ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωντανά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν θα κάνω μια γενική πολιτική εισαγωγή. Μία γρήγορη ματιά στην επικαιρότητα αρκεί για να φανούν οι δύο πτυχές της σημερινής πραγματικότητας: Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τη χώρα η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και η δημαγωγία, την οποία επιστρατεύει για να το αποκρύψει. Δημαγωγία που, να μην έχετε καμία αμφιβολία, θα ενταθεί καθ’ οδόν προς τις εκλογές, αφού αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι του δίδυμου Τσίπρα-Καμμένου στην εξουσία.

Όλοι το βλέπουν, όλοι το αναγνωρίζουν, ότι έχουμε μπει πια για τα καλά σε εκλογικό κύκλο. Γι’ αυτό φέτος, θερινή ραστώνη δεν υπάρχει για εμάς. Είμαστε κοντά στους πολίτες. Παρουσιάζουμε τις θέσεις μας, με πειστικά επιχειρήματα. Μεταφέρουμε τον προγραμματικό μας λόγο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και κάνουμε τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας εναλλακτικές λύσεις κτήμα όλων των Ελλήνων. Κυρίως, όμως, μετατρέπουμε το θλιβερό επίλογο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε έναν αισιόδοξο πρόλογο της νέας Ελλάδος που οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε. Θυμάμαι την αντίστοιχη Πολιτική Επιτροπή πέρυσι, τέτοια εποχή. Θυμάστε καλά ότι, πέρσι το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε τη μεγάλη του «αντεπίθεση», μήπως καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Απέτυχε παταγωδώς. Η αντεπίθεσή του μετατράπηκε σε οπισθοχώρηση. Συγκρούστηκε με την ίδια την πραγματικότητα και τώρα, υποχωρεί άτακτα, καθώς τον καταδιώκουν τα γεγονότα που ο ίδιος δημιούργησε: η εθνικά οδυνηρή Συμφωνία των Πρεσπών, το άτυπο 4ο Μνημόνιο των μειωμένων συντάξεων, της κατάργησης του ΕΚΑΣ, της μείωσης του αφορολόγητου. Όλα αυτά μαζί με μια λαίλαπα φόρων και εισφορών που συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το 2022. Θυμίζω ότι 10 δισ. θα κληθούν να καταβάλουν σε φόρους και τέλη οι συμπολίτες μας τους επόμενους μήνες.

Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, είναι μήνες κρίσιμοι. Στο διάστημα αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί, πρέπει να αποκαλύψουμε οριστικά το παραμύθι του υποτιθέμενου «τέλους των μνημονίων» και να φανεί ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση ναρκοθετεί το αύριο της χώρας με ψηφισμένα μέτρα και δεσμεύσεις για πολλά ακόμα χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να τελειώνουν όσο γίνεται ταχύτερα. Διότι, όσο περισσότερο μένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τόσο χειρότερα για την Ελλάδα. Και ασφαλώς, μία Κυβέρνηση που αποδεδειγμένα παίζει στα ζάρια τη χώρα, δεν θα διστάσει να παίξει και με τη λαϊκή βούληση στη ρουλέτα του δικού της συμφέροντος. Και, όπως είναι έτοιμη να εκχωρήσει τα πάντα από τη μία μέρα στην άλλη, έτσι μπορεί να κάνει εκλογές ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς είμαστε έτοιμοι. Όποτε και αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε χτίζοντας μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο. Έχω μάλιστα μια πρόταση σήμερα για τον κ. Τσίπρα. Θα του πρότεινα να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι θα βρει και ένα καλό άλλοθι να γλιτώσει τη επίσκεψή του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς τις κάλπες δεν προβλέπεται ομαλός. Στο θέμα αυτό θα αναφερθώ και στη συνέχεια. Προς το παρόν, επισημαίνω πως βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογικό περιβάλλον. Και πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολιτεύονται καθημερινά με όρους πρωτοφανούς και επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού. Όλα αυτά βέβαια είναι και αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούμενα. Και η πολιτική ζωή, δυστυχώς, έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο. Όχι μόνο γιατί τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης οδηγούν αναγκαστικά προς τις κάλπες. Αλλά γιατί εκεί που σταματά η κυβερνητική αδυναμία, αρχίζει ο κομματικός τυχοδιωκτισμός, που είναι τελικά το μόνο στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει το πολιτικό δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου. Ένα δίδυμο που μοιράζεται την εξουσία ως αυτοσκοπό. Μην έχετε καμία αμφιβολία: Θα κάνει τα πάντα για να τη διατηρήσει. Όσο αυτό θα γίνεται πιο δύσκολο, τόσο θα οδηγούν τα πράγματα στα άκρα.

Μίλησα ήδη για φαύλο κύκλο. Χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζουν στην αρχή σκληρά μέτρα που καθηλώνουν την Ελλάδα στη μιζέρια. Βλέποντας, ύστερα, τις αντιδράσεις της κοινωνίας, καταφεύγουν σε τακτικισμούς με θολές υποσχέσεις. Πότε για δήθεν αναβολή των δεσμεύσεων που έχουν ήδη υπογράψει και πότε για λίγα επιδόματα φτώχειας. Όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: Να εξασφαλιστεί ακόμα λίγος χρόνος στην εξουσία Όλα αυτά, όμως, έρχονται με αντίκρισμα νέα μέτρα που υπονομεύουν το μέλλον. Γιατί όσο -και δεν θα κουραστώ να το λέω- κυβερνούν αυτοί την Ελλάδα, τόσο η Πατρίδα μας θα θεωρείται χώρα αναξιόπιστη και επιρρεπής στην υποτροπή και στο λαϊκισμό. Και αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμα δεσμεύσεων της χώρας, το 4ο Μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου, εκτείνεται πλέον για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

Και βέβαια μια σκιά συναλλαγής τα καλύπτει όλα αυτά. Η Κυβέρνηση επιβάλλει διαρκή λιτότητα σε όλους τους Έλληνες, για να ακούσει και πάλι μερικά «εύγε» των ξένων. Μόνο που τα λόγια των τελευταίων είναι εύκολα και λέγονται δωρεάν. Ενώ τη συναλλαγή του κ. Τσίπρα την πληρώνουν οι πολίτες με φόρους και εισφορές, με μειωμένες συντάξεις και αποδοχές. Ακόμα χειρότερα: φοβάμαι μήπως για κάποια φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, για πρόσκαιρες θετικές εντυπώσεις, η χώρα έχει οδηγηθεί ξανά σε εθνικές περιπέτειες διαρκείας. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο Σκοπιανό, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για μια αλυσίδα ανικανότητας και αμοραλισμού. Ενώ η Κυβέρνηση δεν κάνει μόνο κωλοτούμπες στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στην εσωτερική πολιτική. Αναφέρομαι στο -εντός, αλλά και εκτός εισαγωγικών- «άδειασμα» του Υπουργού Εσωτερικών, του κ. Σκουρλέτη, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό -με τη συνδρομή δεκαέξι «προεδρικών συντρόφων»- ώστε να αλλάξει και πάλι, ακόμα μια φορά, ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Φυσικά η Κυβέρνηση παίζει παιχνίδια εξουσίας, παίζει παιχνίδια εκλογών, ενώ η κοινωνία πληρώνει φόρους και απειλείται με διαρκή φτωχοποίηση. Κι ενώ οι απλοί πολίτες νιώθουν πως γίνονται οι ίδιοι θεατές της ζωής τους. Για τι συζητάνε σήμερα άραγε οι Έλληνες; Αν θα μπορέσουν να πάνε λίγες διακοπές και πώς φυσικά πώς θα πληρώσουν τους φόρους που έρχονται. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Ενώ ο κ. Τσίπρας βάζει γραβάτα στο Ζάππειο και διαβάζουμε ότι ετοιμάζεται να ξαναπάει στο Καστελόριζο. Οι εργαζόμενοι που βλέπουν ότι το εισόδημα τους μειώθηκε. Οι επαγγελματίες που βλέπουν αυξημένες εισφορές. Οι αυτοαπασχολούμενοι που γονατίζουν από τους φόρους. Οι νέοι που αναγκάζονται σήμερα να δουλέψουν για 300 ευρώ. Και οι μητέρες που, κάποιες από αυτές, δεν θα βρουν τα παιδιά τους θέση σε παιδικούς σταθμούς. Οι πολίτες που ταλαιπωρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία του κ. Πολάκη, στα Πανεπιστήμια του κ. Γαβρόγλου, με ελλείψεις, στις διαλυμένες δημόσιες συγκοινωνίες. Όλοι αυτοί οι πολίτες, με τους οποίους συνομιλούμε καθημερινά, εξοργίζονται όταν βλέπουν φιέστες ενός κυνικού, αναξιόπιστου και τραγικά αποκομμένου από την κοινωνία Πρωθυπουργού. Και κάθε φιέστα εξαπάτησης των πολιτών, είναι η αφορμή για ένα νέο κύμα οργής εναντίον μιας Κυβέρνησης που κορόιδεψε τους Έλληνες, έκανε χειρότερη τη ζωή τους και έπληξε τη χώρα. Ας κάνει λοιπόν όσες φιέστες θέλει ο κ. Τσίπρας. Οι πολίτες δεν τον ακούν, δεν τον πιστεύουν και δεν θα του δώσουν άλλη ευκαιρία. Τα ψέματα πια τελείωσαν.

Φίλες και φίλοι,

Ο ήλιος του καλοκαιριού δεν μπορεί, δυστυχώς, να κρύψει τις βαριές σκιές που έχουν απλώσει πάνω από κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Ελλάδα βιώνει ήδη τα αρνητικά τετελεσμένα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αρνητικά τετελεσμένα για τα οποία εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει όλα τα κόμματα, τον κάθε βουλευτή προσωπικά και όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα, κάθε μέρα, οι Σκοπιανοί επικαλούνται ήδη τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα που τους παραδόθηκαν. Έχουν όμως πλέον και το ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο. Αυτό που έσπευσαν να τους δώσουν οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς, στερώντας από τη χώρα το πιο σημαντικό, το πιο ουσιαστικό, το πιο αποτελεσματικό διαπραγματευτικό όπλο που είχε. Ένα διπλωματικό όπλο που είχαν αξιοποιήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, εδώ και τρεις δεκαετίες. Μια εθνική γραμμή είκοσι επτά χρόνων, η οποία βρήκε το επιστέγασμά της με τον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, εγκαταλείφθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Κυβέρνηση επιδίδεται πάλι σε κρυφή διπλωματία, επισπεύδει τους χειρισμούς και επείγεται τώρα να δημιουργήσει τετελεσμένα με την Αλβανία. Πως μας το είπε ο κ. Κοτζιάς; Πριν πάει διακοπές, λέει, θέλει να κλείσει και τα θέματα της Αλβανίας. Του είπα στη Βουλή να φύγει διακοπές μια ώρα αρχύτερα για να τελειώνουμε. Αν μπορούν να φύγουν και όλοι διακοπές μια ώρα αρχύτερα, καλό θα είναι για τη χώρα. Αλλά όλα αυτά που γίνονται και με την Αλβανία, δυστυχώς γίνονται για να δώσουμε περισσότερα και να διεκδικήσουμε λιγότερα. Κι όλα αυτά γίνονται -υπενθυμίζω- όταν οι δύο αξιωματικοί μας μένουν κρατούμενοι σχεδόν πέντε μήνες πια στην Τουρκία. Αυτά στα εξωτερικά.

Στα εσωτερικά, η οικονομία προσπαθεί να πάρει κάποιες ανάσες από τον τουρισμό χάρη στις μεγάλες προσπάθειες κυρίως των ανθρώπων του τουρισμού, που φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα πρόσθετο φόρο διαμονής. Αλλά δυστυχώς, ο δρόμος του 4ου Μνημονίου έως το 2022 και των δεσμεύσεων έως το 2060 και της αυστηρής επιτήρησης έχει χαραχθεί. Η Κυβέρνηση αυτή έχει ψηφίσει -να μην κουραστούμε να το λέμε- μόνη της και μάλιστα δύο φορές τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, καθώς και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το μελάνι των υπογραφών Τσίπρα και Τσακαλώτου δεν μπορούν να το θολώσουν ούτε οι κούφιες θριαμβολογίες περί «καθαρής εξόδου» ούτε τα θολά μισόλογα περί δήθεν αναβολής των μέτρων για λίγο αργότερα. Το κακό δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει, όσο κι αν θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες της ενοχής τους αυτοί που το προκάλεσαν. Ο λαός τους έμαθε και τους ξέρει πια καλά. Και το λογαριασμό θα τον πληρώσουν «εις ολόκληρον» στην κάλπη, όσο κι αν προσπαθούν τώρα να υπεκφύγουν.

Οι νέοι που ήλπιζαν σε πρώτο μισθό τα 751 ευρώ, πολλοί εισπράττουν, τώρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ 360. Είναι η γενιά των 360 ευρώ -όταν δεν αναγκάζεται να βρει «μαύρη» εργασία. Οι μαθητές περιμένουν και αυτόν το Σεπτέμβριο να μάθουν ποιος είναι ο περιβόητος «οραματισμός» -έτσι μας το είπε ο κ. Γαβρόγλου- για το εξεταστικό σύστημα που έχει αναγγείλει προ διετίας. Και οι φοιτητές αναζητούν μάταια μια στοιχειώδη κανονικότητα. Την αναζητούν σε σχολές που έχουν παραδοθεί στις «συλλογικότητες» ή έχουν μετατραπεί σε βιτρίνες παράνομου εμπορίου. Και όλα αυτά ενώ πολλοί νέοι εξακολουθούν και σήμερα δυστυχώς να κοιτούν προς το εξωτερικό. Εκεί όπου βρίσκονται μισό εκατομμύριο μυαλά που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα της χώρας και ένα εκατομμύριο χέρια που θα μπορούσαν να χτίσουν μια νέα Ελλάδα.

Και πώς αντιμετωπίζει το έμψυχο αυτό εθνικό κεφάλαιο η Κυβέρνηση; Στερώντας τους τη δυνατότητα να ψηφίσουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Γιατί το κάνει η Κυβέρνηση; Γιατί φοβάται την κρίση αυτών των Ελλήνων. Κάπου τρέμει την εμπειρία τους από Κράτη τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο προηγμένα και δεν αντέχει τις συγκρίσεις που θα κάνουν με το δικό της καταστροφικό έργο. Και, βέβαια, ξέρει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν, οι νέοι που έφυγαν, πρόκειται κατεξοχήν, για απαιτητικούς πολίτες του 21ου αιώνα, ανθρώπους που κοιτάνε μπροστά, τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι πίσω. Την ίδια στιγμή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν μια χώρα βαλτωμένη, και αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, που θα ζει με κομματικά επιδόματα. Κοντός ψαλμός αλληλούια, όμως. Το δικαίωμά στην ψήφο θα είναι σύντομα νόμος, από τις πρώτες εβδομάδες της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και δεσμεύομαι προσωπικά γι’ αυτό. Να το ακούσουν όλοι οι νέοι, που βρίσκονται σήμερα εκτός Ελλάδας. Τους καλούμε να έρθουν στην Πατρίδα, να ψηφίσουν μια τελευταία φορά εδώ στην Ελλάδα. Από τις μεθεπόμενες εκλογές θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Να δώσουν με την ψήφο τους δύναμη στην αληθινή ελπίδα.

Δεν είναι όμως μόνο οι ξενιτεμένοι. Όλοι οι πολίτες κάνουν σήμερα τους προσωπικούς τους απολογισμούς για τριάμισι χρόνια γεμάτα ψέματα και διαψεύσεις. Και δυστυχώς το πορτοφόλι του κάθε νοικοκυριού είναι ο πρώτος μάρτυρας της αλήθειας: Μισά εκκαθαριστικά δείχνουν, ήδη, λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ περισσότερη επιβάρυνση για κάθε φορολογούμενο. Η σεισάχθεια που υποσχέθηκαν για να πάρουν την εξουσία, έγινε κεφαλικός φόρος για να την κρατήσουν. Και αυτά είναι χρήματα που θα λείψουν από το ήδη μειωμένο εισόδημα, ενώ ακολουθούν ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Και, στο μεταξύ, οι εισφορές συνεχίζονται, οι τιμές για τα καθημερινά έξοδα παραμένουν υψηλές λόγω του Φ.Π.Α. και των ειδικών φόρων κατανάλωσης: από τα τρόφιμα, το κρασί και τον καφέ, τα καύσιμα, την τηλεφωνία, τα εισιτήρια. Η Ελλάδα είναι μια φτωχοποιημένη και συγχρόνως πανάκριβη χώρα, που παρέχει στους πολίτες της πολύ χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες από αυτές που θα έπρεπε να αντιστοιχούν στους φόρους που πληρώνουμε.

Και όλα αυτά είναι συσσωρευμένα βάρη που οδήγησαν τους μισούς Έλληνες να χρωστούν και τις κατασχέσεις να πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια, με κίνδυνο να φτάσουν και τα τρία. Και, βέβαια σφίγγεται η καρδιά στην είδηση ότι μέσα σε μόνο 12 μήνες, έγιναν 135.000 αποποιήσεις κληρονομιάς, 135.000 αποποιήσεις κληρονομιάς, αφού οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι. Αυτοί που εκλέχτηκαν με το σύνθημα «δεν πληρώνω», έφτιαξαν ένα άτυπο κίνημα «δεν κληρονομώ». Έκαναν τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν την περιουσία που δημιούργησε η οικογένειά τους ως ένα βάρος το οποίο δεν μπορούν να κρατήσουν. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα με συγκεκριμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία, λέει στην κοινωνία ναι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Η Νέα Δημοκρατία αντιπαρατάσσει το δικό της πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, που στηρίζεται -για να το πούμε πολύ απλά- σε λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές, σε περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και σε ασφάλεια για όλους. Αν έπρεπε να συνοψήσουμε το κεντρικό μας μήνυμα θα το συνοψίζαμε σε αυτές τις 15 λέξεις. Λέμε όχι στους υπερβολικούς φόρους, αλλά λέμε και όχι στο φόβο και όχι στη φτώχεια.

Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να τις επαναλαμβάνουμε, για να γίνουν κτήμα του κάθε πολίτη: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που αφορά ειδικά τους μικρομεσαίους, από το 15% στο 5%. 9% φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, απαραίτητο μέτρο, ειδικά αν υλοποιηθεί η μείωση του αφορολόγητου. Και βέβαια επιστροφή του Φ.Π.Α. στη εστίαση στο 13%, όπως κάναμε πράξη εμείς όταν ήμασταν Κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό αρνητικό αποτύπωμα. Γιατί να το κάνουμε; Για να έχουμε ένα ενιαίο και ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο. Με σκοπό τελικά ο Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο να κατέβει στο 11%. Ώστε, αν μη τι άλλο, η χώρα μας να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Και, βέβαια, άμεση κατάργηση του παράλογου φόρου στο κρασί. Σταδιακή κατάργηση, σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Έχουμε διατυπώσει, τολμηρές προτάσεις για αποκρατικοποιήσεις, για νέες επενδύσεις, όπως και για την τόνωση των μικρομεσαίων. Είχαμε συνάντηση πρόσφατα με τους δικηγόρους όλης της χώρας και επαναλάβαμε τη δέσμευση μας, που αποτελεί εξάλλου και ευρωπαϊκή σύσταση, να αυξηθεί το όριο υπαγωγής στον Φ.Π.Α. στις 25.000 από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα. Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικές θέσεις για τη ρευστότητα για την επιστροφή των καταθέσεων, για μια νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος με τρεις πυλώνες -θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- και για τα κόκκινα δάνεια. Για μια επιθετική προσέγγιση που θα δίνει πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που την αξίζουν και τη δικαιούνται. Αλλά θα επιμείνουμε και στο κοινωνικό μας πακέτο. Στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έργο και αυτό της προηγούμενης Κυβέρνησης, που πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που αναγκάστηκε τελικά να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Είναι δέσμευσή μας οι πόροι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να φτάσουν το 1 δις και να φτάσει τελικά σε 1 εκ. συμπολίτες μας. Καθώς και η προσωπική μου δέσμευση κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα. Είμαστε βλέπετε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας. Δεν εξαγγέλλουμε έναν πλατύ κατάλογο κοινωνικών μέτρων για να φτάσουμε στη συνέχεια να συγκρουστούμε με την αμείλικτη πραγματικότητα. Αλλά η κοινωνική μας ατζέντα περνάει μέσα από αυτές τις δυο εμβληματικές κορυφαίες κοινωνικές επιλογές.

Έχουμε εξαγγείλει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά πλήγματα που έχει δεχθεί και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία: Το τραπεζικό σύστημα, την επιχειρηματικότητα ανά κλάδο, τη γεωργία και τους μικρομεσαίους μέχρι τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, την ενέργεια. Τα έχουμε αναλύσει, τα έχουμε συζητήσει με φορείς. Έχουμε κάνει εκτενή δουλειά με τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο του προγράμματος. Πολλές από αυτές τις θέσεις μας έχουν ήδη αποτυπωθεί και εγκριθεί από το 11ο Συνέδριο μας. Αποτελούν τον πυρήνα του προγραμματικού μας λόγου, ο οποίος θα εξειδικευτεί περισσότερο καθώς θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές. Αυτές οι θέσεις λοιπόν εξειδικεύονται και θα πάρουν τη μορφή συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος έτοιμου να εφαρμοστεί. Γι’ αυτά και για πολλά άλλα, θα μιλήσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι το δικό μας ρεαλιστικό σχέδιο για μία φωτεινή Ελλάδα.

Σήμερα, ωστόσο, απευθύνομαι σε συναδέλφους βουλευτές, αλλά και στα άξια στελέχη μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, που αύριο θα βρεθούν ξανά στις Περιφέρειές τους σε ολόκληρη την επικράτεια. Γι’ αυτό και προκρίνω και συζητώ, και σας καλώ να συζητήσετε και εσείς προβλήματα που βασανίζουν όλους τους Έλληνες χωρίς εξαιρέσεις: Από τις εθνικές ευαισθησίες που έχουμε όλοι. Ανοίγω μια παρένθεση εδώ: Πόσο παράλογο είναι να χαρακτηρίζονται ως ακροδεξιοί οι 8 στους 10 Έλληνες που έχουν ευαισθησία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της «Μακεδονικής» γλώσσας. Αρκετά πια με αυτή τη καραμέλα. Προσβάλλετε τους Έλληνες πολίτες και τις δικαιολογημένες ευαισθησίες κ. Τσίπρα. Σταματήστε πια και αναλογιστείτε τη μεγάλη ζημιά που έχετε κάνει στη χώρα μας.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για τις ευαισθησίες των πολιτών, αλλά θα μιλήσουμε και για την τσέπη τους. Για τους προϋπολογισμούς της κάθε οικογένειας. Για το μέλλον των παιδιών τους. Γι’ αυτό το αναποτελεσματικό Κράτος που εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί τον πολίτη, εξυπηρετεί περισσότερο το Κόμμα. Θα μιλήσουμε και για την ασφάλεια. Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να δίνουν και σε αυτήν την ατζέντα ταξικό πρόσημο είναι το κοινό ζητούμενο πια για κάθε γειτονιά της χώρας. Ποιος αμφισβητεί σήμερα τους δεκάδες χιλιάδες διορισμούς «συντρόφων» και νέων εκλογικών πελατών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Ποιος αμφιβάλλει για την ομηρία άξιων δημοσίων υπαλλήλων -θύματα και αυτοί, των μειώσεων και των φόρων- οι οποίοι δεν προοδεύουν σήμερα γιατί δεν υπάρχει ένα σωστό σύστημα αξιολόγησης ή γιατί καταλαμβάνουν τη θέση τους κάποιοι άλλοι φυτευτοί της κομματικής παρέας; Και ποιος επιτέλους διαφωνεί σε αυτή τη χώρα – να βγει και να το πει ανοιχτά- ότι το δημοκρατικό δικαίωμα της ασφάλειας αμφισβητείται παντού, από το Ζεφύρι μέχρι τα Εξάρχεια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Βόρεια σύνορά μας, στη Μόρια, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Το φωνάζουν, άλλωστε, και οι ίδιοι οι αστυνομικοί: «Και ξέρουμε και μπορούμε. Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να προστατεύσουμε τον πολίτη!». Αυτά μας λένε σήμερα ο αστυνομικοί, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας όσο πρόβλημα πολιτικής βούλησης.

Φίλες και φίλοι,

Μίλησα στην αρχή για το πώς διαπλέκεται η κυβερνητική αποτυχία με τα παιχνίδια γύρω από το χρόνο των εκλογών. Και εξήγησα πώς η ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μία αλυσίδα υποχωρήσεων, που -με τη σειρά τους- τον οδηγούν σε νέους παραπλανητικούς ελιγμούς για να αποκρύβουν τις ευθύνες τους αυτοί που μας κυβερνούν. Έτσι, λοιπόν, θα πάμε στις εκλογές, εκλογές που μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Όχι όποτε επιτάσσει το συμφέρον της Ελλάδας -το συμφέρον τη Ελλάδας επιτάσσει να γίνουν εκλογές αύριο- αλλά όποτε ο κ. Τσίπρας κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κάπως ευνοϊκότερες για αυτόν, για το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον.

Γι’ αυτό και η ατμόσφαιρα στο δρόμο προς τις κάλπες, μην έχετε αμφιβολία, θα είναι γεμάτη παγίδες και δηλητήριο. Παγίδες σε σχέση με το χρόνο και τις διαδικασίες. Ήδη μιλούν πότε για το φθινόπωρο του ‘18, για την άνοιξη του ‘19, και, -λιγότερο, οφείλω να επισημάνω- για το τέλος της τετραετίας. Και κάποιοι βάζουν στο τραπέζι το σενάριο των τετραπλών εκλογών, ευρωεκλογών, εκλογών σε περιφέρειες, δήμους, όλα μαζί. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια στρατηγική ήττας. Στον πανικό τους, ίσως κάποιοι ελπίζουν μήπως οι ψηφοφόροι μπερδευτούν και «μοιραστεί», τάχα, η οργή προς διάφορες κατευθύνσεις. Μάταιος κόπος. Θα υποστούν συντριβή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί υποτιμούν τη νοημοσύνη και περιφρονούν την κρίση των πολιτών. Θα υπάρξει, όμως, τοξικότητα. Στην αποδρομή της η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να διχάζει με ψεύτικα διλήμματα. Θα κατασκευάζει εχθρούς. Θα εργαλειοποιήσει θεσμούς -όχι μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά ενδεχομένως και το Σύνταγμα. Θα επινοήσει σκάνδαλα. Θα κάνει καθημερινότητα τις συκοφαντικές διαβολές και τα βρώμικα χτυπήματα. Θα κατακλύσει με προπαγάνδα την κοινή γνώμη για να την παραπλανήσει έστω και την τελευταία στιγμή. Ο καθεστωτισμός της Κυβέρνησης θα φτάσει στα άκρα. Μάταιος ο κόπος τους.

Εμείς -και σας ζητώ αυτό να το υπηρετήσετε, όλοι σας- θα εξακολουθούμε να μιλάμε για το μέλλον όταν κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Εμείς δεν πρόκειται να βουλιάξουμε στη λάσπη τους. Αν, όμως, συνεχίσουν το δρόμο της συκοφαντίας, τους προειδοποιώ ότι θα βγούνε ζημιωμένοι. Εμείς δεν θα είμαστε ποτέ οι επισπεύδοντες. Αλλά θα απαντάμε με στιβαρότητα και με στοιχεία σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε. Και -βλέπετε πώς τα φέρνει η ζωή- αυτοί που επικαλέστηκαν ηθικά πλεονεκτήματα, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη από κατήγοροι απολογούμενοι.

Αγαπητοί συνάδελφοι, γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη για τη συνολική ανάταξη της χώρας. Οι δυσκολίες είναι πολλές μετά την καταστροφική λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν τις κρύψαμε, δεν θα τις κρύψουμε. Αλλά θα παλέψουμε να τις θεραπεύσουμε με μέτρο και λογική. Έχουμε όραμα και πρόγραμμα, σχέδιο και πολλά άξια στελέχη. Και, βέβαια, έχουμε πολλή όρεξη για δουλειά και έχουμε κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Άλλωστε, την αισιοδοξία μας, μετά από τέσσερα μαύρα χρόνια, τη χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ η ελληνική κοινωνία. Τον ιστορικό ρόλο της Παράταξης μας τον αντιλαμβάνεται πια και ο ελληνικός λαός. Τον αντιλαμβάνονται και αυτοί που δεν μας στηρίζουν, και αυτοί που δεν θα μας ψηφίσουν τελικά. Ο ελληνικός λαός που βίωσε το ψέμα και ζητά αλήθειες. Ανάμεσά του βρίσκονται οι συμπολίτες μας που πίστεψαν στα ψέματα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας -εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε- πως υπάρχουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Γελάστηκαν και προδόθηκαν. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι συνομιλητές μας και όχι να γίνουν ξανά υποψήφια θύματα μιας νέας δημαγωγίας που θα ενορχηστρώσει η Κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να διαχωρίσει τους Έλληνες σε «καλούς» και «κακούς». Ερχόμαστε, πιστοί στην παράδοση αυτής της παράταξης, για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη μας δύναμη.

Σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι όσο ποτέ. Από την προηγούμενη συνάντησή μας, η Παράταξη βάδισε γοργά στο δρόμο της ενότητας, της ανανέωσης και της συσπείρωσης παλαιών και νέων δυνάμεων. Ύστερα από μία πρωτοφανή δημοκρατική διαδικασία, έχουμε, ήδη, νέα κομματική ιεραρχία σε ολόκληρη τη χώρα με την ενεργό συμμετοχή 155.000 μελών μας που μας στηρίζουν και οικονομικά. Πέτυχε. Παρότι, υπήρχαν επιφυλάξεις, πέτυχε το πείραμα της ανοιχτής διαδικασίας για τις εσωκομματικές εκλογές. Και κάνουμε πράξη αυτό που λέγαμε και για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος ότι ζητάμε λίγα από πολλούς. Ευχαριστώ την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά.

Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο μαζικό Κόμμα στη χώρα. Είναι Κόμμα ανοικτό στην κοινωνία. Και βέβαια ανοικτό στις νέες ιδέες. Είναι το Κόμμα που διευρύνεται και αλλάζει. Πάντα όμως βασισμένο στις αξίες μας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του πατριωτισμού. Όλα αυτά ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για το 12ο Τακτικό Συνέδριο που θα γίνει στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εκλογές, θα μετατραπεί σε Συνέδριο νίκης και ελπίδας. Ένα Συνέδριο του οποίου την προεδρία αναλαμβάνει, και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την παράταξη από όποια θέση και να του ζητήθηκε. Ένας άνθρωπος που, αποδεδειγμένα, αγαπά τη Νέα Δημοκρατία όσο λίγοι. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ευχαριστώ Βαγγέλη.

Στην κοινωνία, ο κάθε πολίτης έχει, πλέον, την εμπειρία της «αυταπάτης», της ανικανότητας και -ας μην φοβόμαστε τη λέξη της απάτης της- Κυβέρνησης. Απαιτεί πράξεις και αποτέλεσμα. Έμαθε από τα λάθη του χθες και είναι έτοιμος να βαδίσει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ρεαλιστικής ελπίδας. Για το λόγο αυτό, το κόμμα μας γίνεται η μεγάλη δημοκρατική κοίτη, στην οποία ενώνονται πια όλα τα προοδευτικά ρεύματα της χώρας: Το μέτωπο του εκσυγχρονισμού και του Κράτους δικαίου. Της ανανεωμένης Ευρώπης και της εθνικής υπερηφάνειας. Της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων που στρέφονται προς εμάς, δεν πρέπει να τα απογοητεύσουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να τα απογοητεύσουμε και δεν θα τα απογοητεύσουμε.

Το επόμενο διάστημα -προσφέρεται εξάλλου το Καλοκαίρι- είναι χρόνος επαφής με τους πολίτες. Προσωπικά συνεχίζω έναν νέο κύκλο επισκέψεων στην Περιφέρεια -θα βρεθώ αύριο στην ανατολική Κρήτη, μετά στην Κω και στην Κάλυμνο, στα Γρεβενά, στην Κεφαλονιά, και θα συνεχίσουμε μετά το δεκαπενταύγουστο αυτό το εντατικό πρόγραμμα περιοδειών το οποίο θα υποστηριχθεί βέβαια ενόψει και της Δ.Ε.Θ.- και σας καλώ να πάρετε όλοι μέρος σε αυτήν την εκστρατεία, που είναι μια εκστρατεία πειθούς και συμπόρευσης. Να καταγράψουμε κάθε πρόβλημα. Να κινητοποιήσουμε κάθε πολύτιμο στέλεχος της τοπικής κοινωνίας. Να ενσωματώσουμε κάθε χρήσιμη ιδέα που θα ακούσουμε από τους πολίτες. Χρέος μας είναι να πείσουμε όλους τους Έλληνες ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλά ένα μεγάλο ιστορικό Κόμμα που θέλει και μπορεί να κυβερνήσει καλά. Πάνω από όλα, είναι η φωνή της ενότητας των Ελλήνων. Είναι η φωνή της λογικής και της προόδου. Είναι η Παράταξη που θα βγάλει τη χώρα από το σκοτάδι και θα την οδηγήσει επιτέλους στο φως. Και μαζί με όλους τους Έλληνες θα χτίσουμε μια φωτεινή Ελλάδα. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, χωρίς να δειλιάσουμε, χωρίς να κουραστούμε, χωρίς να διστάσουμε, μέχρι να ξανασηκώσουμε τη χώρα ψηλά και να την πάμε εκεί που πρέπει, εκεί που της αξίζει. Γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα κι έχει δυνάμεις ζωντανές που δεν εξαντλούνται. Σας ευχαριστώ πολύ.

To Top