Green life

“Αδειάζει” η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. τον δήμαρχο Άργους για το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών

NIKAΣ ΓΙΑ ΚΑΜΠΟΣΟ: “Η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΑΡΕΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ”

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προέβη σήμερα η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ανάδοχος στον διεθνή διαγωνισμό του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση των σκουπιδιών αναφορικά με τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις και αιχμές που άφησε ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, σχετικά με τον διαγωνισμό στον Δήμο Καλαμάτας και το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών (59,1 ευρώ/τόνο), συγκριτικά με το κόστος διαχείρισης που πέτυχε στον δικό του δήμο (29,45/τόνο).

“Αυτή η διαφορά στην τιμή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει με τον Δήμο Καλαμάτας”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, εκθειάζοντας παράλληλα τα αποτελέσματα που πέτυχε στον διαγωνισμό ο δικός του Δήμος με την εταιρεία “Διαλυνάς”.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας είχε τότε κάνει λόγο για “κατευθυνόμενο θόρυβο”, λαϊκισμό, συκοφαντίες και διαστρέβλωση της αλήθειας.
Σήμερα η ίδια η εταιρεία, προσωρινός μειοδότης του διεθνούς διαγωνισμού διαχείρισης απορριμμάτων της Καλαμάτας, απαντά ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση και αποκαθιστώντας την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και η ορθότητα των δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο. Αναλυτικά:

«Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είναι ο βραχίονας Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με καθετοποιημένη ανάπτυξη και τεχνογνωσία που της επιτρέπει να παρέχει λύσεις στο σύνολο του φάσματος του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέσα από την Κατασκευή 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων διαφόρων τεχνολογιών ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα (Γερμανία-Βουλγαρία-Κύπρο-Κροατία) εκ των οποίων 3 (Λάρνακα, Osnabrueck Γερμανίας και Κοζάνη) υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης με την
επενδυτική μας συμμετοχή, αποτελούμε έναν εκ των πλέον δυναμικών εταιριών στον τομέα μας, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε.

Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου Δημάρχου Άργους- Μυκηνών κ. Καμπόσου ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση.

Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα:

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έχει «σπάσει» το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες:

1o Έργο: «Κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στα πλαίσια Προσωρινής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων», Προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ
2ο Έργο: «Λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης – Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και Προσωρινής Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων 2016-20 Δήμου Άργους-Μυκηνών».
3ο Έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να μπορεί ο Ανάδοχος του 2ου Έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Έτσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος Άργους – Μυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης.
Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €, που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του Αναδόχου στο Άργος.

Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίο κι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο Ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού.

Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προς το Δήμο
Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο Άργους – Μυκηνών.
Από τα συνοπτικά παραπάνω φαίνονται τα εξής:

Στο Άργος το σύνολο των εγκαταστάσεων κατασκευάζεται από το Δήμο όπως επίσης κι ο παρεχόμενος εξοπλισμός, ενώ στην Καλαμάτα όλος ο εξοπλισμός είναι του Αναδόχου, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης, απόσβεσης, μίσθωσης, συντήρησης και γενικά χρήσης του εξοπλισμού για την Καλαμάτα να είναι υψηλότερο.

Στο Άργος, για το ακριβότερο μέρος του εξοπλισμού η συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου και του αντίστοιχου προμηθευτή για 2 έτη.
Οπότε το κόστος συντήρησης στο Άργος που αναλογεί στον ανάδοχο είναι χαμηλότερο μιας και μεγάλο μέρος του, το επιβαρύνεται ο Δήμος.

Στο Άργος φαίνεται ότι η εγκατάσταση είναι συνδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης πόλης.
Στην Καλαμάτα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Έτσι το κόστος του νερού είναι υψηλότερο.

Για την Καλαμάτα η ευθύνη της λειτουργίας είναι εξ ολοκλήρου του Αναδόχου.

Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Άργος δεν προβλέπονταν από τα τεύχη.

Είναι προσφορά χωρίς επιπλέον κόστος ??? της αναδόχου εταιρίας σύμφωνα με τη δεσμευτική προσφορά της.

Με αυτά τα στοιχεία η ΗΛΕΚΤΩΡ επιθυμεί να αποκαταστήσει την ορθότητά των πληροφοριών και των γεγονότων ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο και των δύο πόλεων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας».

NIKAΣ ΓΙΑ ΚΑΜΠΟΣΟ: “Η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΑΡΕΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ”

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και τις διευκρινίσεις που έδωσε αναφορικά με τους όρους του διαγωνισμού, η δημοτική Αρχή Καλαμάτας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Ύστερα από την παραπάνω απάντηση και επειδή η αυτονόητη συγγνώμη προϋποθέτει αρετή που προφανώς δεν υπάρχει, γίνεται απολύτως σαφές γιατί επί δεκαετίες ταλαιπωρούμαστε και δυστυχώς θα ταλαιπωρούμαστε με το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Χρειάζονται πράξεις κι όχι λόγια, αλήθειες κι όχι ψέματα, προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος κι όχι λαϊκισμοί”.

Μ.Π.

“Αδειάζει” η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. τον δήμαρχο Άργους για το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών
To Top