MESSINIA PLUS

Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης και διαβεβαιώσεις για πλέγματα

Απο το 11ο εως το 15ο χλμ: Μετά τους πέντε δρόμους και λίγο πριν το δρόμο για Νέδουσα τα προβληματικά σημεία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ

Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας -Σπάρτης

Παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα (13-1-2020), αυτοψία για το πρόβλημα των κατακρημνίσεων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό τον διευθυντή και τον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας, Παναγιώτη Γιαννακέα και Σταύρο Καρτερολιώτη αντίστοιχα.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τα σημεία στα οποία η ένταση του φαινομένου είναι μεγάλη, δηλαδή από το 11ο χιλιόμετρο, μετά τους Πέντε Δρόμους, μέχρι και το 15ο χιλιόμετρο, λίγο πριν τη συμβολή με τον δρόμο προς τη Νέδουσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο αντιμετώπισης των κατακρημνίσεων, ειδικά στον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν τα πλέγματα προστασίας πρανών. Όπως διαπίστωσαν και τα στελέχη της Περιφέρειας, η δημιουργία ανασχετικού φράκτη με πλέγμα στην κορυφή του πρανούς είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα. Μάλιστα, δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες στον ανάδοχο του έργου το οποίο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και στις υπόλοιπες εργολαβίες που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε αναμένονται να ξεκινήσουν στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.


Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο τα εν εξελίξει, όσο και τα δημοπρατημένα έργα στον συγκεκριμένο δρόμο περιλαμβάνουν τοποθέτηση μεγάλης έκτασης προστατευτικών πλεγμάτων και εκτιμάται πως το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση του 11ου χιλιομέτρου, στην Σπηλιά, θα εξεταστεί η προοπτική να τοποθετηθεί στέγαστρο.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου εκτιμούμε ως θετική τη στάση, τόσο του Aντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, όσο και των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, οι οποίοι άκουσαν τις διαπιστώσεις των κατοίκων των χωριών και ανταποκρίθηκαν στις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Δηλώνουμε πως θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες κάθε υπηρεσίας της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας ένα ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο.
Δηλώνουμε επίσης πως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων για τις οποίες ευελπιστούμε να είναι αποτελεσματικές και εντός του χρονοδιαγράμματος που τις διέπει.

Για τη Συντονιστική επιτροπή Ταϋγέτου

Ο Πρόεδρος Αλαγονίας
Ο Πρόεδρος Αρτεμισίας
Ο Πρόεδρος Πηγών
Ο Πρόεδρος Νέδουσας
Ο Πρόεδρος Λαδά
Ο Πρόεδρος Καρβελίου
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτεμισίας
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγών
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λαδά
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελίου

Επαγγελματίες του Ταϋγέτου
Κάτοικοι χωριών Ταϋγέτου

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι του συντονιστικού των κατοίκων, επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ο ανάδοχος ενεργής εργολαβίας, που τοποθετεί πλέγματα προστασίας από τις καταπτώσεις στο 13ο χιλιόμετρο του παλιού εθνικού δρόμου, στον Ταΰγετο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν αποδεκτές από την υπηρεσία Τεχνικών Έργων οι παρατηρήσεις του συντονιστικού και των κατοίκων ως προς την προστασία του δρόμου από τις καταπτώσεις και δόθηκαν σχετικές εντολές προς τον ανάδοχο, με στόχο οι παρεμβάσεις να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές.

Επιπλέον ενημερώθηκαν όλοι ότι με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για ένα ακόμα έργο, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, το οποίο προβλέπει τεχνικές επεμβάσεις σε φαινόμενα καταπτώσεων με τοποθέτηση πλεγμάτων, συνολικής εκτάσεως 10 περίπου στρεμμάτων. Στόχος είναι να καλυφθούν όλα σχεδόν τα σημεία της παλαιάς εθνικής οδού που παρουσιάζουν θέματα καταπτώσεων.

ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 24ο ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 29ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΠΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ

Χθες Δευτέρα, εξ άλλου, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας έκαναν αυτοψία στις κατολισθήσεις που έχουν προκύψει στον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο έως το 29ο χιλιόμετρο, πριν και μετά το Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας. Για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος ήδη συντάσσεται μελέτη ενώ δρομολογείται και η διαδικασία εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση του έργου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει την υλοποίηση έργων ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο των καταπτώσεων και των κατολισθήσεων στον εθνικό δρόμο με απώτερο στόχο την ασφαλή διέλευση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου, σημείωσε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Στάθης Αναστασόπουλος.

To Top