Εικαστικά

Έκθεση Εικαστικής Κεραμικής της Βούλας Γουνελά στην Καρδαμύλη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σε συνεργασία με την ομάδα “Κεραμέων Ίχνη” και τον Δήμο Δυτικής Μάνης, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με την έκθεση εικαστικής κεραμικής της Βούλας Γουνελά στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων στην παλιά Καρδαμύλη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 19 Μαϊου στις 7.30 μμ.

info
ΟΧΥΡΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΡΟΥΠΑΚΗΔΩΝ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Παλιά Καρδαμύλη Δυτικής Μάνης
Εναρξη Παρασκευή 18 Μαΐου
• Αναδρομική έκθεση κεραμικής της Β. Γουνελά
Διάρκεια έκθεσης έως τις 20 Ιουλίου
Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή: 08.00- 20.00

Το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη, βρίσκεται σε φυσικά οχυρό ύψωμα που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, και αποτελεί μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης.
Η ανέγερση των πρώτων κτιρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Στη σημερινή του μορφή, διαθέτει τρεις περιβόλους και περιλαμβάνει μια τριώροφη οχυρή κατοικία («οντά») με το μαγειρείο και την στέρνα, βοηθητικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ελαιοτριβείο, έναν υψίκορμο πολεμόπυργο, καθώς και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.
Στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ, ο οντάς και τα προσκτίσματά του αποκαταστάθηκαν και μετατράπηκαν σε Μουσείο για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης που αποτέλεσε μέρος του Προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Δίκτυο Μουσείων Μάνης», στο οποίο εντάσσονται επίσης ο πύργος Πικουλάκη στην Αρεόπολη και ο πύργος Δουράκη στην Καστάνια.
Η β΄ φάση του έργου της αποκατάστασης του συνόλου του Συγκροτήματος υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. με χρηματοδότηση 1.5 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Με την αποπεράτωση των εργασιών αυτών αποδόθηκε τον Αύγουστο του 2014 πλέον ολοκληρωμένο ένα χαρακτηριστικό μεσαιωνικό συγκρότημα της περιοχής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλεονάσματος τόσο της Καρδαμύλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

 

Έκθεση Εικαστικής Κεραμικής της Βούλας Γουνελά στην Καρδαμύλη
To Top