ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας του.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στη Χαλέπα Χανίων στις 18 Οκτωβρίου 1918 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1946. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το 1984 και διατήρησε τα ηνία της παράταξης επανεκλεγόμενος παρά την ήττα του στις εκλογές του 1985. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1990-1993 ενώ βουλευτής ήταν μέχρι το 2004.


Αναλυτικά, το βιογραφικό του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προερχόταν από οικογένεια Κρητών με μακρά πολιτική παράδοση. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από τις Γερμανικές αρχές. Ως στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό της αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1946 και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς με κόμματα του κέντρου μέχρι το πραξικόπημα του 1967. Αναλαμβάνει για πρώτη φορά Υφυπουργός Οικονομικών το 1951 και στη συνέχεια σε διάφορες κεντρώες κυβερνήσεις αναλαμβάνει τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Συντονισμού.

Την 21η Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία και τον Αύγουστο του 1968 διαφεύγει στο εξωτερικό και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Οκτώβριο του 1973 με την άρση του Στρατιωτικού Νόμου επιστρέφει στην Ελλάδα και φυλακίζεται ξανά από το καθεστώς Ιωαννίδη.

Το 1977 επανεκλέγεται βουλευτής ως αρχηγός και ιδρυτής του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων Το Μάιο του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Στη συνέχεια το 1980 αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981.


Το 1984 εκλέγεται Πρόεδρος της Ν.Δ. και το καλοκαίρι του 1989, με δική του πρωτοβουλία, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και Αριστεράς, η κυβέρνηση Τζανετάκη. Μεσολαβεί η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και τον Απρίλιο του 1990 σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και ορκίζεται Πρωθυπουργός. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 παραιτείται από την ηγεσία της ΝΔ και του απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Πρόεδρου του κόμματος. Από τότε εκλέγεται βουλευτής μέχρι το 2004.

Το συγκινητικό «αντίο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πατέρα του

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ένα λιτό σχόλιο αποχαιρέτησε τον πατέρα του «σε ευχαριστώ για όλα»

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες
«Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες, δύσκολες αλήθειες, γιατί η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103.6, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην παρέμβαση που είχε κάνει ο πατέρας της το 1994 στη Βουλή απευθυνόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Είχει πει κάποια πράγματα τα οποία τα είχε πει νωρίς. Είχε πει τότε στον Ανδρέα στη Βουλή ότι άμα τα κάνεις αυτά θα φέρεις το ΔΝΤ στη χώρα. "Εμείς θα έχουμε φύγει" είπε εννοώντας "ο Ανδρέας και εκείνος" αλλά ο λαός θα πληρώσει το τίμημα».
Ενώ στο facebook τον αποχαιρετά με το ριζίτικο τραγούδι, "Σε ψηλό βουνό" του Κώστα Μουντάκη.

Με ποίημα αποχαιρετά τον παππού του ο Κ. Μπακογιάννης

Με ένα ποίημα του Ράντυαρντ Κίπλινγκ αποχαιρετά τον παππού του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.Σε ανάρτησή του στο ο κ. Μπακογιάννης έγραψε «Λες και γράφτηκε για σένα παππού... ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ...» και παρέθεσε το ποίημα:

Στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στα Χανιά η κηδεία του

Η εξόδιος ακουλουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 3 μετά το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη την ίδια μέρα, από τις 07:00 έως τις 13:30.
Η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. θα γίνει την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Από σήμερα ανοίγει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Επιθυμία του εκλιπόντα ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν, προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ALPHA BANK

IBAN – GR6901401770177002002000045

SWIFT – CRBAGRAAXXX

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ALPHA BANK

GR 6301401200120002002011

WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA

Όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Πέμπτη 1η Ιουνίου, αναβάλλονται.

Τετραήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού θα γίνει η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.

ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Παυλόπουλος: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του

"Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
"Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταλήγοντας:
“Αιωνία η μνήμη του”.

Α.Τσίπρας:"Κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην Ιστορία αυτού του τόπου"

Τα θερμά του συλληπητήρια προς την οικογένεια, τους οικείους και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει με μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.
Στην οικογένειά του, στους οικείους και στο κόμμα του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Κ.Καραμανλής: Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σε δήλωση του ο κ. Καραμανλής αναφέρει τα εξής: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Α.Σαμαράς:Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία

Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να τους συλλυπηθεί.
«Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας» αναφέρει στη δήλωσή του ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Γιούνκερ: "Εμβληματική μορφή της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, ένας συνειδητός ευρωπαίος"

Ως μία εμβληματική μορφή της πολιτικής ζωής της Ελλάδας και ως έναν συνειδητό Ευρωπαίο, χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει σε δήλωση ότι η ζωή του πρώην πρωθυπουργού ήταν «άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και με σημαντικές στιγμές της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καταλήγει εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προσωπικά και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Π.Τατούλης: "Οραματιστής πολιτικός, παράκαιρος για την εποχή του"

Ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Στην ανακοίνωσή του σημειώνεται: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για 70 χρόνια και πλέον διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπήρξε ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του αφενός, με την καταγγελία του λαϊκισμού, αφετέρου, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Υπήρξε επίσης ένθερμος οπαδός των συναινέσεων για τη χώρα, αλλά και ένας οραματιστής πολιτικός, παράκαιρος για την εποχή του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Π.Νίκας:"Το μεγαλύτερο θύμα πολιτικού κανιβαλισμού των τελευταίων 50 χρόνων"
Τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που συνεδέετο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για πολλά χρόνια με αδιατάρακτη φιλία.

O δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε,«Αποχαιρετούμε, με οδύνη σήμερα, τον μεγάλο πολιτικό άνδρα, που ανάλωσε τη ζωή και τη δράση του σε αγώνες κατά του λαϊκισμού, του κρατισμού και του υπερδανεισμού της πατρίδος μας.
Αποχαιρετούμε τον ευπατρίδη πολιτικό, που έπαιρνε πάντα τη σωστή θέση στα εθνικά μας θέματα, από τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, μέχρι το Σκοπιανό και τους αγώνες του για την ουσιαστική ενδυνάμωση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Και συνεχίζει στη δήλωσή του με πικρία και αιχμές "Αποχαιρετούμε, τον θαρραλέο πολιτικό που ήξερε να λέγει πικρές αλήθειες, να προωθεί στην πράξη την εθνική συμφιλίωση και, τελικά, να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο θύμα πολιτικού κανιβαλισμού των τελευταίων 50 χρόνων.
Ας σκεφθούμε τις πικρές αλήθειες που διατύπωσε και ας αντισταθούμε στο λαϊκισμό, τα συνθήματα και την πολιτική ανευθυνότητα.
Και ας υπάρξει-επιτέλους-λιγότερη υποκρισία. Τουλάχιστον τώρα».

Φώφη Γεννηματά:"Ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή"
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον θάνατο του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήριά μου σε οικογένεια και φίλους».
«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά» έγραψε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στο Twitter.
Τη θλίψη του για την απώλεια «του παλαίμαχου της πολιτικής» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Μία πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού. Η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «με την παρουσία του στο δημόσιο βίο του τόπου, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι πρόσφατα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε ανεξίτηλο σημάδι, έχοντας διατελέσει πρόεδρος κομμάτων, βουλευτής επί δεκαετίες, υπουργός και πρωθυπουργός» και καταλήγει: «Ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, υπήρξε αναμφισβήτητα μια ισχυρή προσωπικότητα, η οποία έχει ήδη βρει τη θέση της στις σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας».
«Έφυγε δικαιωμένος» αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του επίτιμου προέδρου της και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προσθέτει ότι «περνά στην ιστορία ως ένας πολιτικός πολύ μπροστά από την εποχή του».
«Ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης, των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση, που καταλήγει: «ξεχώρισε με το ήθος του και με τη συνέπεια λόγων και έργων. Ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ταυτισμένος με τον τόπο του, την Κρήτη και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου. Αγωνίστηκε για μια Ελλάδα υπερήφανη, στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά κάνει λόγο για έναν πολιτικό «με σημαίνοντα ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας» και προσθέτει: «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αντιδικτατορική του στάση και την συμβολή του στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος του εμφυλίου στην Ελλάδα. Περνά στην ιστορία ως μια από τις προσωπικότητες της μεταπολίτευσης»

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
To Top