Yποδομές

8.000.000 ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας από το Ταμείο Ανάκαψης για τις αναπλάσεις δρόμων του κέντρου

Νέα χρηματοδότηση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για ολοκληρωμένη ανάπλαση του κέντρου της πόλης.

Σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφερόμενος στην πολύ θετική αυτή εξέλιξη ανέφερε: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς μια ακόμα διεκδίκηση του Δήμου, της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας στέφθηκε με επιτυχία. Υλοποιώντας το σχεδιασμό μας, θέσαμε στόχους και με σκληρή δουλειά τους πετυχαίνουμε έναν – έναν”.

Ο Δήμος Καλαμάτας εξασφάλισε χρηματοδότηση 8.000.000€  για την υλοποίηση του έργου «Στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του κεντρικού τμήματος της πόλης της Καλαμάτας». Ένα έργο που χρηματοδοτείται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με διαδικασίες που κινήθηκαν τάχιστα. Με εγκρίσεις που έπρεπε να ληφθούν σε χρόνους εξαιρετικά σύντομους. Παρά την άρνηση ορισμένων, εμείς επιμείναμε. Διεκδικήσαμε. Πετύχαμε για την πόλη και το Δήμο.

Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στις επιτυχημένες διεκδικήσεις αυτής της Δημοτικής Αρχής. Έργα εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε σχεδιάσει και διεκδικήσει, έχουν πλέον εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τρέχουν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί τους και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Γιατί αυτή η Δημοτική  Αρχή, το έχω πει και το επαναλαμβάνω, έχει μάθει να εργάζεται σκληρά, να σχεδιάζει, να διεκδικεί και να υλοποιεί.

“Το έργο των αστικών στρατηγικών αναπλάσεων, που τόσο πολεμήθηκε από κάποιους, που ακόμα κι όταν υποβάλαμε τις οριστικές μελέτες με το σύνολο των εγκρίσεων που απαιτούνταν, αμφισβητήθηκε ότι θα λαμβάναμε χρηματοδότηση. Ας είναι. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία του Δήμου και των δημοτών μας”

“Είχα πει άλλωστε στην συνέντευξη που δώσαμε μετά την υποβολή της πρότασης ότι για το καλό της Καλαμάτας, και κόντρα σε όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, κυνηγήσαμε μέχρι τέλους και διεκδικήσαμε κάθε πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα αυτό, ακριβώς όπως πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή και διεκδικήσαμε την ένταξη της πόλης μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των  100 Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων Πόλεων και, τελικώς, δικαιωθήκαμε.

Και η δικαίωση δεν είναι προσωπική, προφανώς, είναι για την πόλη.

Να πω επίσης ότι, με την έγκριση της χρηματοδότησης καλύπτεται, ως επιλέξιμη δαπάνη, το κόστος των μελετών.

“Δηλαδή, ο Δήμος Καλαμάτας εξασφάλισε τη χρηματοδότηση έργων 8 εκατομμυρίων ευρώ, μία ολόκληρη ΒΑΑ λοιπόν, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από δημοτικούς πόρους καθώς, μαζί με την έγκριση έρχονται και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις μελέτες”.

Όσον αφορά το έργο, υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τη βιοκλιματική ανάπλαση οδών του αστικού κέντρου προκειμένου να συνενωθούν με τις υφιστάμενες αλλά και τις υπό εξέλιξη αναπλάσεις 30 στρεμμάτων, με στόχο να αποκτήσει το κέντρο της Καλαμάτας μια ενιαία αισθητική και λειτουργική οντότητα, με ενίσχυση της προσβασιμότητας και θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Η θετική αξιολόγηση και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα: όταν διεκδικείς, όταν είσαι μέσα, μπορείς και να τροποποιήσεις, να αλλάξεις πράγματα αλλά και να προσθέσεις. Το είχαμε πει τότε, το λέμε και σήμερα.

Η πρόταση μας έλαβε έγκριση χρηματοδότησης και σε συνδυασμό με όλα τα επερχόμενα οφέλη από την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έρχεται να προσδώσει στην Καλαμάτα την ταυτότητα που της αξίζει και στους δημότες μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Θέλω για μια φορά ακόμα να ευχαριστήσω, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Μεσσηνίας٠ έχει εξαιρετικά στελέχη. Τους δημοτικούς συμβούλους μας και τους συνεργάτες μου, ειδικούς συμβούλους, στελέχη του Δήμου, Τοπική κοινότητα και αρμόδιους αντιδημάρχους, μια μεγάλη επιτυχία για την Πόλη.

Μια μεγάλη επιτυχία για το Δήμο Καλαμάτας που εύχομαι γρήγορα να τρέξει διαγωνιστικά και να υλοποιηθεί διότι σίγουρα θ’ αλλάξει τον κεντρικό ιστό της πόλης».

292479682 589125226269795 551516973522638231 n

Mπασακίδης: “Δικαίωση για όλους εμάς που οραματιστήκαμε μια καλύτερη πόλη”

Στη συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι η χρηματοδότηση αυτή «αποτελεί δικαίωση για όλους εμάς που πιστέψαμε και οραματιστήκαμε μια καλύτερη πόλη». Τόνισε ακόμη ότι με όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που προωθεί η Δημοτική Αρχή «προσθέτουμε αξία στην πόλη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Καραγιάννης: “Θα καταφέρουμε η Καλαμάτα σε λίγα χρόνια να είναι αγνώριστη”

Ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης τόνισε ότι το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια πολλών έργων που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια στην πόλη και πρόσθεσε: «Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των 100 πόλεων, θα καταφέρουμε η Καλαμάτα σε λίγα χρόνια να είναι αγνώριστη και αυτό οφείλεται σε πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και βέβαια, το οφείλουμε συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν κοπιάσει και στην Δημοτική Ομάδα με επικεφαλής τον Δήμαρχο. Έρχονται και άλλα».

Κουτραφούρης: “Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη-Παρεμβάσεις συνολικά σε 30.000τμ”

Τέλος, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κουτραφούρης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο «είναι εξόχως σημαντικό διότι φέρνει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη», επισημαίνοντας «ότι η χρηματοδότηση αφορά παρεμβάσεις σε έκταση περίπου 30.000 τ.μ. του κεντρικού αστικού πολεοδομικού ιστού. Θα ενοποιήσει λειτουργικά, αισθητικά και αρχιτεκτονικά το σύνολο του Κεντρικού Τομέα της πόλης αλλά και τις παρακείμενες Γειτονιές, βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή των χρηστών και των κατοίκων. Επίσης θα βελτιώσει αισθητά και τις συνθήκες προσβασιμότητας των πεζών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες κίνησης και προσβασιμότητας των εμποδιζομένων ατόμων».

Σημειώνεται ότι το έργο θα κατασκευαστεί από βιοκλιματικά υλικά, θα ενισχυθεί το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην περιβαλλοντική απόδοση της πόλης. Το έργο είναι απόλυτα συμβατό με τις συνθήκες Κλιματικής Ουδετερότητας που έχει ως στόχο ο Δήμος Καλαμάτας. Μέσω των συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας που θα διαμορφωθούν στις υπό ανάπλαση οδούς, θα ενισχυθεί και η οδική ασφάλεια ενώ θ’ αναπτυχθούν smart εφαρμογές στην υπό ανάπλαση περιοχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μετεξέλιξη της Καλαμάτας σε «έξυπνη πόλη».

Διαφάνεια2a

Διαφάνεια3a

Διαφάνεια4a

Διαφάνεια5a

 

Διαφάνεια7a

Διαφάνεια8a

Διαφάνεια9a

Διαφάνεια10a

 

To Top