Υγεία

150.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Η 26η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 150.000 ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μία παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο, διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης και να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της γνώσης γύρω από την αντισύλληψη και βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75 εκατομμύρια κυήσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες. Από αυτές, 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης.
Κάθε μέθοδος αντισύλληψης  έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ κάποιες υπερέχουν σε αποτελεσματικότητα.Σημειώνεται ότι το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με την ορθή χρήση της αντισύλληψης. Παρέχοντας αντικειμενικές και τεκμηριωμένες συμβουλές, που επιτρέπουν στο άτομο να πάρει ενημερωμένες αποφάσεις για την αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 μένουν έγκυες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από ΣΜΝ σε εφήβους.

Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε το δικαίωμα μας να προστατεύουμε το σώμα μας, το μέλλον μας, τη ζωή μας.

Έτσι μία γυναίκα μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία της υγείας της, πριν τη σύλληψη ενός παιδιού, ώστε να εξασφαλίσει τη δική της υγεία.
Με τον οικογενειακό προγραμματισμό περιγράφεται, ουσιαστικά, η διαδικασία πρόληψης για την προστασία της υγείας των μελών της οικογένειας, καθώς μέσω της πληροφόρησης και της παροχής βοήθειας από ειδικούς. Έτσι, προετοιμάζονται ψυχολογικά τα άτομα, ώστε να αναλάβουν υπεύθυνα το ρόλο του γονέα.
Η σωστή ενημέρωση μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη σωστών αποφάσεων.

ΜΑΘΕ-ΡΩΤΑ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

Γ.Ν Μεσσηνίας- Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού
Τηλ.Επικοινωνίας: 27210 46338
Email:oik.progr@nosokomeiokalamatas.gr
Facebook:Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού Γ.Ν Μεσσηνίας

150.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα
To Top