Τροφή για σκέψη

900.000 χλμ έχει γράψει το κοντέρ και συνεχίζει…Πόσο θα αντέξει ακόμα;

Περισσότερα από 900.000 km έχει διανύσει το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου στη Δυτική Μάνη, δηλαδή 22,5 φορές τον γύρο της γης, γεγονός που επιβεβαιώνει τον γηρασμένο στόλο που διαθέτουν οι Μονάδες Υγείας περισσότερο στην περιφέρεια…

Το συγκεκριμένο ασθενοφόρο στάλθηκε στη Μάνη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και μέχρι σήμερα το κοντέρ του έχει καταγράψει το ιλλιγιώδες νούμερο των 900.000 χιλιομέτρων! Με δεδομένο ότι η περιφέρεια της γης στον Ισημερινό είναι 40.075 χιλιόμετρα, αυτό συνεπάγεται ότι το συγκεκριμένο ασθενοφόρο έχει γυρίσει τη Γη 22,5 φορές! Κάλλιστα μπορεί να διεκδικήσει το βραβείο Γκίνες μεγαλύτερης χιλιομετρικής απόστασης για όχημα Άμεσης Ανάγκης!

Στην Αθήνα ήδη παραλήφθηκαν 90 νέα οχήματα, με την συγκεκριμένη προμήθεια να είναι μέρος του γνωστού και πολυετούς διαγωνισμού για τα 186 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες με τα οποία θα ενισχυόταν το ΕΚΑΒ. Λόγω νομικών εμπλοκών ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τελικά μόνο για τα 90 από τα 186 ασθενοφόρα….
Με δεδομένο ότι το παλαιό ΕΣΠΑ έληξε, η προμήθεια των υπόλοιπων 96 ασθενοφόρων θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Από τα 90 ασθενοφόρα που πήρε το ΕΚΑΒ, κανένα δεν πρόκειται να ενισχύσει το ΕΚΑΒ Αθήνας, αφού η αγορά τους χρηματοδοτήθηκε από Επιχειρησιακά Προγράμματα άλλων περιφερειών.

Και αυτό όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο γηρασμένος στόλος του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, από τα περίπου 130 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Αθηνών, περίπου τα μισά είναι ακινητοποιημένα λόγω σοβαρών βλαβών.
Αλλωστε, ο μεγάλος όγκος των ασθενοφόρων αγοράστηκε το 2003 κι έτσι έχει διανύσει περί το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα έκαστο….
Από ένα σύνολο 85 τομέων ασθενοφόρων στο Λεκανοπέδιο, περισσότεροι από 25 έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να καλύπτονται από γειτονικούς τομείς με καθυστερήσεις στον χρόνο ανταπόκρισης του ασθενοφόρου.
Όπως πρόσφατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,Παύλος Πολάκης, μεγάλο μέρος του στόλου των ασθενοφόρων χρειάζεται αντικατάσταση, συμπληρώνοντας ότι το ΕΚΑΒ έχει περίπου 4.000 εργαζόμενους και περίπου 700 ασθενοφόρα, τα περισσότερα έχουν κλείσει δεκαετία, με την τελευταία αγορά να έχει γίνει «σε εξαιρετικά υψηλές τιμές το 2004, τότε που γίνονταν τα μεγάλα γλέντια». Όπως επισήμανε, με τη δωρεά των 143 ασθενοφόρων(απο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), την αγορά 90 και την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια 120, προχωρά η ανανέωση του στόλου. Σχετικά με την πρόσληψη διασωστών, υπογράμμισε ότι έχουν διοριστεί 187, μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 100 και αναμένεται η προκήρυξη για ακόμη 40.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΚΑΒ, βάσει χρονοδιαγράμματος, τα 90 νέα οχήματα θα παραληφθούν τμηματικά και θα έτοιμα προς επιχειρησιακή δράση μέχρι το τέλος Ιουνίου ως εξής: 8 στο Νότιο Αιγαίο, 14 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στο Β. Αιγαίο, 25 στην Κρήτη, 14 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 11 στην Ηπειρο, 6 στα νησιά του Ιονίου και 10 στην Πελοπόννησο….

Μήπως ένα απ’ αυτά, ΠΡΕΠΕΙ να έρθει στη Μάνη;
ΥΓ 1: Μπράβο στους οδηγούς που το κρατάνε επιχειρησιακά “ετοιμοπόλεμο”… Και κάθε επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας του προσθέτει άλλα 100 χλμ. Οπότε σύντομα θα γίνει “Εκατομμυριούχο”…..
ΥΓ2: Μπράβο στην CITREON που κατασκεύασε αυτό το “μουσειακό” όχημα…

900.000 χλμ έχει γράψει το κοντέρ και συνεχίζει…Πόσο θα αντέξει ακόμα;
To Top