Green life

Ακατάλληλες για κολύμπι 3 παραλίες στην Καλαμάτα!

12 παραλίες κατάλληλες για μπάνιο σε Καλαμάτα, Μπούκα, Ανάληψη, Στούπα και Καρδαμύλη

Η πλειονότητα των παραλιών της Μεσσηνίας αλλά ειδικότερα του Δήμου Καλαμάτας κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμπι, σύμφωνα με δειγματοληψίες που έκανε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.
Συγκεκριμένα, από τις 15 δειγματοληψίες και τις μικροβιολογικές αναλύσεις 12 παραλίες κρίθηκαν κατάλληλες με καθαρά νερά, ενώ 3 είχαν υπερβεί τα προβλεπόμενα όρια μικροβιολογικού φορτίου- σε μικρό βαθμό πάντως- ωστόσο κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι.

Τα σημεία στα οποία διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και βρέθηκαν εκτός προβλεπόμενων ορίων τα νερά είναι:

1. παραλία Δυτικής Ακτής κοντά στα καρτ ES
2. παραλία Ναυαρίνου & Λεωνιδίου μπροστά στην ALPHABANK
3. παραλία Ναυαρίνου & Σανταρόζα μετά την εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρος

Να επισημανθεί εδώ ότι προφανώς εκ παραδρομής έχει γραφτεί η εκκλησία της Ανάληψης στο Δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ, καθώς στην οδό Ναυαρίνου και Σανταρόζα η μοναδική εκκλησία που υπάρχει είναι αυτή της Ανάστασης του Σωτήρος.
Αυτό όμως περιπλέκει το πρόβλημα καθώς η παραλία μετά την εκκλησία της Ανάστασης έχει ήδη “Γαλάζια Σημαία”, που πιστοποιεί την καθαρότητα των νερών, την οργανωμένη παραλία (ναυαγωσώστης) και την καθαρότητα της ακτής.
Το γεγονός λοιπόν αυτό προκαλεί προβληματισμό και αμφιβολίες για το τι πραγματικά ισχύει
Όσο για τα άλλα δύο σημεία των δειγματοληψιών είναι γνωστό ότι είναι προβληματικά, δεν μας εκπλήσσει.
Ωστόσο,για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει.

“Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και 37 χρόνια κάθε καλοκαίρι και αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 15 πολυσύχναστες παραλίες της Μεσσηνίας.

Η μεγάλη έρευνα που αφορά τις παραλίες άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου.
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ,(χημικοί, βιολόγοι κλπ.)
Από κάθε σημείο (παραλία) συλλέγονται δείγματα νερού.
Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης στις παραλίες της Μεσσηνίας

Πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε 15 σημεία.
Από αυτές τις παραλίες οι 3 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 12κατάλληλες.

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού νερού στις 28 Ιουνίου 2017 σε παραλίες της Μεσσηνίας με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).
Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU) ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

Εάν το νερό αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως.

Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες”.

ΔΕΥΑΚ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΝΕΡΑ

Ας δούμε τώρα τι αποτελέσματα έδινε η ΔΕΥΑΚ με δειγματοληψίες θαλασσινού νερού στις 21/6/2017, μερικές ημέρες πριν τις δειγματοληψίες και τις μικροβιακές αναλύσεις του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (28/6/2017).
Βάσει των αποτελεσμάτων της ΔΕΥΑΚ για εξαιρετικής ποιότητας νερά ο Δήμος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση στις 26/6/2017 για “Πεντακάθαρα νερά κολύμβησης”. Συγκεκριμένα:

“Κατά τη μέτρηση του Ιουνίου (ημερομηνία δειγματοληψίας 21/6/2017) διεπιστώθη από τα ευρήματα των αναλύσεων δειγμάτων από 9 σημεία ότι τα νερά κολύμβησης στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, τον οποίον μπορείτε να δείτε εδώ nera-kolymbhshs

Ακατάλληλες για κολύμπι 3 παραλίες στην Καλαμάτα!
To Top