ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

7η Έκθεση Άρτος-Οίνος-Έλαιον: Καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η αγροτική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων από τις 2 μέχρι τις 5 Αυγούστου 2018.

Η έκθεση φέτος ήταν αναβαθμισμένη, με καλύτερη οργάνωση, με καινοτομικά στοιχεία και αυξημένο αριθμό εκθετών, οι οποίοι ήταν 42 έναντι 35 πέρυσι και πρόβαλαν τα προϊόντα τους σε 54 περίπτερα.
Οι επισκέπτες δεν ήταν μόνο τοπικοί παραγωγοί, αλλά ήλθαν στην Καλαμάτα από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, ακόμη και από την Αττική και την Κρήτη.

Την έκθεση, που φέτος διεξήχθη στις αρχές Αυγούστου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλές εκατοντάδες Καλαματιανοί, αλλά και επισκέπτες της περιοχής.
Όλοι είδαν από κοντά τα εκλεκτά προϊόντα, δοκίμασαν και αγόρασαν υπέροχες γεύσεις στα περίπτερα των εκθετών, ενώ γνώρισαν από κοντά και διάφορα προϊόντα οικοτεχνίας.
Την τοπική γαστρονομία και τις εξαίρετες πρώτες ύλες της Μεσσηνίας ανέδειξαν 5 σεφ, μαγειρεύοντας για το κοινό.

Ήταν οι σεφ Ντίνα Νικολάου και Δημήτρης Πυλιώτης, καθώς και οι executive chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Σουρίλας και Μαρίνος Κουμουνδούρος. Όλοι έλαβαν μέρος εθελοντικά.
Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που είπε η Ντίνα Νικολάου, το βράδυ της Παρασκευής 3 Αυγούστου 2018, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Αγγελόπουλου σχετικά με την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό (η κυρία Νικολάου έχει ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι): άλλοι λαοί πρώτα πρόβαλαν την κουζίνα τους και, αφού την ανέδειξαν, πρόβαλαν τα προϊόντα τους.
Σημειώνεται ότι έγινε και γευστικό πάντρεμα (food pairing) ελαιολάδων και φαγητών από την ομάδα Oliverse, καθώς και γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Πέραν αυτών, όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με έντονη την παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας τόσο το βράδυ της Παρασκευής κατά τα εγκαίνια, όσο και το βράδυ του Σαββάτου, όταν παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα στο χώρο της λίμνης του Πάρκου.

Το βράδυ της Κυριακής 5 Αυγούστου 2018, πολλές εκατοντάδες Καλαματιανών και επισκεπτών παρακολούθησαν στο χώρο του πατινάζ μια θαυμάσια βραδιά με έμφαση στην προετοιμασία του νήματος και στην ύφανση στον αργαλειό, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επικρατούσαν μέχρι πριν μερικές δεκαετίες. Παρουσιάσθηκε, επίσης, από τον ηθοποιό του ΔΗΠΕΘΕΚ Άρη Τσαμπαλίκα, συνοδεία κιθάρας, ένα παραμύθι, ενώ τα μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας ετοίμασαν με μαεστρία πατροπαράδοτες νοστιμιές της τοπικής μας κουζίνας.

Όσα παρουσιάσθηκαν το βράδυ της Κυριακής απηχούν την παράδοση, επεσήμανε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τονίζοντας ότι όποιος ξεχνάει την παράδοσή του, αποκόπτεται από τις ρίζες του και είναι σαν το δέντρο που ξεραίνεται. Με τη βοήθεια της παράδοσής μας θα ξεπεράσουμε τις τωρινές δυσκολίες, όπως και στο παρελθόν, προσέθεσε ο Π. Νίκας.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς όσους μόχθησαν για την προετοιμασία και τη διενέργεια της Έκθεσης και ιδιαίτερα προς τους Συλλόγους απ’ όλη τη Μεσσηνία.

Τα υλικά και τις διαδικασίες παρασκευής φαγητών της παραδοσιακής – μεσογειακής κουζίνας στη μεσσηνιακή της εκδοχή, είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες της Έκθεσης να δουν από κοντά, παρακολουθώντας τα μέλη των Συλλόγων να ετοιμάζουν πέτουλες, πιτούλες της γιαγιάς, μελομπουκιές, λαλάγγια Μάνης, πίτες γάμου, μουσταλευριά, κάθε είδους λιχουδιές με αγκινάρα, ρυζογλυκό, ρυζόπιτες, κορκοφίκι με γάλα κατσικίσιο και πολλά άλλα.

Τις νοστιμιές ετοίμασαν οι κυρίες από τα Φρουτζοκρέμμυδα και από τους Συλλόγους Νερομύλου, Μικρής Μαντίνειας, Βέργας, Σπερχογείας, Άριος, Μικρομάνης, ενώ τα μέλη του Συλλόγου των Νεδουσαίων τραγούδησαν. Επίσης, τραγούδησε και έπαιξε φλογέρα ο Κώστας Ψυχογιός.

Το ζαχαροπλαστείο Αθανασίου προσέφερε σάμαλι και η επιχείρηση Ηλία Καρδάση μελομάκαρονα, μουσταλευριά και δίπλες. Όλα αυτά τα είδη, καθώς και όσα παρασκεύασαν με μεράκι τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων διανεμήθηκαν δωρεάν στο κοινό.

Επίσης, νοικοκυρές του Νερόμυλου έδειξαν στον κόσμο τη διαδικασία για να βγει το νήμα και να υφανθούν στον αργαλειό τα υφάσματα.
Όλοι απέσπασαν τη θερμή επιδοκιμασία του κοινού με σφυρίγματα και έντονα χειροκροτήματα.

Δείτε πως έκλεισε η τελευταία ημέρα.

Δημοφιλέστερα

To Top