ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγτζίδης: Η Μικρασιατική καταστροφή είναι η υπέρτατη με 780.000 απώλειες ανθρώπων

Μια σημαντική, άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική εκδήλωση διοργάνωσε την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, με ομιλητή τον διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας και μαθηματικό Βλάση Αγτζίδη με θέμα: “Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη μεγαλύτερη καταστροφή του Ελληνισμού”, υπό την αιγίδα της ΦΑΡΙΣ και του Δήμου Καλαμάτας.

DSC-0305

DSC-0307

DSC-0310

DSC-0314

DSC-0318

DSC-0319

DSC-0321

Ο ομιλητής με πολλές μελέτες για την Μικρασιατική Καταστροφή που φιλοξενούνται σε εκδόσεις που κατά καιρούς έχει φέρει στη δημοσιότητα, επιχειρούν να φωτίσουν αφενός τις αιτίες της Ήττας και αφετέρου τους λόγους που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη διαμόρφωση ενός κοινού ερμηνευτικού αφηγήματος. Η αδυναμία αυτή, αλλά και τα ενοχικά σύνδρομα, δημιούργησαν μια “κατασκευασμένη λήθη”, ως απόρροια της ανάγκης των δυνάμεων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, για κοινωνική αμνησία, όπως δήλωσε και στο Messinialive.

Ένα από τα πλέον άγνωστα σημεία του μικρασιατικού δράματος υπήρξε η απαγόρευση εξόδου από τη Μικρά Ασία των ελληνικών και των υπόλοιπων χριστιανικών πληθυσμών από την κυβέρνηση Γούναρη-Πρωτοπαπαδάκη.

O κ.Αγτζίδης χωρίς περιστροφές ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για όλο το πολιτικό καθεστώς και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν και πριν από μια δεκαετία της καταστροφής, λέγοντας πως οι διάφορες προσεγγίσεις κινούνται ακόμα σε ανταγωνιστικές κατευθύνσεις. Παρότι μας χωρίζουν σχεδόν εκατό χρόνια από τα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κατάρρευσης (κίνημα Νεότουρκων το 1908 – καταστροφή Σμύρνης τον Σεπτέμβρη του 1922) η αναζήτηση των αιτιών της ασυμφωνίας αποτελεί μια πρόκληση. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την παρουσίαση του συνόλου των παραμέτρων που διαμόρφωσαν τη σύνθετη εξίσωση εκείνης της εποχής.

DSC-0325

image00004

image00010

Χαρακτήρισε τα γεγονότα ως εντελώς παρανοϊκά, έκανε λόγο για υπέρτατη καταστροφή με 780.000 απώλειες ανθρώπων και την χαρακτήρισε ως μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία.

Μια γενοκτονία υπό το βλέμμα των Τριών Συμμάχων
Οι τρεις συμμαχικές χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία) απέριψαν τότε το αγωνιώδες αίτημα των Μικρασιατών για δημιουργία αυτόνομου μικρασιατικού κράτους με πρωτεύουσα τη Σμύρνη. Απείλησαν με ένοπλη αντιμετώπιση στην περίπτωση που ο ελληνικός στρατός επιχειρούσε να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.
Στο λιμάνι της Σμύρνης την ημέρα των φοβερών σφαγών του άμαχου πληθυσμού βρίσκονταν 21 συμμαχικά πλοία, από τα οποία 11 αγγλικά, 5 γαλλικά, 2 ιταλικά, 3 των ΗΠΑ. Το μοναδικό ενδιαφέρον τους ήταν η προστασία των προξενείων τους.
Οι εκπρόσωποι των “συμμάχων” θαύμαζαν απαθείς κι ολότελα αδιάφοροι το φρικτό θέαμα. Στην Κωνσταντινούπολη οι “συμμαχικές” αρχές αδιαφόρησαν τελείως για τους πρόσφυγες από τον Πόντο και τους άφησαν αβοήθητους, χωρίς καμία στοιχειώδη περίθαλψη, με αποτέλεσμα χιλιάδες να πεθάνουν από τις αρρώστιες στο στρατόπεδο Σελημιέ, καταγράφει ο κ.Αγτζίδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, η Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πιπίνα Κουμάντου, μέλη και φίλοι των Μικρασιατών, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο Μάρκος Χαρίτος.

Δημοφιλέστερα

To Top