Το δικό μου Σχολείο

Το 10ο Δημοτικό και το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ορίσθηκαν ως Πειραματικά σχολεία της Μεσσηνίας

Tρία σχολεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ως Πειραματικά ή Πρότυπα. Συγκεκριμένα δυο σχολεία της Καλαμάτας, το 10ο Δημοτικό και το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ορίσθηκαν ως Πειραματικά ενώ το 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης ορίσθηκε ως Πρότυπο. Να σημειωθεί ότι η κατάταξη αφορούσε μόνο Δημόσια Σχολεία που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

112 ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας: “Πιστοί στη δέσμευση και το όραμά μας για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας, ενισχύουμε το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, επεκτείνουμε το δίκτυό τους και τη διασπορά τους σε όλη τη χώρα. Στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν, από σήμερα προστίθενται άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων είναι πλέον 112.

Τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία επεκτείνονται πλέον σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13, και Πρότυπα σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Από το σχολικό έτος 2021-2022, και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13 και Πρότυπα.

Δίνουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο σε μαθητές όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα ΠΣ ή ΠΕΙΣ να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους.

 

Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..

Στόχος μας είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια.

Αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η σχετική ΥΑ με τον κατάλογο των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ-ΛΙΣΤΑ

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας καθώς δύο σχολεία του Δήμου μας εντάχθηκαν στο θεσμό των Πειραματικών Σχολείων. Με επιστολή μου στις αρχές Απριλίου για το θέμα, είχα εκφραστεί θετικά ως προς τον χαρακτηρισμό σχολείων της πόλης ως Πειραματικά και στην κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα συνεργαστούμε ώστε να υποστηρίξουμε επιπλέον και εμείς από την πλευρά μας τη λειτουργία αυτών των σχολικών μονάδων», επισήμανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Το 10ο Δημοτικό και το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ορίσθηκαν ως Πειραματικά σχολεία της Μεσσηνίας
To Top