26 δήμους της Περιφέρειας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΦΟΔΣΑ: “ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

Η δημοτική Αρχή Καλαμάτας και παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί εντός του ΦΟΔΣΑ ως “διαλυτική”, επισημαίνοντας πως “αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα έντονα συγκρουσιακό κλίμα”.
Η παραίτηση και του νέου προέδρου του ΦΟΔΣΑ επιβεβαιώνει πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Μαίρη Περδικέα

To Top