Μεσσηνία off road

25η Πεζοπορική Διαδρομή στη Νέδα “Σωτήρης Λαμπρόπουλος”

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την πρώτη οργανωμένη διάβαση της Νέδας στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της Κοινότητας Σωτήρη Λαμπρόπουλου.

“Το φαράγγι, οι πέτρινες γέφυρες, οι εντυπωσιακοί καταρράχτες, το στόμιο, η μοναδική σήραγγα, η μυθολογία που μπλέκει με την ιστορία μας περιμένουν”, αναφέρει η ανακοίνωση των Αυλωνιτών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 10.30 το πρωί: Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας.
 Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι – Πορεία για τους καταρράχτες – Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας.
 Περιπέτεια- απολαυστικό μπάνιο- ξεκούραση και κολατσιό
 8.30 το βράδυ: Στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας με δωρεάν φαγητό και κρασί, καλή μουσική και χορό, όλοι μαζί , θα περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά
Η διαδρομή απαιτεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Βαθμός δυσκολίας (++)

Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι, χρειάζεται μαγιό-σορτσάκι , κατάλληλα παπούτσια και να προσαρμόζονται στις παροτρύνσεις των οδηγών.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6932317236 (Γιάννης Λαμπρόπουλος), 6977191331 (Γιάννης Χριστόπουλος), 6944285208 ( Γιώργος Τσακανίκας)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΑΣ υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΚΛΗ
Και φέτος θα συμμετεχει ο ΣΠΟΚ Ευκλης και τα μελη του θα περπατήσουν το 1ο κομμάτι της Νέδας, από το Γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας εως τους καταρράκτες, μήκους 8 χλμ.
Όποιος βέβαια επιθυμεί, μπορεί να πεζοπορήσει και το 2ο κομμάτι με ατομική του ευθύνη.

Στην ασφαλή διάβαση ξεχωριστή συμβολή έχει το ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
(Παράρτημα Καλαμάτας)

Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι και απαραίτητα χρειάζεται μαγιό-σορτσάκι , κατάλληλα κλειστά αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια και να προσαρμόζονται στις παροτρύνσεις των οδηγών / Αυλωνιτών.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: στις 8:30 π.μ. του Σαββάτου από τα γραφεία του Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ, Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.), η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτ/τα και το κόστος συμμετοχής είναι στα 12 ευρώ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: Οι συμμετέχοντες πρέπει, να είναι μέλη του Συλλόγου μας.

ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Αναφέρει η ανακοίνωση των Αυλωνιτών: “Στις 8 μ.μ στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας με δωρεάν φαγητό, καλή μουσική και χορό, όλοι μαζί, πεζοπόροι και κάτοικοι θα περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά, μακριά από τα καθημερινά προβλήματα”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Τηλ. Συλλόγου (27210 84844), τηλ. Α΄ Αντιπροέδρου και Εφόρου δημοσίων σχέσεων Ελένης Οικονομοπούλου (27210 90627 και 6974252234) και fb: Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ.

Λίγα λόγια για τη Νέδα

Η Νέδα είναι το πιο διάσημο και μεγάλο ποτάμι ανάμεσα από συνολικά 26 ελληνικά “θηλυκά” ποτάμια, από τα 200 περίπου ποτάμια, μεγάλα ρέματα και χειμάρρους που ρέουν σήμερα στην Ελλάδα.
Το όνομά της οφείλεται στη Νύμφη Νέδα. Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα, στα ορεινά της Μεσσηνίας, κοντά στα όρια με την Αρκαδία, και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως (Κυπαρισσιακός κόλπος), μετά από πορεία 32 χλμ.
Κοντά στις όχθες του βρισκόταν η αρχαία αρκαδική πόλη Φιγάλεια και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η δημιουργία του ποταμού οφείλεται στην Ρέα, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία. Η Ρέα γέννησε τον Δία στο Λύκαιο, αλλά επειδή φοβήθηκε ότι ο Κρόνος θα καταπιεί το νεογέννητο, όπως και τα προηγούμενα παιδιά του, τον ξεγέλασε και το έδωσε στη Νύμφη Νέδα, κόρη του Ωκεανού, για να το αναθρέψει. Σε ένα μεγάλο τμήμα της η Νέδα διασχίζει μια χαράδρα ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση. Στην πορεία της δημιουργούνται καταρράκτες, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγάλεια και έχει ύψος περίπου 50 μ.
Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μικρές σπηλιές και σήραγγες.
Το «Στόμιο» είναι η πιο γνωστή, μήκους 100 μ. Στις μέρες μας το ποτάμι αυτό προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες πεζοπόρους και περιηγητές, αλλά και κολυμβητές που γεύονται τα δροσερά της νερά στις αλλεπάλληλες βάθρες που σχηματίζονται κάτω από τους καταρράκτες της. Ακόμη και το καλοκαίρι τα νερά είναι κρύα, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι όποιος κολυμπά στη Νέδα δεν αρρωσταίνει το χειμώνα..


Το φαράγγι της Νέδας είναι προσπελάσιμο τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελεί μια πραγματικά μαγευτική διαδρομή για όλους τους φυσιολάτρες. Η πεζοπορία μπορεί να ξεκινήσει από δυο σημεία, είτε από την Ηλεία κοντά στη Φιγαλεία και τον Επικούριο Απόλλωνα είτε από τη Μεσσηνία κοντά στα χωριά Σιδηρόκαστρο και Αυλώνα.
Η διαδρομή είναι μαγική καθώς πλαισιώνεται από ελαιώνες, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια.

Για τους τολμηρούς υπάρχει μεγάλη διαδρομή που σε πολλά σημεία απαιτεί περπάτημα και κολύμπι μέσα στα νερά του ποταμού.
Για τους λιγότερο γυμνασμένους υπάρχει η πιο μικρή διαδρομή, με περπάτημα από μονοπάτι.
Και οι δυο περνούν από τους δυο μικρούς καταρράκτες και καταλήγουν στον τρίτο μεγάλο καταρράκτη που σχηματίζει μια πανέμορφη φυσική πισίνα. Όποια διαδρομή κι αν έχει ακολουθήσει κανείς η βουτιά στα παγωμένα νερά της πισίνας κάτω από το μεγάλο καταρράκτη θα είναι μια μοναδική απόλαυση από τον κάματο της πεζοπορίας.

25η Πεζοπορική Διαδρομή στη Νέδα “Σωτήρης Λαμπρόπουλος”
To Top