ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η αγορά ζητάει σύκο και σύκο δεν υπάρχει!

ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΚΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΚΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν η ΣΥΚΙΚΗ ελπίζει η φετινή παραγωγή του μεσσηνιακού σύκου να φτάσει την περσινή για να “σωθεί η παρτίδα”.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το σύκο δοκιμάζεται στη Μεσσηνία, με την παραγωγή να είναι μειωμένη και με την αγορά να ζητάει συνεχώς μεγαλύτερες παραγγελίες σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, κυρίως η πρώτη και δεύτερη ποιότητα και στην Ευρώπη σε Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία και λιγότερο σε Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.

Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν καιρικά φαινόμενα που θα διαταράξουν την ωρίμανση του σύκου, που βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, η ΣΥΚΙΚΗ θα μπορέσει να ικανοποιήσει με δυσκολία τις παραγγελίες που υπάρχουν, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά κάτω από μεγάλη πίεση των αγορών και των ιδιωτών.“Με το ζόρι θα καλυφθούν οι απαιτήσεις”

“Η περσινή παραγωγή κινήθηκε γύρω στους 1.800 τόνους και με αυτό το νούμερο θα γίνει μία επιεικής ανταπόκριση και ικανοποίηση στις φετινές απαιτήσεις“, δήλωσε στο Μessinialive ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργος Αγγελόπουλος.

Δυστυχώς η καλλιέργεια και η παραγωγή του σύκου είναι στενά συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες και ενώ πριν από μήνες, όλα έδειχναν ότι η χρονιά θα είναι εξαιρετική και “θα γυρίσει” το κακό ιστορικό των τελευταίων ετών, παρόλα αυτά στην πορεία η γονιμοποίηση των σύκων δεν ήταν η αναμενόμενη κάτι που συμπαρασύρει προς τα κάτω και την ποιότητα του.

Άμεση εξόφληση
Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι οι παραγωγοί πληρώνονται γρήγορα. Αρχές Σεπτέμβρη πληρώθηκαν όσοι πήγαν τα σύκα τους στη ΣΥΚΙΚΗ μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλους και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Όπως επισημάνθηκε και στη 18η Γιορτή Σύκου από τον Πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου, είναι επιτακτική η ανάγκη της αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας στον επόμενο χρόνο, η οποία έχει κοστολογηθεί σε 14 εκατομμύρια ευρώ και θα αυξήσει την παραγωγή σε 5.000 τόνους.

Η αγορά ζητάει σύκο και σύκο δεν υπάρχει!
To Top