Ψυχολογία

Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα της κατάθλιψης που αγνοούμε

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από κάποιο είδος κατάθλιψης, είτε ήπιας μορφής, είτε πιο σημαντικής.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της κατάθλιψης , που πρέπει να προσέχουμε και τα οποία οι άνθρωποι έχουν την τάση να μη συνδέουν με την κατάθλιψη ή να παραγνωρίζουν;

«Οι προηγούμενες έρευνες βρήκαν ότι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της ενημέρωσης και τη μείωση του στίγματος.
Αυτή η έρευνα δείχνει μια αύξηση στα συμπτώματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι συνδέονται με την κατάθλιψη, το οποίο σημαίνει ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες υποφέρουν περισσότερο» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jean Twenge.

Η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται αποκλειστικά με τις διαταραχές της διάθεσης.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αυτά που κάνουν αισθητό το πρόβλημα τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στους γύρω του.

1. Προβλήματα στον ύπνο

Η αϋπνία και ο διακεκομμένος ύπνος είναι ένα συχνότατο σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Παράλληλα όμως, και οι πολλές ώρες ύπνου –πάνω από 10– αποτελούν ένδειξη της νόσου.

2. Πόνος στο στήθος

Εάν δεν οφείλεται σε καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια, μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης.
Ο πόνος είναι ένα συχνότατο ψυχοσωματικό σύμπτωμα των ψυχικών ασθενειών.

3. Κόπωση

Τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας μπορεί να αποτελούν προάγγελο της κατάθλιψης, εάν δεν οφείλονται στην έλλειψη ύπνου. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, όπου το ένα πρόβλημα εντείνει το άλλο. Η αίσθηση που έχει το άτομο ότι είναι εγκλωβισμένο ή καταβεβλημένο όταν υπάρχει σε καθημερινή βάση και επιμένει.

4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Όπως και στην περίπτωση του πόνου στο στήθος, ο χρόνιος πόνος αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στο χρόνιο πόνο.
Ο λόγος είναι ότι οι δύο παθήσεις επιδρούν με παρόμοιο τρόπο στα κέντρα του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνιο πόνο.

5. Διαταραχές της πέψης

Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία του γαστρεντερικού και το αντίστροφο.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε στομαχόπονο ή ναυτία όταν αντιμετωπίζουμε στρες ή έντονες ανησυχίες.
Έτσι, και η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτήσει την τάση προς έμετο, τη δυσπεψία, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα.
Σε αρκετές περιπτώσεις αναστέλλεται η όρεξη και το άτομο δεν έχει διάθεση να φάει τίποτα ή υποσιτίζεται.

6.Πονοκέφαλος

Ο χρόνιος πονοκέφαλος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι στη βαριάς μορφής κατάθλιψη, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιου πονοκεφάλου και ημικρανίας.

7. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η κατάθλιψη μειώνει δραστικά την ερωτική διάθεση. Παράλληλα, οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν στην κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, παράγοντες που εντείνουν το πρόβλημα.

8. Έλλειψη συγκέντρωσης

Δυσκολία στη συγκέντρωσή μας ακόμα και για καθημερινά πράγματα, ενώ υπάρχει και εκνευρισμός.

Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα της κατάθλιψης που αγνοούμε
To Top