ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το όνομα «έκπληξη» που φέρνει κοντά την συμφωνία με τα Σκόπια

Το όνομα «Ilindenska Republika Makedonija» είναι η πρόταση που έφερε ο Ζόραν Ζάεφ και η οποία περιλαμβάνει το νέο όνομα, το οποίο δεν είχε πέσει μέχρι χθες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και φέρεται να καλύπτει και τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε ως αντιπρόταση το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija).

Οι δύο πλευρές εξετάζουν μια συνολική πρόταση χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική που αποτυπώνεται σε ένα κείμενο 19 σελίδων και θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία, η οποία αν και εφόσον επιτευχθεί, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της, που είναι «erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση», τονίζοντας πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. – ΝΑΤΟ)».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σαββατοκύριακο.

O προσδιορισμός “Ilidenska”, προέρχεται από την ημέρα του Προφήτη Ηλία, η οποία αποτελεί την απαρχή της εξέγερσης κατά των Οθωμανών. Η 2α Αυγούστου, ημέρα του Προφήτη Ηλία είναι, επίσης, εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/208480/afto-einai-to-onoma-ekpliksi-pou-fernei-konta-tin-symfonia-me-ta-skopia

Αυτό είναι το όνομα «έκπληξη» που φέρνει κοντά την συμφωνία με τα Σκόπια
To Top