Green life

“Τα απόβλητα απο τα Πυρηνελαιουργεία Μεσσηνίας και τα καψίματα κλαδιών θα μπορούσαν να θερμάνουν όλα τα Δημόσια κτίρια της περιοχής”

ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΨΙΜΑΤΑ ΛΙΟΚΛΑΔΩΝ

"Τα απόβλητα απο τα πυρηνελαιουργεία και τα καψίματα απο τα λιόκλαδα στη Μεσσηνία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να θερμάνουν τα δημόσια κτίρια της περιοχής", υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

Σε δηλώσεις του στο FortuneGreece, υποστηρίζει:
"Έτσι θα επιλύαμε ταυτόχρονα δύο προβλήματα, τη διαχείριση αυτών των τοξικών αποβλήτων και θα μειώναμε το κόστος της ενέργειας". Στόχος να υποστηρίξουμε την κυκλική οικονομία, στην οποία θα πρέπει να δώσει έμφαση η χώρα μας.
Απο το μοντέλο συμπεριφοράς: παράγω,καταναλώνω,πετάω, να περάσουμε στο παράγω, καταναλώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει το μεγάλο όφελος για τη χώρα μας απο την αξιοποίηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών υποπροϊόντων που παράγονται κατά τόνους στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούνται και στη χειρότερη πετάγονται ή θάβονται.
Αναφέρεται και στο παράδειγμα του Νομού μας, όπου εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνηθίζεται να καίγονται τα λιόκλαδα μετά το λιομάζεμα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου, που θα ζέσταινε όλα τα Δημόσια Κτίρια της περιοχής.
Κάτι αντιστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και με τα υποπροϊόντα(απόβλητα) των πυρηνελαιουργείων, και τα τοξικά αυτά απόβλητα να δώσουν ενέργεια μέσα απο την αξιοποίησή τους.

Γ.ΤΣΙΡΩΝΗΣ:ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ

"Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι χρυσωρυχείο.Θα μπορούσαν να είναι τεράστια τα κέρδη μιας επένδυσης που θα στηριζόταν στην επεξεργασία και τη διάθεσή τους.

Περιλαμβάνουν πολύτιμες ουσίες όπως είναι οι πολυφαινόλες,οι οποίες είναι χρήσιμες στις φαρμακοβιομηχανίες ή στις βιομηχανίες καλλυντικών και τροφίμων.
Τα απόβλητα, που σήμερα μολύνουν τα ύδατα και το υπέδαφος, μπορούν να γίνουν για παράδειγμα κομπόστ ή πέλετ"

δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ήδη το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στον σχεδιασμό των προγγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, "εισάγουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση των πόρων, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, και δίνει προτεραιότητα στην επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων, στη μείωση των αποβλήτων και στη μετατροπή τους σε χρήσιμες πρώτες ύλες για μια σειρά απο επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό,

με το πρόγραμμα "Ενίσχυση περιβαλλοντικής βιομηχανίας" θα χρηματοδοτηθούν υφιστάμενες ή νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, αλλά και την επαναχρησιμοποίησή τους, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας

Τα ποσοστά στήριξης φτάνουν έως και το 55% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια όπου γίνεται η επένδυση.
Στόχοι, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, είναι η εξοικονόμηση πόρων και η συνολικότερη αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων.
Θα ενισχυθούν επιχειρηματικά σχέδια απο 250.000 έως 2.5000.000 ευρώ, τα οποία θα διαχειριστούν ως πρώτη ύλη απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, βιομηχανικά και γεωργικοκτηνοτροφικά απορρίμματα αστικού τύπου, απο δραστηριότητες αλιείας-ιχθυοκαλλιέργειας κλπ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον την τελευταία διετία για την αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων στην παραγωγή βιοαερίου.
Σήμερα, στη χώρα λειτουργούν περί τις 25 Μονάδες Βιοαερίου ενώ δύο χρόνια πριν , το 2015, υπήρχαν 18 Μονάδες (Optimal use of biogas from waste streams -Δεκέμβριος 2016).

Απο αυτές 3 βρίσκονται σε ΧΥΤΑ, 4 χρησιμοποιούν αγροτικά απόβλητα για να παράγουν βιοαέριο και 2 παράγουν θερμότητα σε βιομηχανίες τροφίμων

Προσφάτως προστέθηκαν 2 νέες μονάδες βιοαερίου, η πρώτη στον Λαγκαδά, η οποία τροφοδοτείται με πρώτη ύλη απο τις αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, και η δεύτερη στη Νιγρίτα Σερρών, που αξιοποιεί τα απόβλητα απο τις κτηνοτροφικές και τις μεταποιητικές μονάδες τροφίμων, καθώς και βιομάζα απο τις καλλιέργειες.
Συγχρόνως, μια απο τις μεγαλύτερες μονάδες βιοαερίου στην Ευρώπη, η Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων Α.Ε., βάζει μπρος τις μηχανές.
Πρόκειται για μια επένδυση 17.500.000 ευρώ εκ των οποίων τα 10.500.000 προέρχονται απο την πρωτοβουλία JESSICA (Joint European Support for Substainable Investment in City Areas).
H επιχειρηματική στροφή προς την παραγωγή βιοαερίου καταδεικνύεται και απο το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έως το 2015 είχε προχωρήσει στην έκδοση 83 αδειών για Μονάδες Βιοαερίου συνολικής ισχύος 441,4MW.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του κλάδου αντιμετωπίζει ακόμη εμπόδια, καθώς υφίστανται προβλήματα με τις χωροθετήσεις των Μονάδων, δεν υπάρχουν συστηματικές καταμετρήσεις του ενεργειακού δυναμικού της διαθέσιμης βιομάζας, αλλά ούτε και αξιόπιστη εφοδιαστική αλυσίδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κτηνοτρόφοι της Νάξου έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή μιάς Μονάδας Βιοαερίου, η οποία θα λειτουργεί απο τα απόβλητα των τυροκομείων.
"Αντιμετωπίζουν όμως προβλήματα καθώς η συγκεκριμένη χρήση δεν προβλέπεται στο υφιστάμενο πλαίσιο. Πρέπει να βρούμε μια λύση.

Στην Ολλανδία, τα σφαγεία βγάζουν το 40% του κέρδους τους απο τα υποπροϊόντα.Στην Ελλάδα πετάγονται και ορισμένες φορές σε παρακείμενες ρεματιές ή θάβονται.

Όταν τα ζώα οδηγούνται στα σφαγεία, τα αφτιά, οι τρίχες, το δέρμα δεν αξιοποιούνται. Αποτελούν,ωστόσο, μια θαυμάσια πρώτη ύλη π.χ. για παραγωγή ζωοτροφών ή βιοντίζελ, το οποίο θα βοηθούσε για παράδειγμα στην απανθρακοποίηση των μεταφορών μας" υπογραμμίζει ο Γιάννης Τσερώνης.

ΧΡΥΣΑΦΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση ενός σχεδίου νόμου για την κυκλική οικονομία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως ακόμη δεν έχει προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Αφορούσε την τροποποίηση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τις συσκευασίες και την εναλλακτική διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παραθέσει η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, μόνο η αξία των ανακυκλώσιμων υλικών υπολογίζεται περίπου στα 200.000.000 ευρώ ετησίως.
Σήμερα, λόγω της κακής διαχείρισης, τα 150.000.000 ευρώ χάνονται και μόλις τα 50.000.000 ευρώ επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία.

Όσο για το κομπόστ, το οποίο θα μπορούσε να προκύψει απο την επεξεργασία των βιοαποικοδομήσιμων υλικών, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει κέρδη 30.000.000 ευρώ.

Η παραγωγή αστικών απορριμμάτων σήμερα στην Ελλάδα φτάνει περίπου τους 5.000.000 τόνους τον χρόνο, εκ των οποίων οι 2.000.000 τόνοι είναι ανακυκλώσιμα και το 1.000.000 τόνοι βιοαποικοδομήσιμα υλικά.

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί άμεσα να βελτιωθεί στη χώρα μας και να φτάσει η επεξεργασία και η ανάκτηση στο 74%.
Σήμερα το 80% των αστικών αποβλήτων οδηγείται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ενώ για τα επικίνδυνα απόβλητα δεν υπάρχει καν καταγραφή- εκτιμάται ότι το 24% των βιομηχανικών αποβλήτων βρίσκεται αποθηκευμένο ακόμη και για 10 χρόνια απο τις εταιρείες που τα παράγουν.
Με την αξιοποίηση του πλούτου που θάβεται στις χωματερές, ο κύκλος εργασιών στον τομέα των σκουπιδιών μπορεί να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ και να φέρεις 16.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το κόστος διαχείρισης θα μειωθεί και θα εξοικονομηθούν τα 135.000.000 ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο προκειμένου να οδηγηθούν 3.000.000 τόνοι ανακυκλώσιμων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών στους ΧΥΤΑ.
Έτσι μακροπρόθεσμα θα περιοριστούν και τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες.
Είναι αξιοσημείωτα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι απο τα 44.000.000 ευρώ, στα οποία εκτιμάται η αξία του μολύβδου απο τις μπαταρίες που συλλέγονται στη χώρα μας, τα 16.000.000 ευρώ εξαφανίζονται, καθώς διακινούνται παρανόμως, γεγονός το οποίο οδηγεί κα σε απώλεια 4.000.000 ευρώ απο ΦΠΑ.
πληροφορίες:FortuneGreece

“Τα απόβλητα απο τα Πυρηνελαιουργεία Μεσσηνίας και τα καψίματα κλαδιών θα μπορούσαν να θερμάνουν όλα τα Δημόσια κτίρια της περιοχής”
To Top