Tech news

Καλαμάτα: Η πρώτη διαδικτυακή “γρήγορη πόλη” με την “υπογραφή” της Wind


Την πρώτη διαδικτυακή "γρήγορη πόλη" της Ελλάδας θέλει να φιλοδοξεί να κάνει την Καλαμάτα η Wind, η οποία παρουσίασε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο το πρώτο πιλοτικό δίκτυο Fiber To The Home (FTTH) που εγκατέστησε στην Καλαμάτα (ενώ ανάλογο δίκτυο έχει εγκαταστήσει και στη Νέα Σμύρνη), το οποίο συνδέει το διαδίκτυο με το σπίτι του χρήστη μέσω οπτικής ίνας και του προσφέρει πρωτόγνωρες ταχύτητες download και upload.

Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών (NGA) διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.

Στην πόλη μας η Wind δοκιμάζει παράλληλα τεχνολογίες SuperVectoring και G.Fast, που επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών σε ταχύτητες μέχρι 500 Mbps, με την οπτική ίνα να φτάνει μέχρι την καμπίνα και την τελική απόσταση μέχρι τον καταναλωτή να καλύπτεται από το υπάρχον δίκτυο χαλκού. Στις δοκιμές του μοντέλου Fiber to the Home (FTTH), η ταχύτητα εκτινάσσεται στο 1 Gbps συμμετρικά (δηλαδή και στο download και στο upload).
Κατά την παρουσίαση του δικτύου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος στάθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των δικτύων υπερ-υψηλών τα ταχυτήτων, καθώς "η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε, καθώς η ψηφιακή οικονομία δίνει τον τόνο και στην παραδοσιακή οικονομία. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων".

Σημείωσε ακόμα ότι "η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες: Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς".

Τόνισε ωστόσο ότι "απαιτείται σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι Αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων".

Πρόσθεσε ότι δεν είμαστε μακριά από το τέλος της κρίσης, αλλά "το ερώτημα είναι με τί ρυθμούς θα βγούμε από αυτή", ενώ τόνισε πως "κινδυνεύουμε να χάσουμε το τραίνο της ψηφιακής επανάστασης", ωστόσο το τραίνο δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά για να μην το χάσουμε θα πρέπει, εκτός των παραπάνω, να υπάρξει σύντομα ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και συνθήκες τέτοιες που θα προσελκύσουν τους επενδυτές.


Αναφερόμενος στο ρόλο της Wind, ο Νάσος Ζαρκαλής σημείωσε: “Έχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά”.

Δήλωσε ακόμα υπερήφανος για το επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας, και σημείωσε ότι πρόσφατα η Wind άντλησε 235 εκατ. ευρώ από το εταιρικό ομόλογο που εξέδωσε, ενώ υπενθύμισε ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές που σήμερα κατέχουν τη Wind όχι μόνον δεν έχουν δει καθόλου κέρδη από αυτή, αλλά είναι κα διατεθειμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό ακόμα, αφού έχουν αποφασίσει ότι η εταιρεία θα διαθέτει όλα τα κέρδη της στο επενδυτικό της πλάνο.

Τόνισε επίσης ότι “δεν θέλουμε χρήματα από το κράτος διότι είμαστε μια εταιρεία με υγιή κεφαλαιακή βάση” αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό η Πολιτεία να βοηθήσει με το νομοθετικό πλαίσιο και στάθηκε στη συμβολή στην γενικότερη προσπάθεια που θα μπορούσε να δώσει το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο.

Η ανάπτυξη του δικτύου

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του δικτύου, το οποίο στην παρούσα φάση περιλαμβάνει δύο περιοχές, και συνολικά 3,5 χιλιόμετρα γραμμές σε 277 σπίτια.

"Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης: υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV και VR, μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων".

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή, είναι:
- Επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης
- Καλαμάτα
- Λάρισα
- Ηράκλειο Κρήτης

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.


Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, καθώς η WIND, εφόσον πάρει την έγκριση της ΕΕΤΤ, θα καλύψει με δίκτυο οπτικών ινών το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).

Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η “κοινωνία του Gigabit όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.


Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης σημείωσε ακόμα ότι η εμπορική διάθεση του δικτύου οπτικών ινών, τόσο στους ιδιώτες, όσο και στις επιχειρήσεις, θα γίνει μόλις υπάρξει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τόνισε ότι βάσει της νομοθεσίας, η πρόσβαση όλων των παρόχων στο εν λόγω δίκτυο, όπως και η "μεταχείρισή" τους από αυτό θα είναι απολύτως ισότιμη, άσχετα από τον κατασκευαστή του δικτύου. Τέλος, σημείωσε ότι τα νέα δίκτυα οπτικών ινών θα αναπτυχθούν παράλληλα με τα υπάρχοντα ευρυζωνικά δίκτυα ώστε οι συνδρομητές να είναι σε θέση να επιλέξουν το δίκτυο που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, ενώ σημείωσε ότι τα δίκτυα οπτικών ινών θα δώσουν για πρώτη φορά (στην Ελλάδα) τη δυνατότητα εγγύησης μιας ελάχιστης ταχύτητας απέναντι στον χρήστη.

ρεπορτάζ:Θανάσης Πουλόπουλος

Καλαμάτα: Η πρώτη διαδικτυακή “γρήγορη πόλη” με την “υπογραφή” της Wind
To Top