Yποδομές

Αίτηση στο “ΦιλόΔημος Ι” για χρηματοδότηση 831.000 ευρώ για το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

Στην αξιοποίηση του πρώην κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας ως χώρου βοηθητικού στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας προχωρά ο Δήμος. Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας το ερειπωμένο κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας στην οδό Δημοσθένους, δίπλα ακριβώς από το ΔΗΠΕΘΕΚ, θα ανακατασκευαστεί και θα στεγάσει τις δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου, μέσα από το πρόγραμμα του “ΦιλόΔημου Ι” για επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών Δημοτικών κτηρίων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 831.000 ευρώ, και εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ανασκευαστούν τα 335 τ.μ και θα αξιοποιηθούν για το Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας. Η έγκριση της μελέτης και η υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης στο “Φιλόδημος” έρχεται απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη.

Πως θα αξιοποιηθεί το κτήριο σύμφωνα με τη μελέτη

ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ-ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ-ΑΤΕΛΙΕ ΡΑΦΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΣΤΟΝ α’ ΟΡΟΦΟ

ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας που στέκει σήμερα αγέρωχο, λαβωμένο βεβαίως από τη φθορά του χρόνου και τον σεισμό του 1986, συνδέεται άμεσα με την ιστορία ηλεκτροφωτισμού της Καλαμάτας.
Ειδικότερα, το κτήριο κατασκευάστηκε το 1901 σε οικόπεδο 660 τ.μ., ιδιοκτησίας Δημητρίου Σακέττα, στη θέση Ποταμιά, δίπλα στο σημερινό ΔΗΠΕΘΕΚ στη Δημοσθένους.


Το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας στις αρχές του 20ου αιώνα

Σύμφωνα με τα ΓΑΚ Μεσσηνίας, στο κτήριο στεγάστηκε το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού με την επωνυμία «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία συστήματος Thomson-Houston». Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν (1899) η υπογραφή του συμφωνητικού ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Πέτρο Μαυρομιχάλη και τον μηχανικό Γεώργιο Κονιτόπουλο, για την εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την Καλαμάτα, το δυτικό της προάστιο Καλύβια, καθώς και την Παραλία. Σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, το ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετευόταν στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες και στα πεζοδρόμια της πόλης, και ο φωτισμός θα γινόταν με 300 ηλεκτρικούς λαμπτήρες που θα έκαιγαν 2.800 ώρες το έτος.
Μέχρι το 1880 ο φωτισμός της πόλης γινόταν με φανούς ελαίου, και από το 1886 με φανούς πετρελαίου και μάλιστα άναβαν καθημερινά από ειδικό προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με αυτό το έργο.

Το συγκεκριμένο κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας αποτελούσε τμήμα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας ενώ στον α’ όροφο η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή.  Το 1959 η Ηλεκτρική Εταιρεία εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και έτσι το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί. Για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη από τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ.

Το 1984 ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επισκευάσει το ισόγειο κτήριο ανατολικά του διώροφου κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας, προκειμένου να στεγαστεί το νεοϊδρυθέν ΔΗΠΕΘΕΚ. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούσε να επισκευάσει και το διώροφο κτήριο καθώς ήταν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιούσαν το χώρο οι τεχνικές της υπηρεσίες. Έτσι ενώ το παλιό εργοστάσιο μέσα σε 6 μήνες μεταμορφώθηκε σε θέατρο, το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας έμεινε ως είχε. Το 1986 με το σεισμό προκλήθηκαν σημαντικές φθορές, ενώ τα επόμενα χρόνια ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στο χρόνο…

ΝΑ “ΕΠΑΝΕΝΩΣΕΙ” ΤΑ ΔΥΟ ΚΤΗΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σήμερα το νέο εγχείρημα της Δημοτικής Αρχής έρχεται να επανενώσει τα δύο αυτά κτήρια και να δημιουργήσει έτσι ένα ένα σύνολο θεατρικών εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν το ΔΗΠΕΘΕΚ. Η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας φαίνεται να εγκαταλείπει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Νίκα να ενταχθεί το κτήριο σε δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θεωρήθηκε καθώς φαίνεται πιο συμφέρουσα οικονομικά η ένταξη στο “ΦιλόΔημος Ι” που υποστηρίζει την επανάχρηση εμβληματικών δημοτικών κτηρίων.

Στα εμβληματικά κτίρια ενδεικτικά ανήκουν: πρώην εργοστάσια, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, πρώην ξενοδοχεία, πρώην στρατόπεδα, ιστορικές κατοικίες και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Η νέα πρόσκληση προς τους Δήμους έγινε επί Χαρίτση, στις 14 Μαΐου, και η χρηματοδότηση  για το σκοπό αυτό φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία για την επιβολή αιτήσεων έχει οριστεί η 31 Οκτωβρίου 2019. Ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτηθεί για την αποκατάσταση, στατική ενίσχυση, ανακατασκευή του κτηρίου, όχι όμως για τον κινητό του εξοπλισμό.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

Αίτηση στο “ΦιλόΔημος Ι” για χρηματοδότηση 831.000 ευρώ για το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας
To Top